Kako od kuće napraviti dom: 10 stručnih saveta za srećniji dom

Važno je da se emocionalno povežete sa svojim životnim prostorom. Ako to ne učinite, može biti teško da se osećate srećno u svom domu, bilo da je to vaše primarno prebivalište ili drugi dom.

Neka vaš dom u vama izazove pozitivne emocije

Ne treba da čudi što su pozitivne emocije sinonim za sreću. Zbog toga se okružujemo slikama porodice i prijatelja. Periodično pokretanje srećnih uspomena dovodi do srećnih emocija koje ispunjavaju naš svakodnevni život – i tako od kuće pravite dom. Ali nije da samo slike mogu izazvati ova osećanja. Boje, nameštaj i mirisi koji nas okružuju takođe značajno utiču na naše emocije.
Dom je odraz ljudi koji tamo žive. Ličnost, stil i ukus se prenose kroz izbor nameštaja i ukrasnih predmeta. Komad nameštaja može učiniti da soba izgleda modernije ili tradicionalnije; zbirka predmeta kao što su vaze ili knjige mogu učiniti da se u sobi oseća prijatno ili bezlično. Dizajniranje i uređenje vašeg doma ne bi trebalo da bude stvar kupovine bilo kog nameštaja koji vam se dopada – to bi trebalo da bude proces koji vam omogućava da u svoj dom unesete onim što vam je zaista važno.

Ponovo ofarbajte sobe

Preferencije boja uveliko variraju od osobe do osobe. Ako je vaše zidove ofarbao prethodni vlasnik kuće, oni bi mogli da se sukobe sa vašim ukusom kada se uselite. Ako su bili ofarbani ili oblepljeni tapetama pre mnogo godina, takođe mogu biti zastareli.
Promena boja soba u skladu sa vašim omiljenim trendom dizajna enterijera je odlična polazna tačka za preuzimanje vlasništva nad vašom imovinom. Odabir boje koja odgovara vašem ukusu može izazvati trenutna osećanja pozitivnosti kada uđete u sobu.

Nabavite novi nameštaj

Useljenje u novi dom ili drugi dom može biti odlična prilika da zamenite artikle nameštaja koje ste ranije imali. Kupovinom nameštaja koji ispunjava određeno mesto i namenu, harmonija prostora se može poboljšati i izazvati srećnija osećanja u domu. Ponekad manji delovi akcenta mogu transformisati sobu i poboljšati njen izgled.

Neka miriše na dom

Jedan od najjednostavnijih načina da svoju kuću učinite domom je da je ispunite poznatim mirisima. Da li postoji cveće koje vas podseća na dom iz detinjstva? Napunite njima vazu u svojoj dnevnoj sobi. Ako nije sezona, pokušajte da pronađete sveću istog mirisa. Da li postoji neko jelo koje su vam pravili roditelji? Pronađite recept i skuvajte ga sami. Mirisi su snažno vezani za pamćenje, tako da unošenje mirisa koji će izazvati pozitivne emocije može pomoći da se osećate udobno i bezbedno.

Napravite prostor za svoje hobije

Mogućnost da uživate u aktivnostima koje volite na svom imanju je snažan faktor u tome kako da se nova kuća oseća kao dom. Ljubitelji fitnesa mogu osloboditi prostor na podu za svoju prostirku za jogu ili postaviti mrežu za odbojku u dvorištu. Umetnici mogu posvetiti prostor da bude studio. Stručnjaci „uradi sam“ mogu postaviti radionicu i prikazati svoje projekte. Bez obzira na vaš hobi, integrisanje u vaš dom ili drugi dom može doprineti opštem osećaju udobnosti koji dobijate od boravka tamo.

Koristite svoju kuhinju

Kuvanje u vašoj kući može učiniti više nego samo ispuniti je odličnim mirisima. Neprestano naručivanje hrane može učiniti da se osećate kao gost u svom domu ili drugom domu. Napunite svoje police hranom i tanjirima tako da se podsvesno podsetite da ovo nije hotel. Korišćenje vaše kuhinje za kuvanje obroka za sebe i svoje voljene čini da se aktivno bavite svojim stvarima i sveukupno vodi do srećnijeg doma.

Zasadite baštu

Bilo da se radi o povrtnjaku ili cveću, uzgajanje nečega na svojoj zemlji može biti jedno od najispunjenijih iskustava koje vlasnik kuće može imati. Pogledajte koje biljke najbolje uspevaju u vašem kraju da biste olakšali sebi i životnoj sredini. Ako je spoljni prostor ograničen, unesite biljke u saksiji u zatvorenom prostoru.

Upoznajte svoje komšije

Sklapanje novih prijateljstava može biti težak zadatak, ali biti okružen ljudima kojima verujete je važno da biste se osećali udobno u svom domu ili drugom domu. Susret sa komšijama pomaže da se popuni praznina u odnosima koje ste možda ostavili ili stavili na čekanje u svom starom domu ili primarnom prebivalištu. Odvajanje vremena da se predstavite takođe može biti odličan način da saznate više o ovoj oblasti i poboljšate bezbednost dok ste odsutni.

Igrajte igrice sa svojom porodicom

Neophodan korak u tome kako od kuće napraviti dom je da počnete da igrate igrice sa svojom porodicom i prijateljima. Stvaranje novih uspomena će vas sprečiti da se previše bavite uspomenama na vaš stari ili primarni dom. Igrajte društvenu igru, video igricu ili sastavite slagalicu. Uradite nešto što vas sve može okupiti na istom mestu.

Provodite više vremena sa porodicom

Možda vas na ovu lokaciju nisu privukle lokalne atrakcije. Reći da ćete provoditi više vremena sa svojim voljenima je jedna stvar. Praćenje toga je drugo.
Izbegnite upadanje u stare cikluse tako što ćete u svoju rutinu uključiti nove običaje. Imajte na umu porodične ručkove, zajedno istražite grad i pronađite hobije koje možete da delite. Proaktivno traženje načina da se zbližite može sprečiti neželjene smetnje u vašem novom domu.

Reorganizujte ormar

Dobro organizovan orman je nešto što svaka kuća treba da ima. Uz naporan svakodnevni život, organizaciju može biti teško održati. Ormari mogu brzo postati podrazumevano mesto za udobno sakrivanje čudnih stvari. Reorganizacija jednog može biti brz zadatak koji vam ostavlja osećaj ispunjenosti.

Preseljenje na novu lokaciju može biti gorko-slatko iskustvo, ali primenom ovih saveta možete da se osećate kao kod kuće gde god da ste. A ako vas strah od dodatnog opterećenja sprečava da se preselite u svoj dom iz snova, zapamtite da postoji mnogo opcija da pojednostavite vlasništvo nad imovinom — i pronađete sreću.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.