Beli luk i crni luk daju psoeban ukus jelima, a pritom pružaju i neke zdravstvene prednosti. Mnogi ljudi ih, međutim, izbegavaju zbog mirisa.
Miris koji ih čini prepoznatljivima se može zadržati u ustima satima. Srećom, postoje načini koji mogu sprečiti ili ukloniti loš zadah.
Kako se rešiti zadaha od crnog i belog luka:
Popijte mleko
Čaša mleka uz ili nakon obroka sa lukom može smanjiti koncentraciju jedinjenja u ustima koji sadrže sumpor i uzrokuju loš miris. Studije su pokazale da punomasno mleko bolje pomaže u smanjenju neugodnih mirisa od nemasnog mleka.
Peršun i nana
Žvakanje peršuna nakon jela je tradicionalan lek protiv lošeg zadaha od belog ili crnog luka. Peršun čisti nepce i prikriva neugodne mirise. Dokazano je da listovi nane značajno smanjuju zadah od belog luka.
Popijte zeleni čaj
Zeleni čaj nakon jela može pomoći u prikrivanju jakih mirisa. Studija je pokazala da zeleni čaj uklanja loš zadah efikasnije od nane ili žvakaće gume. Zeleni čaj ima dodatne prednosti za oralno zdravlje.
Jabukovo sirće
Neki ljudi tvrde da jedna kašičica jabukovog sirćeta u vodi pre ili posle jela može pomoći. Međutim, to nije medicinski odobrena metoda.
Pridružite se našoj Viber grupi!