Jabukovo sirće je vrsta sirćeta napravljena od izgnječenih jabuka koje su fermentirane. Ono je puno zdravstvenih benefita, ima snažno detoksikaciono dejstvo, pruža anti-glikemijska svojstva i deluje kao antibiotik.
Nemoguće je pregledati internet, a da se ne nađe jabučno sirće na listi sredstava za mršavljenje. Jabučno sirće je korisno u kulinarstvu i medicini već dugi niz godina. Mnogi ljudi imaju poverenje u njega i čini se da će se i u budućnosti koristiti. Neki ljudi preferiraju konzumiranje jabučnog sirćeta ujutru, dok drugi smatraju da je efikasnije kada se pije uveče pre spavanja. Pa, na kojoj ste strani? Hajde da saznamo sve o jabučnom sirćetu i odredimo pravo vreme za njegovo konzumiranje.
Da li znate šta je jabukovo sirće?
U poslednje vreme, svi su opčinjeni jabučnim sirćetom. Čini se da ga svi vole, ali da li zaista znate šta je ono? Počnimo od onoga što već znate – jabučno sirće je vrsta sirćeta dobijena fermentacijom izgnječenih jabuka. Da biste ga pripremili, jabuke se temeljno izgnječe, a zatim se izlože bakterijama. Ova izloženost kvascima omogućava fermentaciju prirodnog šećera iz jabuka i pretvaranje u piće slično alkoholu. Ovaj proces je sličan pripremi jabukovog soka. Jedina razlika je što se kod jabučnog sirćeta vrši dvostruka fermentacija. Prvi put se dobija alkoholni jabukovac, a drugi put se pretvara u sirće.
Da li jabukovo sirće ima neku nutritivnu vrednost? Jabučno sirće je hranljivo piće. To objašnjava zašto uvek ima na listi korisnih pića koja pomažu u gubitku suvišnih kilograma, održavanju stabilnog krvnog pritiska i mnogim drugim korisnim funkcijama. Jabučno sirće sadrži:
Samo 3 kalorije po kašičici Antioksidante gvožđe magnezijum aminokiseline mangan!!!
Uobičajeni načini korišćenja jabučnog sirćeta:
- Priprema toplih napitaka
- Korišćenje za konzerviranje hrane
- Korišćenje za pravljenje dezodoransnog spreja
- Priprema preliva za salate
- Korišćenje za pravljenje univerzalnog sredstva za čišćenje
- Priprema tonika za lice Korišćenje za hvatanje mušica
- Korišćenje za mariniranje mesa
- Korišćenje za pranje povrća i voća Korišćenje za čišćenje proteza
- Dodavanje u vodu za kupanje Korišćenje u sosovima i supama
- Korišćenje kao sredstvo za uništavanje korova
- Dodavanje u domaće slatkiše i kolače
- Korišćenje kao sredstvo za ispiranje usta Korišćenje kao sredstvo za pranje sudova
Kako je konzumiranje jabučnog sirćeta korisno?
Pomaže koži i kosi
Konuzmiranje jabučnog sirćeta poboljšaće zdravlje vaše kose tako što će se boriti protiv zamršenosti kose, smanjiti frizz, tretirati perut i pomoći vašoj kosi da zadrži vlažnost. Što se tiče poboljšanja izgleda kože, ono će smanjiti i lečiti pojavu akni, umiriti i izlečiti opekotine od sunca i pružiti anti-age efekat.

Korisno u prevenciji raka
Rak je i dalje ozbiljna bolest širom sveta. Pomoću jabučnog sirćeta možete smanjiti rizik od dobijanja ove hronične bolesti i živeti zdraviji život. Što se tiče uzroka, prevencije i lečenja raka, još uvek imamo dug put. Ipak, jabučno sirće može pomoći usporavanju rasta kancerogenih ćelija poput karcinoma mokraćne bešike i jednjaka. Razlog za ovu sposobnost leži u dokazima da jabučno sirće alkalizuje krv, sprečavajući tako razvoj kancerogenih ćelija. Međutim, ne treba ga koristiti kao zamenu za lečenje raka.
Deluje kao moćan antimikrobni agens
Antimikrobna svojstva jabučnog sirćeta čine ga korisnim u prevenciji dermatoloških poremećaja poput akni. Sposobnost ubijanja bakterija omogućava mu da dezinfikuje rane i tretira gljivice. Još od davnina pa sve do danas, ono je odlična alternativa za lečenje i sprečavanje infekcija. Takođe, može inhibirati bakteriju poput E. coli koja kvare hranu, čineći ga odličnim konzervansom za hranu.
Poboljšava varenje
Jabučno sirće poboljšava varenje tako što eliminiše gorušicu, smanjuje nadutost i poboljšava proces varenja. Kontroliše nivo kiseline u stomaku, omogućavajući tako pravilnu apsorpciju hranljivih materija. Nedostatak dovoljne kiseline obično dovodi do loše apsorpcije hranljivih materija, što dovodi do problema sa varenjem.
Reguliše holesterol i krvni pritisak
Jabučno sirće pomaže u stabilizaciji pravilnih nivoa holesterola i krvnog pritiska. Ono pomaže u kontroli renina, hormona koji sužava i širi krvne sudove. Jabučno sirće opušta krvne sudove, sprečavajući neprikladno povećanje krvnog pritiska. Zahvaljujući svojim različitim prirodnim antioksidansima, konzumiranje jabučnog sirćeta nekoliko sati pre obroka pomoći će vam da smanjite nivo lošeg holesterola.

Pomaže kod dijabetesa
Jabučno sirće je moćno u prevenciji dijabetesa. Dakle, čak i ako imate porodičnu istoriju dijabetesa, konzumiranje jabučnog sirćeta može smanjiti rizik. Ono može smanjiti nivo šećera u krvi, čime je dobro rešenje za osobe koje imaju problema sa kontrolom nivoa šećera u krvi. Međutim, ne treba ga koristiti kao zamenu za lekove za dijabetes.
Da li treba piti jabučno sirće pre spavanja?
Postoji zabrinutost da konzumiranje jabučnog sirćeta uveče može biti zdravije od konzumiranja u drugo doba dana. Doista, konzumiranje jabučnog sirćeta uveče pomaže osobama sa dijabetesom tipa 2 da smanje nivo šećera u krvi ujutru. Iako je dokazano da konzumiranje jabučnog sirćeta u kasnim večernjim satima pruža impresivne rezultate u vezi sa koncentracijom glukoze, rezultati mogu biti suprotni ako se ne konzumira na pravi način. Preporučuje se da ga pijete najmanje 30 minuta pre spavanja. U suprotnom, piće će se vratiti iz jednjaka. Osobe sa gastrointestinalnim poremećajima trebaju biti oprezne kako ga konzumiraju kako ne bi pogoršale svoje stanje.
Kako treba piti jabučno sirće?
Počnite tako što ćete kašiku jabučnog sirćeta pomešati sa oko 250 ml vode. Zasladite ga sa svojim omiljenim prirodnim ili veštačkim zaslađivačem. Konzumirajte ga pre obroka ili uveče pre spavanja. Izbegavajte konzumiranje čistog jabučnog sirćeta, jer može oštetiti zubnu gleđ i sluzokožu jednjaka.
Važno je napomenuti da je prekomerno konzumiranje jabučnog sirćeta takođe povezano sa nekim rizicima, uključujući moguće oštećenje zuba, nadraživanje grla i želuca, i moguću interakciju sa određenim lekovima. Uvek je najbolje konsultovati se sa lekarom ili nutricionistom pre nego što uključite jabučno sirće u svoju ishranu kako biste bili sigurni da je to bezbedno za vas.