Koliko zaista znamo o ovoj ukusnoj poslastici? Zaronite duboko u svet ukusa, dekadencije i kreme koji je čokolada! Ova čuvena poslastica dobijena iz zrna kakaa imala je fascinantno putovanje od gorkog napitka Asteka do najpopularnijeg sastojka u dezertima širom sveta.
Svet čokolade je fascinantan, i jedva čekamo da podelimo ove zabavne činjenice o čokoladi sa svima vama ljubiteljima čokolade tamo.
Kako volite vašu čokoladu? Tamnu i gorku sa antioksidansima? Slatku i kremastu kao što su je usavršili švajcarski čokolatijeri? Ili više volite belu čokoladu, koja je neka vrsta čokoladnog imitatora?
Koliko zapravo znate o čokoladi?
I znate li da je prva čokoladna poslastica bila topla čokolada? Civilizacija Asteka toliko je poštovala čokoladu da je korišćena kao valuta, a njihovi lideri su, navodno, pili desetine šolja tople čokolade svakog dana! I to je bilo pre nego što je ijedna vrsta zaslađivača dodata smesi.
Mi ne možemo da se zasitimo ovih činjenica o čokoladi, i sada žudimo za velikim komadom nemačke čokoladne torte (koja zapravo nije nemačka, usput rečeno).
Jeste li zainteresovani? Spremni ste da otkrijete još mnogo zabavnih činjenica o čokoladi? Hajde da započnemo ovu čokoladnu avanturu!

Nacionalni dan čokolade
Hajde da započnemo sa proslavom. 7. jul se zove Nacionalni dan čokolade. To obeležava dan kada je čokolada prvi put donesena u Evropu 1550. godine iz Novog sveta. Što se nas tiče, ne treba nam poseban dan da bismo jeli čokoladu.
Mi doslovno mislimo da je Nacionalni dan čokolade svaki dan, ali možda ćemo je jednostavno više jesti 7. jula.
Čokolada potiče iz Amerike
Nije ni čudo što su period u Evropi pre čokolade nazivali Tamnim vekovima! Naravno, šalimo se. Ali veruje se da je prvo zrno kakaa (zrno koje se koristi za pravljenje čokolade) gajeno još u 1250. p.n.e. u Meksiku, Centralnoj i Južnoj Americi.
Hvala Africi
Iako potiče iz Amerika, većina drveća kakaa koje se danas uzgaja je u Africi. Zapravo, Afrika danas snabdeva do 70% našeg kakaa za proizvodnju čokolade. Zemlja sa najvišom stopom proizvodnje je Obala Slonovače, koja snabdeva ogromnih 30% svetskog kakaa.
Skromno zrno
Zrno kakaa, iz kojeg se dobijaju tamna i mlečna čokolada, raste na drvetu kakaa. Drvo pripada zimzelenoj porodici Malvaceae.
Evo jedne od interesantnijih činjenica o čokoladi: najbliži rođaci kakaa u porodici Malvaceae su bamija i pamuk. Verovatno to ne biste mogli da pogodite!

Topla čokolada
Asteci su obožavali toplu čokoladu. Međutim, njihov napitak je bio neslađen i gorkog ukusa. Topla čokolada često se koristila za rituale i ceremonije poput venčanja, sahrana i krštenja.
Evo jedne od najčudnijih činjenica o topljenoj čokoladi: Astečki vladar Motezuma II je, navodno, pio preko 50 šolja tople čokolade svakog dana!
Zrno kakaa kao valuta
I Asteci i Maje su toliko poštovali zrno kakaa da se koristilo kao valuta u njihovim drevnim civilizacijama. Asteci su verovali da je zrno kakaa vrednije od zlata i često su trgovali sa njim.
Topi se u ustima
Tačka topljenja čokolade je 34°C. To je jedinstveno zato što ne postoji druga jestiva supstanca koja se topi tako blizu telesne temperature čoveka.
Zbog toga se čokolada često topi u našim rukama i takođe je zašto je tako kremasta i glatka kad je stavimo na jezik. Popularnost čokolade često se pripisuje upravo ovoj činjenici!
To je mnogo čokolade!
Iako je potekla s druge strane sveta, Evropa najviše konzumira čokoladu godišnje! Tri najveća potrošača čokolade su Irska (17,4 funti), Nemačka (17,8 funti) i Švajcarska (19,4 funti).
Ako već pričamo o Švajcarcima
Ovi veliki ljubitelji čokolade su takođe jedni od najpoznatijih proizvođača čokolade na svetu! Kompanije poput Lindt-a i Toblerone-a poznate su po svojim mlečnim čokoladnim poslasticama. Mlečna čokolada je zapravo izmišljena u Švajcarskoj 1875. godine mešanjem tamne čokolade sa suvim mlečnim prahom.

Čokolada je dobra za vas!
Verujte ili ne, postoji mnogo zdravstvenih koristi povezanih sa čokoladom. Tamna čokolada sadrži visok nivo antioksidanata koji se bore protiv upala i štite naše ćelije od oštećenja.
Takođe smanjuje prisutnost bolesti srca za gotovo trećinu. To je jedna od zabavnih činjenica o čokoladi sa kojom se možemo složiti!
Prva čokolada za jelo
Tek 1847. godine smo počeli da jedemo čokoladu kao čvrstu supstancu. Kompanija Fry and Sons iz Velike Britanije izmislila je prvu tvrdu čokoladu kombinovanjem kakao putera, šećera i likera. Fry’s još uvek postoji kao jedan od najpopularnijih proizvođača kakao praha.
Šta tačno znači kakao puter?
Kakao puter je ono što se ekstrahuje iz zrna kakaa. Proces je prilično težak i vremenski zahtevan. Zaista je potrebno 400 zrna da bi se proizvela jedna funta čokolade. Kakao puter se ne koristi samo u čokoladi, već i u losionima, kremama i lekovima. Veoma je dobar za kožu!
Pečenje sa čokoladom
Ovo je jedna od iznenađujućih činjenica o čokoladi: Bakerova čokolada se zapravo ne zove tako jer se poluslatka čokolada gotovo isključivo koristi za pečenje. Umesto toga, ime dolazi od kompanije za čokoladu, Baker’s, koja je dobila ime po svom osnivaču dr. Džejmsu Bakeru. Kako to zvuči!?

Čokolada na aerodromu
Ako već pričamo o interesantnim činjenicama o čokoladi – znamo gde ćemo ići na sledeći odmor! Aerodrom u Briselu u Belgiji prodaje više čokolade nego bilo gde drugde na svetu.
Neverovatnih 800 tona čokolade se prodaje svake godine. To je 3,3 funte čokolade svaki minut. Vau! Brisel, evo nas!
Naša opsesija čokoladom
Sledeća čokoladna činjenica je zaista impresivna! Svetski potrošači godišnje konzumiraju preko 100 milijardi dolara vrednosti čokolade. To čini više od 3 milijarde funti čokolade! Kompanija koja proizvodi najviše čokolade za potrošnju je Mars, sa skoro 20 milijardi dolara prodaje svake godine.
Čokolada na Južnom polu?
Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najvrednija čokoladna tablica je Cadbury stara 100 godina, koja je prodata 2001. godine za 687,00 dolara.
Čokoladna tablica, još uvek u svom originalnom pakovanju, čak je putovala na Antarktiku. Mi ne možemo da držimo čokoladu kod kuće više od jednog dana, a ne sto godina!
U mojoj čokoladi ima buba
Evo jedne od najodvratnijih činjenica o čokoladi koje smo mogli da pronađemo! Prema Američkoj upravi za hranu i lekove, prosečna čokoladna tablica sadrži 8 delova insekata.
Još više uznemirujuće, regulacije dozvoljavaju prodaju čokolade sa do 60 delova insekata po tablici! Fuj!

Čokolada kao afrodizijak
Svi znamo da je čokolada jedan od najpopularnijih poklona koje dajemo za Dan zaljubljenih, ali da li ste znali da čokolada zapravo može poboljšati vaš seksualni život?
Tamna čokolada povećava protok krvi u seksualne organe, a kofein u čokoladi povećava nivo energije. Nije ni čudo što su jagode prelivene čokoladom tako popularne!
Ova torta nije iz Nemačke
Nemačka čokoladna torta nema nikakve veze sa Nemačkom. Zapravo, ova dekadentna poslastica potiče iz SAD i nazvana je po pekaru Samu Germanu.
Međutim, druga popularna čokoladna torta, Crna šuma, zaista je potekla iz Nemačke. Dok god je u ponudi čokoladna torta, nije nam važno odakle dolazi!
Čokoladni osećaji
Kada se osećate loše, da li pružate ruku ka najbližoj čokoladi? Mi to radimo, posebno čokoladni sladoled!
Udobnost čokolade može nam pomoći da izađemo iz depresije ili da nas umiri u teškim trenucima. Zapaljive osobe jedu 55% više čokolade od osoba koje nisu depresivne.
Kralj čokolade
Najveća i najstarija kompanija za čokoladu u Sjedinjenim Američkim Državama je Hershey’s. Osnovana u Pennsylvaniji 1894. godine, Hershey’s proizvodi preko 1 milijarde funti čokolade svake godine.
Neki od najpoznatijih proizvoda iz ove fabrike uključuju Hershey’s Kisses, Reese’s Peanut Butter Cups i M&M’s.
Velika krađa Nutelle
Godine 2017, hladnjača sa 20 tona Nutelle i jaja Kinder Surprise ukradena je u nemačkom gradu Nojštatu.
Lopovi su pobegli sa preko 70.000 dolara vredne čokolade i čokoladnog namaza. Znali smo da su ljudi opsednuti Nutellom, ali ovo je potpuno van kontrole!
