7 načina na koje prva ljubav utiče na vas zauvek, prema psihologiji

Prva ljubav zaborava nema. Dovoljno je samo da čujete određenu pesmu ili da se pomene njihovo ime, i odjednom, imate petnaest godina ponovo.

Sećate se njihovih očiju, osmeha, načina na koji je vaše ime zvučalo na njihovim usnama. Možda čak i zatvorite oči i zadržite se tu pre nego što vas zvuk vaše poslovne e-pošte vrati u stvarnost.

Ako se vama ovo dešava s vremena na vreme, niste sami. Psiholozi se slažu da je potpuno normalno da se ponekad izgubite u maštanju o prvoj ljubavi. Oni takođe sugerišu da ružičaste naočare kroz koje ih vidimo nose mnogo više od srećne nostalgije.

Mnogi se slažu da je prvo iskustvo zaista posebno i pomaže vam da razumete značenje ljubavi, posebno ako se dešava tokom tinejdžerskih godina i traje godinu ili više. Da li ikada prebolimo svoju prvu ljubav?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga kako je vaš prvi pokušaj sa ljubavlju prošao i kako se završio. Ako je se vaše prvo iskustvo sa ljubavlju završilo slomljenim srcem, možda ćete povezivati ljubav sa negativnim osećanjima. Ako ste imali bajkovito iskustvo, može biti teško preboleti svoju prvu ljubav i možda ćete o njima razmišljati zauvek.

Savetnica za upoznavanje kaže: “Još uvek mislim na svoju prvu ljubav. Imala sam sreće što sam se osećala vrlo voljeno i sigurno pored njega. Kada sam tražila nekoga za brak, ta veza je bila standard na neki način.”

Snaga te prve ljubavi je toliko duboka da nauka sugeriše da može trajno uticati na vas na nekoliko načina.

Vaša prva ljubav usađuje žive uspomene u vaš mozak

Još uvek mogu čuti flertujući smeh svoje prve ljubavi u svom umu i osetiti leptiriće koji mi ispunjavaju stomak kad god pomislim na njegove oči koje su gledale u mene s intenzivnom žudnjom. Ove uspomene ostaju žive u jarkim bojama, dok su druge uspomene s godinama izbledile i postale pikselizovane.

Ovaj fenomen naziva se “flashbulb memory” ili “uspaljena memorija”. Ovi trenuci, kao i većina koji se dogode tokom susreta sa prvim ljubavima, angažuju sva čula istovremeno, stvarajući jedinstvenu kombinaciju emocija i iznenađenja koja se trajno usađuje u mozak. Detalji ostaju jasni kao što su bili tog dana i izazivaju snažnu emotivnu reakciju. Flashbulb uspomene poznate su po ukrašavanju našeg iskustva prve ljubavi, čineći ih još nezaboravnijim.

Postoji i “uspon memorije” koji se dešava između 15. i 26. godine. To znači da imamo čitav život da se vratimo svojoj prvoj ljubavi i da je ponovo proživljavamo, preispitujemo, zamislimo i doživimo na nov način.

Vaša prva ljubav postaje produžetak vas samih

Bili smo nevini i spremni da pružimo svoju celu sebe prvoj ljubavi. Kako smo postajali bliži, počeli smo da se osećamo kao da je ona manje odvojena osoba a više produžetak nas samih.

To je bilo duboko iskustvo koje se obično ne može ponoviti nakon srčane boli, i unutrašnje rane nas uče da ne pustimo druge osobe tako duboko u svoj život.

Vaša prva ljubav stvara kalup prema kojem merite buduće ljubavi

Psihologica sa Univerziteta u Njujorku kaže: “Moćne prve veze mogu utisnuti kalup u vašem umu koji se aktivira u kasnijim interakcijama.”

Kada naiđemo na osobu koja nas podseća na našu prvu ljubav, svesno ili nesvesno, oni aktiviraju naše senzore privlačenja. Deo našeg mozga tako želi da ponovno stvori uzbuđenje i novost iz tog prvog puta, pa tražimo partnere koji se uklapaju u kalup naše bivše ljubavi. To se ponekad može posmatrati kao prenos emocija.

Vaša prva ljubav vam pomaže da definišete šta je ljubav

Zaljubljivanje prvi put menja našu percepciju onoga što je moguće.

Profesorka psihologije na Univerzitetu Kalifornija u Sakramentu, tvrdi da je naše prvo iskustvo zaljubljivanja u nekoga ko se i sam zaljubio u nas tako novo i nepoznato da moramo istražiti zajedno kako bismo došli do zaključka šta je ljubav.

Dvoje stvaraju identičnu mapu kako bi trebala izgledati ljubav i često se vraćaju toj mapi iznova i iznova sa svakom novom vezom. Drugim rečima, ova prva iskustva su odgovorna za definisanje ljubavi i snalaženje u njenim mutnim vodama.

Vaša prva ljubav oblikuje vaš osećaj identiteta

Romantična ljubav je nešto što većina nas prvi put doživi tokom adolescentskih godina. To su godine kada trčimo okolo pokušavajući da shvatimo ko smo i iskustvo prve ljubavi može odigrati značajnu ulogu u tome kakvi ćemo postati.

Ako je kvalitet našeg odnosa pozitivan, razvijamo samopouzdanje i percepciju da smo privlačni i poželjni. Negativno iskustvo, s druge strane, može imati negativne efekte na naše samopouzdanje.

Naše prve ljubavi nam pomažu da razvijemo empatiju, veštine komunikacije i emocionalnu otpornost. Oni nam pomažu da predefinišemo svoje vrednosti i odlučimo šta nam je najvažnije u potrazi za intimnošću.

Niz studija sugeriše da imati stabilan ljubavni odnos tokom razvojnih godina nam omogućava da osećamo manje stresa i usamljenosti u odnosu na svoje vršnjake, a može čak i ubrzati naše sazrevanje.

Prva ljubav vam daje smernice da zaista upoznate nekoga na dubokom nivou duše

Na početku, vaša prva ljubav je verovatno bila neko s kim ste odrasli. Putovali su zajedno s vama kroz one nespretno angažovane faze, svedočeći vašim trijumfima i neuspesima. Bili su vaš navijač i rame za plakanje.

Takođe su izgradili nivo udobnosti s vama tokom ranjivog perioda kada ste još uvek pokušavali da shvatite ko ste. Možda su čak bili i prva osoba s kojom ste imali seks.

Mnogi veruju da je prva ljubav prava srodna duša i nikada ne izgube taj osećaj.

Prva ljubav stvara vezu koja traje do kraja života

Tokom vaše prve ljubavi, vaš mozak stvara posebnu vezu s tim osećajem i iskustvom. Iako mnoge prve ljubavi ne uspevaju zbog nezrelosti veze, veza ostaje.

Naša prva ljubav nas nikada ne napušta. Bez obzira na to da li imamo 25 ili 95 godina, uvek će postojati posebno mesto u našem srcu za vezu koja je pomogla da oblikujemo našu percepciju ljubavi i naučila nas šta ona zaista znači.

Zato je sasvim u redu da se s nostalgičnim osećanjima osvrnete na prošlost i uživate u sećanju na neko bezbrižnije i uzbudljivo vreme. Naša prva ljubav postavlja standard za buduće veze.

Ostavite komentar