Detoksacija – Šta, kako i zašto?

Stiglo je proleće, a za mnoge od nas to znači čišćenje paučine i ulazak u tople nove dane. Takođe, to je odlično vreme da razmislimo o tome kako možemo ukloniti suvišne toksine – počevši od fizičke detoksikacije.

Šta znači “detoks”?

Sa dolaskom proleća, oktobar je odlično vreme za detoksikaciju. Često razmišljamo o prolećnom čišćenju naših domova – koliko je divno razbistriti, organizovati, očistiti stvari koje nisu dugo obrađivane i generalno se osećati “svežije” kod kuće.

Pa taj osećaj reda, mira i svežine može se primeniti i na naša tela. Detoksikacija našeg tela znači čišćenje toksina kako bismo ojačali naš imunološki sistem i održali organe u odličnom stanju. Takođe može poboljšati našu energiju i pomoći u ublažavanju bolova.

Zašto treba da se detoksikujem?

U stvarnosti, naša tela se neprestano detoksifikuju. To je ono što naša jetra, bubrezi, limfni sistem, pluća (i mnogi drugi organi) rade! Oni svakodnevno naporno rade da uklone toksine poput zagađivača, hemikalija i pesticida kako bi nas održali zdravim. Ponekad im može biti potrebna mala pomoć.

Možete dati podsticaj svom sistemu detoksikacijom kad god želite – ali proleće je odličan motivator!

Postoji li “pravi način” za detoksikaciju?

Ukratko, ne postoji “jedan pravi način” za detoksikaciju. Svako telo je drugačije, i ono što je ispravno za jedno telo možda nije najbolje za drugo. Zato je uvek dobra ideja potražiti podršku i saznati šta je najbolje za vas.

Postoje neke jednostavne stvari koje svi možemo uraditi da podržimo prirodne procese detoksikacije našeg tela.

Neke toksine eliminišemo iz tela putem znoja, mokraće ili crevnih pokreta. Zato je razumljivo da je unošenje dovoljno filtrirane vode odličan način da podržimo ove prirodne procese!

Naša krv i cirkulacija takođe igraju važnu ulogu, pa je vežbanje kao i odmoran san, takođe odličan način da poboljšate svoje zdravlje.

Što se tiče dodatnih stvari koje možete uraditi, razmislite o sledećem tokom jedne ili dve nedelje:

  • Zamenite jutarnju kafu čajem za detoksikaciju ili toplom vodom sa kriškom sveže organske limete.
  • Isprobajte sokovnu dijetu.
  • Izvedite jednostavno čišćenje kičarijem.

Proleće može biti odlično vreme da detoksikujete različite oblasti života, uključujući i naša tela. Iako se uvek detoksikujemo (to je ono što naše telo radi, bez našeg mešanja), povremeno mu možemo pružiti malu pomoć blagim podsticajem.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.