10 međunarodnih filmova koji vam mogu pomoći da naučite jezike

Gledanje filmova na stranom jeziku često zahteva malo više koncentracije nego obično, posebno ako ste novi u učenju jezika. Ipak, isplati se, gledanje filmova iz različitih delova sveta može biti obogaćujuće iskustvo. Dobićete novu perspektivu i uvid u novu kulturu, posebno jer međunarodni filmovi često bivaju kreativniji, fokusirajući se na složenije, povezane teme u poređenju s holivudskim blokbasterima.

To takođe može biti veoma korisno za učenje jezika – slušaćete konverzacije u realnom okruženju (skoro), usvajati izgovore i naučiti nove reči, sve to dok se opuštate ispred televizora.

Neki od najboljih filmova u poslednje vreme su filmovi na stranim jezicima, pa evo nekoliko koje možete gledati danas:

1. U skladištu (Almacenados) (2015) – Španski

“U skladištu” je očaravajuća apsurdna, srdačna komedija o zaposlenom koji će uskoro u penziju i mladiću koji će ga zameniti dok dele pet dana na poslu. Priča je lako razumljiva, veoma smešna, a jezik je jednostavan. Bez obzira da li ste novi u španskom jeziku ili ga već dobro govorite, ovo je pravo zadovoljstvo za gledanje.

2. Srećan kao Lazaro (2018) – Italijanski

Smešten u italijanskoj provinciji 1970-ih, “Sretan kao Lazaro” je film pun čudnih zapleta. Lazaro, mladi italijanski seljak, i njegova porodica su iskorišćeni od strane markize. Lazaro se sprijatelji sa sinom markize i dvojica prave nestašluke. Ovo je prelepo prikazivanje života u prelepom italijanskom predelu, mada malo čudno.

3. Jiro sanja o sušiju (2011) – Japanski

Jiro Ono je nacionalno blago Japana, i to s razlogom – majstor sušija i vlasnik restorana sa tri Mišelinove zvezdice. On je perfekcionista, dok njegov stariji sin Yoshikazu ima problema da se nosi sa očevim nasleđem. U ovom dokumentarno-filmskom ostvarenju ćete naučiti mnogo o sušiju, ali i mnogo o japanskoj kulturi i jeziku, naravno.

4. Akvarel (2016) – Portugalski

Ako gledate samo jedan film sa ove liste, neka to bude višestruko nagrađivani “Akvarel”. Klara, penzionisani muzički kritičar, obećava da će živeti u svom stanu u Recifeu, Brazil, dok ne umre. Tenzije rastu kada kompanija sa planovima za reurbanizaciju vrši pritisak na nju da se odseli. Predvođena snažnom predstavom brazilske superzvezde, Sônia Brage, priča je lako razumljiva, jezik relativno jednostavan za razumevanje, a gluma sjajna!

5. Izgaranje (2018) – Korejski

“Izgaranje” je uzbudljivi korejski triler o isprepletanom ljubavnom trouglu i misterioznom tajnom hobiju jednog pojedinca. Film je zasnovan na kratkoj priči Harukija Murakamija, slavnog japanskog pisca, i dugo ćete razmišljati o njemu nakon što se završi. Ima mnogo zanimljivih dijaloga između složenih likova – idealno za usavršavanje vašeg korejskog rečnika.

6. Divines (2016) – Francuski

Ovaj film je snažan, očekujte dosta žargona i psovki (koje vam mogu ili ne moraju biti korisne). “Divines” govore o tinejdžerki koja živi u stambenom naselju izvan Pariza i koja se sprijateljuje sa mladom plesačicom koja joj okreće život naopako. Dijalog je brz, ali barem ćete naučiti mnogo francuskog žargona!

7. Životi drugih (2006) – Nemački

Verovatno je jedan od najboljih filmova na stranom jeziku svih vremena, “Životi drugih” smešten je 1984. godine u Istočnom Berlinu i priča priču o tajnom agentu policije koji sprovodi nadzor nad parom, a onda se sve više upliće u njihov život. Intenzivan je i naučićete mnogo o životu u Berlinu 80-ih.

8. Izgubio sam svoje telo (2019) – Francuski

Još jedan francuski film, ali ovaj se ne može izostaviti. “Izgubio sam svoje telo” je još jedan višestruko nagrađivano remek-delo koje će vas očarati. To je prelepo animiran, zastrašujući francuski film o odsečenoj ruci i njenom putovanju Parizom kako bi se vratila svom telu. Jedinstven je, da se tako kaže!

9. Moj komšija Totoro (1988) – Japanski

Ova lista ne bi bila potpuna bez ovog apsolutnog klasika. Preveden je na mnoge različite jezike, pa potražite original. Šarmantan je, srdačan i lud – kao i svaki Studio Ghibli film. Glavni likovi su dve mlade devojčice, pa je jezik jednostavan i vedar.

10. Roma (2018) – Španski

Poslednji, ali nikako manje važan. Smesten u Meksiko Sitiju početkom 1970-ih, “Roma” je duboko dirljiv, prelep film o jednoj godini u životu dadilje srednje klase. Reditelj “Rome” je takođe odgovoran za “Gravitaciju” i “Harry Potter i zatočenik Azkabana”, pa vas očekuje pravo uživanje!”

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.