Belgijska Malinoa – kako osigurati njeno zdravlje?

Belgijska Malinoa zbog svoje genetike mora da ima najbolju moguću negu. A mi to razumemo! Iz tog razloga, sastavili smo listu zdravstvenih problema koji su specifični za ovu belgijsku rasu, Malinoa. Svesni ovih zabrinutosti, možemo da napravimo preventivni zdravstveni plan koji će pomoći u identifikaciji i smanjenju potencijalnih rizika.

Određena zdravstvena stanja i bolesti su povezane sa genetskim sastavom ove rase. Nakon istraživanja i i istraživanja mnogih veterinarskih stručnjaka, otkrili smo da negativne pojave koje opisujemo u ovom tekstu imaju veću stopu učestalosti kod belgijske Malinoe. Međutim, to ne znači nužno da će vaš pas razviti ove probleme. To jednostavno znači da je belgijska Malinoa podložnija njima za razliku od drugih rasa. Navodimo vam najčešće zdravstvene probleme koji se javljaju kod belgijske Malinoe da bismo vam dali ideju šta možete da očekujete u budućnosti.

Ovaj tekst sadrži osnovne zdravstvene informacije koje se odnose na sve pse, pored najznačajnijih genetskih predispozicija belgijskog malinoa. Ove informacije će vam pomoći da razvijete svest o zdravlju svoje Malinoe i da u nemilim slučajevima reagujete pravovremeno. Naveli smo savete za održavanje optimalnog zdravlja i dobrobiti vašeg belgijskog ovčara. Prateći ove upute, moći ćete da idete u korak sa zdravljem vašeg ljubimca i da mu obezbedite najbolju moguću negu.

Genetske predispozicije za probleme kod Malinoa

Belgijska Malinoa ima genetsku predispoziciju za nekoliko zdravstvenih stanja.

  • Nadimanje

Jedno takvo stanje je nadimanje, koje se javlja kada pas sa dubokim, uskim grudima doživi uvrnuti stomak ispunjen gasovima. Ovo stanje može biti fatalno i zahteva hitnu veterinarsku pomoć.

  • Epilepsija

Još jedan zdravstveni problem kojem je Malinoa sklona je epilepsija, koja može biti nasledna i zahteva doživotne lekove za kontrolu napada.

  • Displazija kukova i laktova

Displazija, nasledno stanje koje uzrokuje nepravilan razvoj zglobova i artritis, takođe je zabrinutost kod Malinoe, posebno u kukovima i laktovima.

  • Problemi sa očima

Problemi sa očima su još jedan uobičajen problem, uključujući kataraktu, upornu zeničnu membranu, panus i progresivnu atrofiju mrežnjače. Ova stanja mogu dovesti do slepila ako se ne leče pravilno, a preporučuju se redovni pregledi očiju.

Briga o zdravlju vase belgijske Malinoe

Briga o zdravlju i sreći vašeg psa je jednostavna, slično onome što biste uradili za sebe. Ovo uključuje praćenje njene ishrane, osiguravanje dovoljnog vežbanja i redovno čišćenje zuba i krzna. Takođe je neophodno da se pridržavate preporučenog rasporeda pregleda i vakcinacija da biste otkrili uobičajene bolesti i stanja vašeg ljubimca.

Rutina, nega i vežbe za vašeg ljubimca

Da biste promovisali dugovečnost, zdravlje i sreću vašeg belgijskog ovčara, uspostavite rutinsku negu, ishranu i plan vežbanja.

  • Tretirajte ga kao malo dete i nadgledajte ga da biste izbegli nesreće.
  • Redovno mu čistite krzno, zube i uši
  • Vežbajte poslušnost svakodnevno kako biste ga efikasno dresirali.
  • Od ključne je važnosti da se njegova ishrana poštuje to jest, da ga hranite visokokvalitetnom hranom koja odgovara uzrastu.
  • Redovno vežbajte ali bez preterivanja u početku.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.