Kako odrediti budžet za dekoraciju

Dekorisanje može biti skupo, posebno ako morate opremiti celu sobu ili celu kuću odjednom. Budžet za dekoraciju biće vaš najvažniji alat kako biste osigurali da ne ispraznite novčanik dok popunjavate vaš dom.

Napravite listu želja

Prva stvar koju treba da uradite je da pustite mašti na volju. Razmislite o svim stvarima koje biste voleli da imate, bez obzira na to da li mislite da će se uklopiti u vaš budžet za dekoraciju ili ne. Skupljajte inspirativne fotografije i zapišite sve što vam privlači pažnju. Da li volite tapete? Da li vam se dopada izgled tapeta? Da li ste privučeni određenim komadima nameštaja? Imati listu stavki koje želite da uključite pomoći će vam kada dođe vreme da napravite plan dekoracije.

Odredite svoj budžet

Stavite svoju listu želja po strani na trenutak i napravite budžet za sobe koje trebate da dekorišete. Budite iskreni u vezi sa svojim redovnim troškovima i zaista saznajte koliko novca možete da izdvojite za ovaj projekat. Nijedan dekorativni predmet ne vredi ako će vas dovesti do osećaja krivice ili kompromitovati ostatak vašeg životnog stila. Stoga utvrdite koliko novca možete da potrošite; šta tačno ćete potrošiti na to će biti odlučeno kasnije.

Napravite plan dekoracije

Plan dekoracije obuhvata sve, od kreiranja celokupnog izgleda, određivanja rasporeda prostorije, do dodavanja dodataka kao što su tapete, osvetljenje i umetnička dela. To je u suštini sve što će biti u sobi. Ovde želite da radite sa svoje liste želja. Uzmite sve što ste zapisali i odlučite šta tačno želite da postavite u svojoj sobi, uzimajući u obzir vaš budžet.

Uporedite cene

Upoređivanje cena pre nego što kupite je veoma važno. Trebate se upoznati sa pravim cenama stvari. Ne zaboravite uključiti i troškove rada za prilagođeni nameštaj, isporuku i druge dodatke koji možda neće biti navedeni na originalnoj ceni predmeta. I ne dozvolite da vas obeshrabre ovaj proces. Iako se cene brzo gomilaju, često postoji način da dobijete ono što želite po ceni koju možete priuštiti. Samo morate biti spremni da pravite kompromise. Nije toliko teško kako se čini dekorisati prostoriju sa ograničenim budžetom.

Smanjite izbor

Verovatno ne možete da stavite sve sa svoje liste želja u svoj budžet. Kada ste obavili neko upoređivanje cena, trebali biste imati dobru predstavu o tome koliko koja stvar košta. Sada je vreme da smanjite izbor. Eliminišite stvari koje nisu praktične za vaš budžet i napravite prilagođavanja gde možete. To može značiti da ćete se odlučiti za gotove police umesto za ugrađene ormare, ili kupovne zavese umesto za prilagođene prozorske tretmane. U nekim slučajevima, stvar je u tome da napravite manje promene kako biste i dalje dobili isti izgled.

U konačnom zaključku, budžetiranje za dekoraciju je proces prilagođavanja vaših ambicija i stvarnih finansijskih mogućnosti. Pomaže vam da postignete ravnotežu između stvaranja privlačnog i funkcionalnog prostora, dok se istovremeno štitite od nepotrebnih troškova.

Ostavite komentar