7 aplikacija koje proveravaju sastojke u vašim kozmetičkim proizvodima

Da li brinete o svom zdravlju? Da li ste se ikada zapitali šta se sve krije u kozmetici koju koristite?

Danas je poznato da mnogi sastojci u kozmetici izazivaju različite zdravstvene probleme, pa čak i bolesti. Ukoliko ti je bitno šta sve unosiš u svoj organizam preko najvećeg organa – kože, ove aplikacije će ti biti od koristi.

Think Dirty

Prva od aplikacija koja će vam se pojaviti u Google Play-u ili bilo kojoj drugoj prodavnici aplikacija. Na tržištu je više od deset godina i sve je više zadovoljnih korisnika koji joj veruju.

Lili Ce, osnivač i SEO Think Dirty, pokrenula je kompaniju kao projekat za raskrinkavanje prljavih istina iza industrije lepote.

Želela je da pronađe bezbedne alternative kozmetici koja sadrži toksične sastojke, ali je to bio izazov jer se svet lepote nije mnogo etičan.

Pošto industrija lepote nije regulisana, na nama potrošačima je da vodimo računa o tome šta u sebe unosimo. Na određenim proizvodima stoji oznaka “Organic” ili “all-natural”, ali je uvek bolje skenirati sastojke proizvode uz pomoć aplikacije Think Dirty.

Kako koristiti aplikaciju

Aplikacija Think Dirty dostupna je i u Apple prodavnici aplikacija i u Google Play prodavnici. Kada je instalirate na svom telefonu i pokrenete je, napravite nalog. Zatim skenirajte bar kod proizvoda koji želite da kupite ili nekog kog već imate u kući. Postoji mogućnost traženja proizvoda u bazi podataka aplikacije. Bazu aplikacije Think Dirty čini više od 4.500 brendova i 1,4 miliona proizvoda, što znači da ćete sigurno pronaći ono što tražite.

Kako aplikacija Think Dirty analizira sastojke

Think Dirty koristi skalu ocenjivanja od 1do 10 pod nazivom “Dirty Meter”. Što je niža ocena, to sigurnije. Što je viši rejting, to je proizvod štetniji.

Svaki sastojak dobija sopstvenu ocenu, a proizvod dobija svoju ukupnu ocenu na osnovu najvišeg ranga svakog pojedinačnog sastojka.

INCI Beauty

Sa sedištem u Francuskoj, INCI Beauty je nezavisni projekat koji se smatra aplikacijom za analizu kozmetičkih sastojaka. Obično ga koriste ljudi u evropskim zemljama, iako postoji mogućnost odabira jednog od 5 jezika.

INCI Beauty

Kako koristiti aplikaciju INCI Beauty

Aplikacija INCI Beauty dostupna je u prodavnicama aplikacija Apple, Google Play i Microsoft. Da biste koristili aplikaciju, počnite skeniranjem bar koda proizvoda ili pretražujte po nazivu proizvoda ili nazivu sastojka. Rezultati pretrage će pokazati sastav proizvoda, uključujući kompletnu listu sastojaka i njihove funkcije.

Kako INCI Beauty analizira sastojke

INCI Beauty daje proizvodima ukupnu ocenu, maksimalna ocena je 20. Što je rezultat veći, to bolje. Ovaj rezultat je zasnovan na INCI listi sastojaka. Svaki od sastojaka dobija jednu od sledećih mogućih ocena, koje su označene cvetićima različitih boja:

 • Zeleni cvet: Dobro
 • Žuti cvet: Zadovoljavajuće
 • Cvet narandže: Nije tako dobro
 • Crveni cvet: Loše

Korisnici mogu da vide pregled liste sastojaka, klikom na svaki pojedinačni sastojak da vide više informacija u vezi sa bezbednošću i funkcijom.

EWG Healthy Living

Ako ste ikada pretraživali naziv sastojka koji niste mogli da izgovorite i želeli ste da znate da li je bezbedan, možda ste naišli na radnu grupu za životnu sredinu (EWG) tokom svog istraživanja.

Misija ove neprofitne organizacije je da osnaži ljude da donose zdravije životne izbore, uzimajući u obzir faktore životne sredine. EWG pomaže potrošačima da bolje razumeju šta se nalazi u njihovoj kozmetici, ali i u vodi, hrani…

 1. EWG je pokrenuo Skin Deep, bazu podataka kozmetičkih sastojaka i proizvoda koja daje ocene na osnovu potencijalnih opasnosti i zdravstvenih problema. Deo EWG aplikacije Healthy Living, pokreće se preko Skin Deep-a, tako da korisnici mogu da vide bezbednosne informacije u vezi sa sastojcima u njihovim omiljenim proizvodima.

Kako koristiti aplikaciju EWG Healthy Living

Dostupna u prodavnicama Apple i Google Play. EWG Healthy Living aplikacija nije samo skener ili analizator sastojaka već pomaže potrošačima da vide šta je u njihovoj hrani, sredstvima za čišćenje u domaćinstvu i drugim proizvodima.

Što se lepote tiče, korisnici mogu da sortiraju kategorije kao što su nega kose, šminka, nega kože i još mnogo toga kako bi pronašli EWG Verifikovane proizvode. A možete  jednostavno da skenirate bar kodove na vašim proizvodima da vidite kako ih EWG ocenjuje na osnovu njihovih lista sastojaka.

Kako EWG analizira sastojke

EWG ocenjuje proizvode na skali od 1-10: ocena 1-2 ukazuje na nisku opasnost, 3-6 označava umerenu opasnost, a 7-10 označava visoku opasnost. Da biste dobili ukupnu ocenu za proizvod, svaki sastojak se pojedinačno boduje i proizvod se ocenjuje u odnosu na ostale proizvode u bazi podataka Skin Deep.

Svaki proizvod takođe ukazuje na količinu dostupnih informacija o njegovim sastojcima. Postoje različiti nivoi dostupnosti podataka: obiman, dobar, pogodan, ograničen i da prosto nema nikakvih podataka.

Pošto se na sastojke može kliknuti, korisnici mogu da istraže listu sastojaka kako bi saznali više.

EWG 1
EWG 2

Good Face (The Good Face Project)

Lista aplikacija za lepotu ne bi bila potpuna bez aplikacije Good Face, koja je mnogo više od aplikacije za analizu sastojaka. Koristi algoritam koji omogućuje korisnicima da kreiraju personalizovani režim nege kože koji je prilagođen njihovim potrebama kože i sastoji se od čistih proizvoda.

Aplikacija olakšava zamenu za čiste kozmetičke proizvode tako što jasno ukazuje na nivo bezbednosti za više od 80.000 sastojaka.

Good Face

Kako koristiti aplikaciju Good Face

Aplikacija Good Face je trenutno dostupna u Apple prodavnici aplikacija. Da biste koristili aplikaciju Good Face kao proveru proizvoda, jednostavno koristite traku za pretragu da biste pronašli proizvode koje koristite ili one za koje ste zainteresovani. Odatle možete videti informacije o bezbednosti i toksičnosti, ocene korisnika, prednosti, ključne sastojke, opcije kupovine, čiste alternative koje treba razmotriti i da li je proizvod dobar za vašu kožu.

Za personalizovanu rutinu nege kože sačinjenu od čistih kozmetičkih proizvoda koji odgovaraju potrebama vaše kože, uradite kviz o koži i pogledajte svoje najbolje rezultate.

Da biste razgovarali o temama čiste lepote sa stvarnim ljudima, idite na karticu Zajednica (Community ). Aplikacija Good Face sadrži uspešnu zajednicu istomišljenika koji su zainteresovani za čistu kozmetiku.

Kako aplikacija Good Face analizira sastojke

Indeks aplikacije Good Face, koji su osnovale Iva Teikeira i Lena Skliarova-Mordvinova, najveća je ontologija kozmetičkih sastojaka na svetu. Ima više od 100.000 sastojaka klasifikovanih u 15 dimenzija bezbednosti i kozmetičkih prednosti.

Svaki sastojak se ocenjuje na osnovu postojećih naučnih istraživanja, studija i radova. Koristeći pristup najslabije veze, ukupna ocena proizvoda je dobra onoliko koliko je dobar njegov najgori sastojak.

Pošto se podaci stalno menjaju, menja se i indeks aplikacije. Pokreće ga napredni algoritam koji ostaje u toku sa najnovijim nalazima, tako da su izveštaji o toksičnosti što precizniji.

Kada korisnici saznaju da je jedan od njihovih voljenih proizvoda dobio lošu ocenu bezbednosti, aplikacija Good Face preporučuje čiste alternative. Ove preporuke se zasnivaju na pronalaženju proizvoda sa sličnim funkcijama i sastojcima, tako da potrošači mogu neprimetno da pređu na čistije, bezbednije proizvode bez preskakanja.

Yuka

Yuka je mobilna aplikacija dostupna u Apple i Google Play prodavnicama koja skenira etikete vaših prehrambenih i kozmetičkih proizvoda. Sveobuhvatna baza podataka sadrži oko 1,5 miliona prehrambenih proizvoda i 500.000 kozmetičkih proizvoda sa novim dodacima svakog dana.

Kako koristiti aplikaciju Yuka

Za pristup svim funkcijama Yuka aplikacije potrebno je premium članstvo. Da biste koristili aplikaciju Yuka, skenirajte bar kod proizvoda ili koristite traku za pretragu da biste pronašli proizvod. Ovo radi i za hranu i za kozmetičke proizvode. Kada pronađete proizvod, možete da pogledate raščlanjenu kompletnu listu sastojaka i nivo rizika svakog sastojka.

Kako aplikacija Yuka analizira sastojke

Yuka-in sistem bodovanja koristi najnovija naučna istraživanja za dodeljivanje jednog od četiri nivoa rizika na sledeći način:

 • Bez rizika (zelena tačka)
 • Nizak rizik (žuta tačka)
 • Umereni rizik (narandžasta tačka)
 • Visok rizik (crvena tačka)

Ukupna ocena proizvoda zasniva se na nivou sastojka sa najvećim rizikom. Ako proizvod sadrži sastojak visokog rizika, to je ukupna ocena za proizvod u celini.

CosmEthics

Da bi pomogla potrošačima da donesu zdraviji izbor, Katariina Rantanen je pokrenula CosmEthics. To je aplikacija za skeniranje sastojaka koja čita bar kodove proizvod.

CosmEthics

Kako koristiti aplikaciju CosmEthics

Aplikacija CosmEthics dostupna je u Apple i Google Play prodavnicama. Možete koristiti aplikaciju kao skener bar kodova ili koristiti funkciju pretrage da biste pronašli željeni proizvod. Kada dođete na stranicu proizvoda, videćete jednu od tri značke koje ukazuju na nivo rizika na osnovu lista sastojaka. Korisnici takođe mogu videti kompletnu listu sastojaka.

Kako aplikacija CosmEthics analizira sastojke

CosmEthics koristi jednostavan sistem semafora koji pokazuje da li se proizvod smatra bezbednim, sadrži potencijalne alergene ili korisnici treba da nastave sa velikom zabrinutošću.

Supergreat

Iako tehnički nije aplikacija za proveru sastojaka, Supergreat je počasno priznanje jer donosi više od onoga što industrija lepote uvek može da koristi – zajednicu. Supergreat je iOS aplikacija koja omogućava ljubiteljima lepote i kreatorima sadržaja da podele svoje rutine lepote i savete kroz kratke video snimke.

Aplikacija takođe prikazuje proizvode, brendove, članke i emisije uživo, tako da uvek ima nešto novo da se vidi i pročita.

Supergreat omogućava potrošačima da saznaju o proizvodima u jedinstvenom mediju. Umesto da čita opise proizvoda ili pokušava da dešifruje etikete, Supergreat stavlja prave ljubitelje lepote u prvi plan da podele svoje znanje.

Da li su sve aplikacije za proveru sastojaka iste?

Iako svaka aplikacija ima nešto da ponudi, nisu sve aplikacije za proveru sastojaka iste.

Odličan način da uporedite ove aplikacije i odlučite koja je najbolja za vas je da razmotrite sledeće:

 • Lakoća korišćenja
 • Širok izbor proizvoda
 • Obimna baza podataka naučnih istraživanja
 • Veliki indeks kozmetičkih sastojaka

Ako ste zainteresovani za aplikacije za lepotu koje proveravaju sastojke i daju bezbednosnu ocenu, izaberite onu koja je podržana naukom i koja uklanja zabunu prilikom kupovine kozmetike.

Ovo su nekoliko aplikacija koje možete izabrati. A ako želite da izvučete maksimum iz svoje aplikacije, izaberite onu koja sadrži funkcije koje su vam najvažnije: pomoći vam da pronađete bezbedne i efikasne alternative za vašu kožu, olakša kupovinu tako što će pomoći u pronalaženju najnižih cena ili dobiti savete od drugih korisnika.

Autor: Danica Ilić

Ostavite komentar