Razlika između Vedske i Zapadne astrologije

Pretpostavimo da ste stvarno zainteresovani za ovu temu. U tom slučaju, možda ste već koristili neku aplikaciju za astrologiju kako biste mapirali svoje podatke rođenja i možda čak proverili astrološku kompatibilnost sa potencijalnim romantičnim partnerom. Međutim, trebalo bi da znate da Zapadna astrologija nije jedina astrološka praksa.

Istorijat Vedske astrologije.

Jyotia, što znači “svetlost” ili “nebesko telo” na sanskritu, je termin koji se najčešće koristi za Vedsku astrologija, takođe poznata kao Hindu astrologija (mada neki tvrde da datira još iz 10.000 p.n.e.).

U istoriji, vedska astrologija se koristila za odabir povoljnih datuma za obavljanje obreda i proslavu praznika. Vremenom je sve više dobijala individualizovani ton kako su ljudi posmatrali planetarne pokrete kako bi tumačili svoju budućnost.

Slično kao i Zapadna astrologija, ona ima korene u jogi i ajurvedi, dve drevne indijske tehnike koje nas usmeravaju u pravom smeru i pomažu nam da razumemo svoj život na svim nivoima (fizičkom, mentalnom, emocionalnom, duhovnom i finansijskom).

Što se tiče znakova Zodijaka, ove dve grane astrologije imaju vrlo različite tačke gledišta.

Znakovi Zodijaka se različito tumače u Tradicionalnoj i Zapadnoj astrologiji.

Svakog meseca, zapadna i vedska astrologija tumače znakove Zodijaka na drugačiji način. U zapadnoj astrologiji, znakovi Zodijaka prate promene godišnjih doba, dok se vedska astrologija uzima u obzir sazvežđa viđena sa Zemlje.

Različite tehnike za određivanje trajanja pojave

Vreme i datum rođenja osobe su ključni faktori u vedska astrologiji, koja se koristi za predviđanje tokova njihovih života. Međutim, prognoze zapadne astrologije često su netačne jer se ta disciplina više fokusira na datume rođenja nego na tačno vreme. Zapadna astrologija stavlja naglasak na dijagram, sa nebeskim telima podeljenim u 27 sazvežđa, a sunce služi kao osnova za sve astrološke proračune od strane online astrologa.

Razlike između Sunca i Meseca

Zapadna astrologija stavlja veći naglasak na položaj Sunca unutar određenog znaka Zodijaka. Nasuprot tome, Vedska astrologija više se fokusira na položaj Meseca u horoskopu sa Ascendantom (Lagna).

Upotrebom pristupa zasnovanog na Suncu, možemo dobiti precizniju sliku prave prirode osobe. Prethodna metoda, koja se ne oslanja na Mesec, može bolje otkriti unutrašnji identitet i predvideti budućnost.

Razmatranje planeta

Za razliku od njihove važnosti u vedskoj astrologiji, Rahu i Ketu ne dobijaju značaj u zapadnoj astrologiji. Koncept planeta senke je centralan u vedskoj astrologiji, što omogućava tačnije predviđanje ljudske karme i drugih značajnih događaja. Stručni astrolozi mogu objasniti mnoge načine na koje planete utiču na vaš život.

Astrolozi na Zapadu uzimaju u obzir položaje Urana, Neptuna i Plutona.

Postojanje pravog natalnog horoskopa

Za razliku od istočne astrologije, zapadna astrologija ne uključuje kreiranje natalnog horoskopa. Natalni horoskopi u vedskoj astrologiji su kvadratni i podeljeni na 12 sektora, za razliku od kružnog obrasca koji se koristi u zapadnoj astrologiji. Svaka sekcija se sastoji od tri dela: znak, planeta i kuća.

Pretpostavke koje se mogu napraviti

Četiri osnovna razmatranja u zapadnoj astrološkoj prognozi su retko usklađeni planetarni raspored, planetarni sastav, brzina planeta i trenutni planetarni tranziti. Ne bismo trebali previše da verujemo predviđanjima ove astrologije. Glavni fokus zapadne astrologije predviđanja je na promenama ličnosti izazvanim planetarnim pokretima.

Međutim, vedski astrolozi uzimaju u obzir planetarni pokret natalnog horoskopa osobe, što omogućava tačnija predviđanja. Vaš izveštaj je sačinjen uzimajući u obzir 27 nakšatara i njihove vladare.

Koja je tačnija, Vedska ili Zapadna astrologija?

Svaka škola astrologije teži tačnosti, ali nema načina da se zna koja je tačnija. Međutim, kada pogledamo celokupnu sliku, vedska astrologija ima veću težinu od drugih sistema. Vedska astrologija je stabilnija od drugih oblika astrologije jer se oslanja na čvršće astronomske pojmove. Vedski astrolozi koriste natalni horoskop i planetarne orbite prilikom predviđanja budućnosti. Osim toga, u indijskoj astrologiji, lista znakova Meseca zamenjuje znakove Sunca koje koristi zapadna astrologija.

Zaključak

Uprkos ovim razlikama, jasno je da su obe forme astrologije važne i validne. U poređenju sa svojim istočnim ekvivalentom, zapadna astrologija manje naglašava natalni horoskop i više se fokusira na progresivan i otvoren pogled. Vedska astrologija koristi ove proverene postupke kako bi izvela svoja brojna paralelna otkrića. Postojanje egzoplaneta se ne uzima u obzir u indijskoj astrologiji. Planete vedske astrologije imaju posebne veze sa jogom, ajurvedom i drugim indijskim duhovnim tradicijama.

astrologija

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.