20 zanimljivih činjenica o rubinima

Svi znamo da su rubini crveni, ali koje druge zanimljive činjenice o rubinima možemo otkriti? Hajde da istražimo očaravajući svet ovog najstrastvenijeg dragog kamena!

Rubini su crveni, safiri su plavi, a evo nekih činjenica o rubinima koje će vas fascinirati! U redu, priznajemo da nismo baš najbolji u poeziji, ali nešto kod rubina nas navodi na ljubavne stihove i romantiku

Možda je to očaravajuća crvena boja koja nas podseća na srca, usne i ruže, i sve ostalo što se povezuje sa Danom zaljubljenih. Ali da li ste znali da je rubin zapravo kamen rođenja za jul, a ne za februar?

U indijskoj kulturi, rubini su poznati kao kralj dragog kamenja i cene se iznad dijamanata. A to je samo početak ovih činjenica o rubinima koje će vas oduševiti!

Rubini su takođe savršeni poklon za godišnjicu braka, posebno za 15. i 40. godišnjicu, gde su rubini tradicionalan poklon. I ne zaboravimo Dorotheine rubinske cipele iz Čarobnjaka iz Oza. Imamo nekoliko priča o čuvenoj obući iz filmske istorije!

Zato se opustite dok saznajemo više o ovom dragocenom crvenom kamenu uz ove jedinstvene i sjajne činjenice o rubinima!

1. Rubini bude osećaj ljubavi i strasti

Bujna duboka crvena boja rubina nas osvaja. Njihova crvena boja simbolizuje romansu i senzualnost, i rubini se često kupuju za naše voljene.

Dobiti rubin je jasan znak. Samo razmišljanje o tome nas zagrejava!

2. Rubini su u elitnom društvu

Da li je ikada bilo sumnje da će rubine deliti takvo retko društvo? Postoji samo pet dragulja koji se smatraju osnovnim, što znači da su vredniji od svih ostalih. To su dijamanti, safiri, smaragdi, ametisti i naravno, rubini.

3. Letnji dragulj

Ako ste imali sreće da se rodite u julu, onda je rubin vaš kamen rođenja. Veruje se da rubini imaju moć da pomire zaljubljene, poprave narušene veze i donesu duhovnu vitalnost.

4. Rubini kao pokloni

Rubini su savršen poklon za ljude koje volimo. Takođe, na tradicionalnim listama poklona, 15. i 40. godišnjica braka su najviše povezane sa rubinima. Ali mi kažemo da nikada nije loše vreme da nekome poklonite ovaj dragoceni kamen!

5. Različite nijanse crvene

Reč “rubin” potiče od latinske reči “ruber” koja znači crveno. Spektar crvenih rubina može varirati od dubokog bogatog crvenog do svetlije gotovo rozikaste nijanse. Evo jedne od zanimljivih činjenica o rubinima: Što je rubin tamnije crvene boje, to je vredniji.

6. Dublje značenje rubina

Na sanskritu, rubini su poznati kao “ratnaraj”, što znači “kralj dragog kamenja”. Zato ne iznenađuje što rubin predstavlja “kum-kum”, što je crveni sveti pepeo koji se nanosi na čelo vernika. “Kum-kum” je simbol plodnosti i veoma je važan u indijskoj kulturi.

7. Zemlja rubina

Ovo je jedna od najzanimljivijih činjenica o rubinima koja nas je najviše iznenadila! Skoro 90% svih rubina se vadi u zemlji Mjanmar (ranije poznatoj kao Burma). U stvari, rubini najvišeg kvaliteta poznati su kao “birmanski rubini”.

8. Ko još ima rubine?

I dok Mjanmar ima monopol na tržištu rubina, druge zemlje koje ih vade i prodaju uključuju mnoge u jugoistočnoj Aziji, poput Kambodže, Tajlanda, Laosa i Šri Lanke.

Rubini su otkriveni i u drugim delovima sveta, uključujući Avganistan, Australiju i Sjedinjene Američke Države.

9. Od čega je napravljen rubin?

Vreme je za lekciju iz geologije! Rubin je pretežno napravljen od supstance koja se naziva korindon, kristalizovani oblik aluminijum oksida.

Ovo su ista jedinjenja koja proizvode safire. Ono što rubine čini jedinstvenim su tragovi hroma koji im daju crvenu boju.

10. Šta je tvrđe od rubina?

Kao i većina dragulja, rubin je veoma tvrd i izdržljiv. U stvari, na Mohsovoj skali tvrdoće, rubini imaju impresivnih 9.0. Ovaj nivo tvrdoće se podudara samo sa safirima i samo dijamant ih premašuje.

11. Nema mesta kao dom

Cipele od rubina koje je nosila Doroti u Čarobnjaku iz Oza sada su među najvrednijim komadima filmske memorabilije. Interesantno je da su u romanu na kojem je film baziran, Dorotine cipele bile srebrne.

Promenjene su u rubinsko crveno da bi se iskoristila nova filmska tehnologija poznata kao Technicolor. Wow! To je jedna od najneverovatnijih činjenica o rubinima!

12. Slađi grejpfrut

Grejpfrut “ruby red” (rubinsko crveni) je najuspešniji grejpfrut ikada uzgajan. Poznat po slađem ukusu, većoj veličini i svetlo obojenom mesu, ovaj tip grejpfruta se prvi put pojavio 1929. godine.

Ovaj citrusni plod je toliko uspešan da postoji poznati voćni sok kompanije Ocean Spray koji nosi njegovo ime.

13. Nosila je više od dijamanata

Dok je legendarna filmska zvezda Elizabeth Taylor bila poznata po svojim blistavim dijamantskim nakitom, neki od njenih rubina su bili jednako intrigantni. U stvari, 2011. godine, prsten sa rubinom od 8,24 karata u vlasništvu Taylor i napravljen od draguljara Van Cleef & Arpels prodat je na aukciji za 4,2 miliona dolara!

14. Rubini nisu jeftini

Od svih činjenica o rubinima, ova bi mogla najviše da vas zapanji! Najskuplji rubin koji je ikada pronađen poznat je kao “Sunrise Ruby” (Rubin izlaska sunca).

Ovaj rubin od 25,59 karata u boji golubove krvi (objasnićemo kasnije) izvađen je u Mjanmaru i prodat za neverovatnih 30,42 miliona dolara u maju 2015. godine.

15. Kraljevska ljubav prema rubinima

Engleski kralj Henri VIII bio je poznat po svojih šest supruga, ali i po svojoj obimnoj kolekciji rubina. Uvek je nosio rubine na svim zvaničnim portretima, a čak su i njegovi ogrtači bili ukrašeni njima.

To ne bi trebalo da iznenadi, jer su rubini tokom njegove vladavine bili cenjeni više od dijamanata. Taj čovek je bio poznat po tome što je raskošno pokazivao svoje bogatstvo!

16. Opevane pesme o Rubinama

Mnoge pesme su inspirisane ženama sa imenom Ruby. Naravno, tu je i hit “Ruby Tuesday” grupe Rolling Stones.

Ali u kantri muzici, Ruby je bila prilično popularna. “Hey Miss Ruby” Conway-a Twitty-ja, “Rock and Roll Ruby” Johnny-ja Cash-a, i “Ruby’s Stool” Lorette Lynn su sve bile na vrhu kantri top-lista.

17. Njeno ime je Ruby

Sada kada smo obradili sve pesme o Ruby, šta je sa svim drugim Ruby-ama?

Ime je nedavno doživelo porast popularnosti. Dospelo je na listu 100 najpopularnijih devojačkih imena 2013. i postepeno se penje. Prema poslednjim podacima, Ruby je bilo 66. najpopularnije devojačko ime u Sjedinjenim Američkim Državama.

18. Rubini mogu simbolizovati mnogo toga

Kada vidimo prelep rubin, često mislimo na ljubav i odnose, ali rubini takođe predstavljaju mnoge druge ideale i emocije. Tradicionalno, rubini simbolizuju harmoniju, samopouzdanje i uspeh. Neki čak veruju da rubini mogu služiti kao zaštita od tuge.

19. Rubinski imitator

Spinela, kristalni mineral, često se pogrešno identifikuje kao rubin zbog svoje crvene boje. Čak i “Black Prince’s Ruby” u središtu carske državne krune Ujedinjenog Kraljevstva (deo dragulja krune) je spinela.

20. Tri “C”-a

Spremni da postanete stručnjak za rubine? Kada procenjuju vrednost rubina, draguljari koriste kriterijume tri “C”-a. Boja, brušenje i čistoća. Najvredniji i najtamniji rubin poznat je kao “pigeon-blood” i ima najvišu cenu. Ipak, ne zvuči kao najbolje ime, zar ne!?

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.