Gameplay i Metaverse: istorija i evolucija

Igre su oduvek deo naših života. U video igrama, lako je osećati se kao da se pravila koja upravljaju našim životima ne primenjuju. Slobodni smo od gravitacije, slobodni od pritisaka svakodnevnog života, slobodni od sebe samih. To je beg kao nijedan drugi.

Ali, šta ako vam kažemo da vaša ljubav prema igrama prevazilazi jednostavni hobi? Šta ako vam kažemo da vaša strast leži u mogućnosti da pristupite alternativnoj stvarnosti ili čak da se krećete između različitih stvarnosti? Iako tehnologija virtuelne stvarnosti može zvučati ludo, omogućila je igračima poput vas da dožive život na potpuno novi način.

Pogledajte u budućnost i videćete pejzaž ispunjen virtuelnim svetovima, avatara i memovima. Recite to detetu iz osamdesetih koje je odraslo uz Nintendo i Super Mario. U pogledu kvaliteta i teme, igre uz koje su odrasli oblikovale su njihovo shvatanje video igara. Te su igre bile beg od stvarnosti i prilika da žive drugi život ili priču kroz oči avatara.

Vremenom su se grafike poboljšavale, uređaji su postajali manji, a dizajn igara kao polje postao je zreliji. Danas konačno vidimo virtuelne svetove kako dolaze u svoje na potrošačkoj strani s Oculus Rift i drugim VR naočarima, kao i u poslovnom svetu alatima poput Google Earth-a.

Metaverse predstavlja amalgamaciju starijih ideja, evoluciju iskustava i napredak u budućnosti. U Metaverse-u, digitalnom okruženju izgrađenom u računarskom sistemu, ljudi mogu igrati igre jedni sa drugima. Metaverse omogućava korisnicima pristup raznolikim svetovima u realnom vremenu putem tehnologije.

Kakav je metaverzum igranja?

Metaverse se odnosi na virtualni svet VR sadržaja koji omogućava korisnicima da interaguju jedni s drugima i digitalnim svetom oko sebe putem napredne hardverske i softverske tehnologije za interakciju čovek-računar (HCI).

VR igranje nikada nije bilo tako uzbudljivo. U sadašnjem stanju, VR igranje je dostupno kao samostalne aplikacije koje se mogu instalirati na računar, VR opremu ili mobilni telefon kako bi se doživele savremene verzije video igara.

Sada je moguće videti univerzum igre u tri dimenzije i dodirnuti ga sa realističnim osećajem percepcije. VR headset bi omogućio korisnicima da navigiraju između gaming aplikacija, interaguju sa istim igračima na više lokacija, i čak da prenesu svoje pobede bez skidanja opreme.

Igranje u metaverzumu: Kuda ide?

Postoji zanimljiva promena na tržištu online igara u poslednjih pet godina. Sa sve pristupačnijim moćnijim hardverom, 3D igranje se preselilo sa pretraživača na zasebne klijente, a sada se kreće ka metaverzumu – sistemu povezanih virtuelnih svetova koji se mogu pristupiti iz bilo kog drugog povezanog sveta.

Kako tehnologija napreduje, tako ćemo videti napredak i u iskustvu igranja. Metaverzum bi mogao biti ono što tražimo. Metaverzum je virtuelna stvarnost. To je sasvim drugi svet u koji možete potpuno uroniti. Čak ne morate ni napustiti svoj dom da biste ušli u njega.

Za razliku od tradicionalnog igranja, gde ste ograničeni na ono što vam daju programeri igre, u metaverzumu možete kreirati svet oko sebe od početka – sa čime god želite: automobilima, cvećem, drvećem – nebo je granica!

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.