Ženski poremećaj orgazma: Pronalaženje rešenja

Orgazmički poremećaj (anorgazmija) se javlja kada žena ne može da postigne orgazam ili ima poteškoća u postizanju orgazma kada je seksualno uzbuđena. Ovo može biti primarno ili sekundarno, zavisno od prethodnih iskustava ili događaja. Stanje se naziva primarni orgazmički poremećaj kada žena nikada nije doživela orgazam. Ovo je slučaj kod 10-15% žena. Sekundarni orgazmički poremećaj se javlja kada žena je imala barem jedan orgazam u prošlosti, ali trenutno nije u mogućnosti da ga doživi.

Faktori koji utiču na poremećaj orgazma

 • Pozadina seksualnog zlostavljanja ili silovanja: Prošla traumatična iskustva mogu uticati na seksualnu funkciju i dovesti do problema u postizanju orgazma.
 • Dosada i monotonija u seksualnoj aktivnosti: Nedostatak novosti ili raznolikosti u seksualnim iskustvima može uticati na uzbuđenje i postizanje orgazma.
 • Određeni lekovi na recept: Neki lekovi, poput fluoksetina (Prozac), paroksetina (Paxil) i sertralina (Zoloft), mogu imati uticaj na seksualnu funkciju i dovesti do problema s postizanjem orgazma.
 • Hormonalni poremećaji, hormonalne promene usled menopauze i hronične bolesti koje utiču na opšte zdravlje i seksualni interes.
 • Žene koje zloupotrebljavaju alkohol, crack, kokain ili druge ilegalne droge su pod većim rizikom od orgazmičke disfunkcije; procene orgazmičke disfunkcije se kreću od 15% do 60%, u zavisnosti od učestalosti i trajanja zloupotrebe.
 • Medicinski uslovi koji utiču na snabdevanje nerava karlice (poput multipla skleroze, dijabetičke neuropatije i povrede kičmene moždine).
 • Umor i stres.
 • Negativni stavovi prema seksu (obično stečeni u detinjstvu ili adolescenciji).
 • Stid ili nelagodnost u traženju onog tipa stimulacije koji najbolje funkcioniše.
 • Problemi ili nedostatak emocionalne bliskosti u vezi.

Da, važno je identifikovati faktore koji su odgovorni za orgazmički poremećaj kako biste pronašli rešenje. Na primer, ako žena ima problema sa postizanjem orgazma zbog bolesti ili lekova, usmeravanje na te faktore može značajno pomoći.

Pronalaženje rešenja

 • Podsticanje partnera da postanu aktivni učesnici u seksualnom činu umesto kritičara svojih seksualnih života.
 • Optiranje za psihodinamsku seksualnu terapiju koja se fokusira na međuljudske odnose para. Ovo se postiže pomažući svakom partneru da razlikuje između odnosa koje zamišlja i stvarnosti (i mogućnosti) odnosa onakvog kakav jeste.
 • Drugo područje fokusa treba da bude kognitivna terapija koja ima za cilj povećanje pozitivnih seksualnih iskustava i promenu disfunkcionalnih uverenja koja leže u osnovi neuspeha u tretmanu.
 • Usmerena masturbacija (DM) je tretman izbora. Postupak usmerene masturbacije sastoji se od postepenog niza zadataka koje treba praktikovati pacijent. Testiranje efikasnosti usmerene masturbacije sprovedeno je sa tri para koji nisu imali koristi od programa seksualnog tretmana zasnovanog na modelu Majstersa i Džonsona. Rezultati su pokazali da usmerena masturbacija obećava kao efikasan dodatak seksualnom savetovanju.
 • Predlaže se upotreba vibratora, dilatatora i hidratantnih sredstava.
 • U slučaju daljeg vođenja, treba zakazati kontrolni pregled u roku od 2 do 3 meseca kako bi se utvrdio napredak i održala otvorena komunikacija između lekara i pacijenta.
 • Praktikovanje vežbi usmerenih na senzualni fokus, koje su osmišljene da pomognu parovima da povećaju udobnost sa fizičkom intimnošću i upoznaju se sa telima jedno drugog (i sopstvenim telima).
 • Medicinski problemi, nova lekova ili neliječena depresija mogu zahtevati procenu i tretman kako bi se poboljšao orgazmički disfunkcija. Uloga hormonske suplementacije u lečenju orgazmičke disfunkcije je kontroverzna i dugoročni rizici su nejasni.
 • Ako se istovremeno javljaju i druge seksualne disfunkcije (poput nedostatka interesa i bola tokom odnosa), one treba da budu adresirane kao deo tretmanog plana.
 • Ponekad poboljšanje orgazma može biti jednostavno promenom seksualne poze. Prebacivanje žene iz misionarske poze na gornju pozu može joj pomoći da dobije povećanu stimulaciju klitorisa, kao i kontrolu dubine prodiranja i brzine pokreta.

Kako funkcioniše tehnika Senzualnog fokusa

Ključni element tehnike Senzualnog fokusa je otvorena komunikacija. Svaka vežba uključuje preporučenih četrdeset minuta učešća. To je vežba dodira i razgovora koja je osmišljena da probije ustaljeni obrazac i pomogne povređenoj strani da izrazi svom partneru šta im donosi intenzivno zadovoljstvo, a šta ne. Parovi će se zatim smenjivati u dodirivanju na veoma specifične načine. Tokom početnih faza tehnike Senzualnog fokusa, par treba da se unapred dogovori ko će ići prvi. Otkriveno je da je često povređena strana sklonija da ide poslednja.

To je potpuno normalno i omogućava povređenoj strani da ponovo izgradi osnove poverenja koja su im bila oduzeta tokom trenutaka traumatizujućeg događaja. Međutim, parovi koji su izgubili sposobnost komunikacije među sobom, savetuje se da izvuku kratke slamčice. Ponekad samo izbor ko će biti prvi može biti traumatično iskustvo, ali znajte da ne mora biti. Kada par odluči ko će prvi ići, ta osoba treba da se smesti na krevet ili neko drugo mesto koje im ne predstavlja pretnju. Neki ljudi radije sede na kauču ili u naslonjaču.

Nije bitno gde se vežba odvija, sve dok je udobno i privatno. U zavisnosti od toga koliko je situacija bila teška ili traumatična za pojedinca, procenite situaciju međusobno i za prvu vežbu, ostanite delimično ili potpuno obučeni. Ovde nema pisanih pravila. Nigde ne piše da Senzualni fokus mora biti sproveden goli prvog puta! Zapamtite, vreme je na vašoj strani. Iako možete biti veoma frustrirani zbog toga kako je vaša intimna veza do sada funkcionisala, zapamtite da je vreme na vašoj strani. Pre nego što krenete na sledeći korak, pobrinite se da su sve uključene strane potpuno zadovoljne dosadašnjim napretkom. Kada se uspostavi osećaj udobnosti, osoba koja je izabrana da ide prva počinje da dodiruje svog partnera. Nije dozvoljeno dodirivanje intimnih područja tokom prvih nekoliko vežbi. To narušava svrhu ove vežbe. Izbegavajte intimne aktivnosti u spavaćoj sobi. To ne uključuje poljupce, držanje za ruke ili grljenje.

Loša intimna iskustva

Kakva je svrha ponovnog lošeg intimnog iskustva? Sve bliske intimne aktivnosti treba smanjiti dok se ne završi ovaj kurs. Imati intimne odnose sada, pre nego što ste (stvarno) spremni, samo narušava dugoročne ciljeve koje ste vi ili vaš partner postavili. Nastavite da dodirujete ruke, lice, vrat, noge, ruke, leđa, kosu itd. svog partnera tokom punih dvadeset minuta. Postavite tajmer.

Kada prođe tih 20 minuta, zamenite uloge… Nastavite sa vežbom dok oboje ne budete udobni. Predlaže se puna dve nedelje intimnog dodirivanja goli pre nego što se uspostavi pravi intimni kontakt između vas dvoje. Zatim se opustite, razgovarajte o tome koje tačke su bile erotske i kako ste se osećali tokom iskustva. Kada je postignut nivo udobnosti i dodirivanje više nije problem, isprobajte različite položaje. Prvo pokušajte da ležite zajedno u položaju kašike. Primenite iste osnovne principe koji su uspostavljeni tokom vežbe dodirivanja, samo ovog puta je kontakt celim telom.

Kada orgazmička disfunkcija nastavi da se javlja, seksualna želja obično opada, a seks se sve manje često događa. To može stvoriti ogorčenje i konflikte u vezi.

Shvatite to ozbiljno.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.