5 pitanja koja treba da postavite sebi ako niste srećni

Biti nesrećan je strašno. Nesreća može preuzeti kontrolu i usisati svu radost iz vašeg života. Niko ne želi biti nesrećan, ali mnogi od nas to jesu.

Jedno pitanje koje sebi ne postavljamo je: “Zašto sam nesrećan?” Imamo nejasno razumevanje da naši životi nisu onakvi kakvi smo se nadali da će biti, ali ne znamo tačno zašto.

U nameri da vam pomognem da identifikujete šta tačno čini da budete nesrećni, imam pet pitanja za vas. Odgovorite na njih u vezi vašeg sopstvenog života i bićete u mogućnosti da uočite zašto ste nesrećni.

Evo 5 pitanja koja treba postaviti ako ste nesrećni:

1. Da li ste ponosni na izbore koje činite?

Svi mi imamo unutrašnje smernice, stvari poput važnosti poverenja, iskrenosti ili odanosti. Ove smernice osvetljavaju naš put ka življenju najboljeg života, ali nažalost, mogu se izgubiti kako život teče.

Znate li šta su vaše smernice i da li živite prema njima?

Imam klijenta koji je imao aferu sa oženjenim muškarcem. Ona je sebe uveravala da je on čini izuzetno srećnom. Ali ipak, nije se osećala dobro u vezi svog života i nije znala zašto. Upitala sam je šta su njene smernice – šta joj je najvažnije u vezi? Nakon nekog razmišljanja i diskusije, shvatila je da joj je istina od izuzetnog značaja. I da ništa u vezi njenog odnosa sa oženjenim muškarcem nije zasnovano na istini.

“Možete li živeti sa tim?” upitala sam je. “I biti srećna?”

Odgovor je bio “ne” i uskoro je prešla u odnos zasnovan na istini i poverenju i sada je srećna.

2. Da li vaš odnos čini da vaše srce peva?

Naši ljubavni odnosi su veoma važni, važniji nego što mnogi od nas shvataju. U ovom modernom svetu, govori nam se da bismo trebali da se brinemo sami o sebi i da se osloniti na drugog da nam donese sreću pokazuje slabost. Ali to jednostavno nije istina.

Srećni posvećeni odnosi pružaju mnogo toga što je suštinski važno za ljudski opstanak: posvećenost, komunikaciju, dodir, deljenje, seks, podršku, smeh, radost, pa čak i više seksa.

Kada imamo te stvari, naši životi su bogatiji, zadovoljni smo, voljeni smo. Druge stvari nas mogu srušiti, ali osnova dobrog odnosa pomaže nam kada se spotaknemo.

Biti u vezi nije neophodno za sreću, ali biti u toksičnom odnosu postavlja vas na siguran put ka nesreći.

Imam klijenta čiji je suprug bio ili odsutan ili pijan. Nije bila sigurna šta je gore – njegova odsutnost ili pijanstvo kada je bio tu. Ono što je znala bilo je da je to činilo nesrećnom. Uvek je nadala da će se stvari promeniti, ali nikada nisu. Bila je sama u braku.

Ostatak njenog života je trpeo. Roditeljstvo joj je patilo, prestala je dobro jesti i vežbati i dobila je 20 kilograma, zapustila je svoj posao, a njena loše raspoloženje je držala prijatelje podalje.

Nakon mnogo razmišljanja i prevazilaženja mnogo straha, zamolila ga je da ostane odsutan i bori se da se vrati sebi i krene putem ostvarivanja svog sna.

3. Da li ostavljate traga u svetu?

Znam da ćete reći da jednostavno nemate vremena da volontirate. Kako bih uopšte mogao da vas zamolim za to?

Neću vas zamoliti da to uradite. Iako, ako vam se dopada, trebali biste probati. Volontiranje pokreće svet.

Ono što mislim pod ostavljanjem traga je kako komunicirate s drugima u svetu. Da li ste se nasmejali osobi na kasi u prodavnici? Držite li vrata drugima? Suzdržavate li se da čoveku koji vas je isekao svojim BMW-om ne pokažete srednji prst? Da li podižete smeće koje vidite na ulici?

Sve ove stvari doprinose svetu na malen način i činjenje istih će učiniti vaš život boljim mestom. Čin osmehivanja nekome će vas zapravo učiniti srećnijim, kao i osobu kojoj ste se nasmejali.

Držanje vrata ljudima čini da se osećaju primetno i vi ste to omogućili. Ne pokazivanje nekome srednjeg prsta će vam omogućiti da ne osećate bol kajanja usred noći. A podizanje smeća će doslovno učiniti svet lepšim mestom.

Zato ostavljajte traga u svetu svakog dana. Učiniće vas srećnijim. Obećavam.

4. Da li se brinete o sebi?

Znate ono kad hodate po dugom drvenom molu koji je star i krcka pod svakim korakom i pri svakom koraku se pitate hoćete li završiti u vodi? Ako se ne brinete o sebi, kao što se brine o dobro održavanom molu, mogli biste se naći kako tonete u nesreću pre nego što to shvatite.

Briga o sebi je ključ za osnovu iz koje sreća može da raste. Jedite dobro, ali se ne lišavajte. Vežbajte, ali samo da se osećate dobro. Radite jednu stvar koja vas čini srećnim svakog dana, poput masaže ili ručka sa prijateljem. Potražite životnog trenera da dobijete podršku koja vam je potrebna.

Ako svakodnevno brinete o sebi, bićete sposobni suočiti se sa svim što vam život donese.

5. Da li se kreirate sami sebi izazove?

Znam da imam svoje rutine. Ustajem, šetam psa, radim jogu, radim ceo dan, ponovo šetam psa, obavljam obaveze, večeram, kupam se i idem na spavanje. Skoro svaki dan.

Kao životni trener, znam da su rutine dobre da nas održe na pravom putu, ali suštinska je potreba da se izazivamo. Izazivanje sebe održava vaš mozak snažnim, održava vas fizički samouverenim i povećava adrenalin u vama.

Šta podrazumevam pod kreiranjem izazova? Može biti bilo šta.

Kada sam se razvela, obećala sam sebi da ću početi da radim sve ono što me plaši. Naučila sam da vozim džet-ski (što je bilo sjajno), prevazišla sam strah od vožnje po snegu (što je bilo korisno), počeo sam da rešavam krstić-kružić zagonetke (što me je učinilo mnogo pametnijim), i sada mogu da koristim električne alate (osim bušilice).

Sada je tako teško zamisliti da ne mogu da radim te stvari. Njihovo obavljanje mi je donelo mnogo više samopouzdanja, ne samo zato što mogu da ih radim, već zato što sam se izazvala da prevaziđem svoje strahove i pobedila.

Nesreća je status quo. Pretpostavljamo da je to način na koji život funkcioniše i da se moramo nositi s tim. Ali ne mora biti tako. Sreća je moguća.

Da li donosite izbore koji vam prijaju? Osećate li se voljenim i podržanim u svom odnosu? Da li ste danas nasmijali nekoga? Je li vaša osnova jaka? Da li ste nedavno uradili nešto što vam je povećalo adrenalin?

Ako ne, odaberite jedno i ostvarite to. Sreća je na dohvat ruke. Danas.

Zaključak

U procesu samoproučavanja i preispitivanja kako bismo postigli veću sreću, ključno je postaviti sebi određena pitanja. Ova pet pitanja koja smo razmotrili – o ponosu zbog izbora, odnosima koji nas ispunjavaju, brizi o sebi, ostavljanju traga u svetu i suočavanju s izazovima – pružaju duboku refleksiju nad sopstvenim životom i stavljaju akcenat na lični rast i zadovoljstvo. Nesebično deljenje osmeha, podrška drugima, briga o sebi i suočavanje sa strahovima postaju putokazi ka većem blagostanju. Ova pitanja nam pokazuju da je sreća više od pasivnog stanja; to je dinamičan proces koji zahteva aktivno učestvovanje i donošenje pozitivnih odluka. Stvaranje raznolikog i ispunjenog života zahteva hrabrost da se suočimo s izazovima, pažnju prema sebi i drugima, kao i spremnost da se prevaziđu strahovi. Na kraju krajeva, ovaj skup pitanja nas podseća da sreća nije samo cilj, već i kontinuirana traganja za ličnim rastom i zadovoljstvom, čime se stvara put prema ostvarivanju bogatijeg, smislenijeg i srećnijeg života.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.