Svetski dan vida je u četvrtak, 14. oktobra 2021. godine. Ovogodišnja tema je #LoveYourEyes (#VoliteSvojeOči). Nedavno istraživanje USDA (Uprave za poljoprivredu Sjedinjenih Američkih Država) otkrilo je da većina odraslih muškaraca i žena ima nedostatak barem jednog hranljivog sastojka koji je važan za zdravlje očiju.
Dobra ishrana i antioksidanti imaju pozitivan uticaj na zdravlje očiju. Studije su ukazale da se šest hranljivih sastojaka – antioksidansi lutein, zeaksantin, beta-karoten, vitamin C, vitamin E i cink – povezuje sa očuvanjem zdravlja očiju. Ovi vitamini se mogu pronaći u različitim izvorima voća i povrća kao što su narandže, kiviji, grejpfrut, suve kajsije, paradajz, paprike, sirove šargarepe, zeleno lisnato povrće poput kelja i spanaća, zelene grašak, zelene mahune i kelj.
Takođe se mogu pronaći u orašastim plodovima, semenkama, mlečnim proizvodima i jajima. Ovo su samo neke od vrsta hrane u kojima se mogu naći antioksidativni vitamini. Lutein i zeaksantin se prirodno nalaze u povrću i voću. Na primer, lutein se može naći u žutim paprikama, mangi, borovnicama i zelenom lisnatom povrću poput kelja, spanaća, blitve i brokolija. Zeaksantin se može naći u narandžastim slatkim paprikama, brokoliju, kukuruzu, salati (ne ledenoj), spanaću, mandarinama, narandžama i jajima. Mnogi od ovih izvora preklapaju se s hranom u kojoj su prisutni vitamini A, E i C.

Zašto su nutrijenti obavezni
Hranljivi sastojci su esencijalni zato što pružaju važne supstance koje su potrebne za održavanje zdravlja očiju. Crvena, plava, zelena, žuta i ultraljubičasta (UV) svetlost prodire kroz proziranu sočivo oka. Međutim, UV svetlost se čini posebno štetnom za sočivo, dok plava svetlost može oštetiti mrežnjaču – kompleksnu senzornu membranu koja oblaže oko i prima slike formirane sočivom. Normalni produkti metabolizma, nazvani kiseoni slobodni radikali, takođe mogu prouzrokovati oštećenja. Ako se ne neutrališu antioksidansom, tokom vremena takva oksidacija oštećuje lipide, proteine i druge komponente sočiva. Rezultat je zamućenje sočiva, postepeni prelazak iz prozirnog u neprozirno. Ove neprozirnosti nazivaju se katarakte.
Antioksidansi su jedinjenja koja se nalaze u hrani i pomažu u održavanju zdravih ćelija i tkiva u oku i drugim organima. Unutar sočiva se nalaze visoki nivoi vitamina C i E, kao i određene količine luteina i zeaksantina. Ove poslednje dve supstance spadaju u klasu fitohemijskih jedinjenja koja se nazivaju karotenoidi i koncentrisane su u mrežnjači.
Još jedno istraživanje je pokazalo da žene sa najvećim unosom vitamina C i E, riboflavina, folne kiseline, beta-karotena, luteina i zeaksantina imaju manju učestalost nuklearne opacifikacije od onih sa najmanjim unosom tih hranljivih sastojaka. Osim toga, žene koje su koristile dodatke vitamina C tokom 10 ili više godina imale su 64% manje šanse da imaju nuklearnu opacifikaciju u odnosu na one koji nikada nisu koristili dodatke vitamina C.
Još jedno nedavno završeno istraživanje je istraživalo vezu između indeksa telesne mase, obima struka, dijabetesa i prisustva katarakte povezane sa starenjem kod žena. Studija podržava druge nalaze da je dijabetes snažan faktor rizika za PSC opacifikaciju i da abdominalna masnoća i gojaznost takođe mogu biti povezani sa PSC. Nekoliko promenljivih faktora otežava sveobuhvatnu evaluaciju postojećih dokaza o vezi između ishrane i gubitka vida povezanog sa starenjem.
Da biste sprečili bolesti očiju, a poboljšati zdravlje očiju pratite sledeće instrukcije:
- Jedite ishranu bogatu povrćem, voćem i integralnim žitaricama. Ključni deo nege očiju je konzumiranje prave hrane koja sadrži odgovarajuće vitamine kako bi oči bile zdrave.
- Odvojite vreme za redovnu fizičku aktivnost.
- Izbegavajte izlaganje duvanskom dimu.
- Uzimajte opšti multivitaminski preparat. Nosite zaštitne naočare za sunce.
1 Comments