Vežbanje tokom trudnoće

Vaše zdravlje je od najveće važnosti, a to je posebno istinito kada očekujete bebu. Vežbanje tokom trudnoće može ne samo smanjiti stres, već vam takođe pružiti potrebnu snagu da zadovoljite zahteve trudnoće.

Osim osnovnih svakodnevnih vežbi tokom trudnoće, važno je i proveriti da li postoje neki skriveni zdravstveni problemi koji mogu dovesti do komplikacija. Srećom, DNK testiranje je široko dostupno, a korišćenje DNK test kitova je efikasan način da se provere takvi problemi.

Vežbanje se obično preporučuje tokom trudnoće, međutim, uvek je važno konsultovati se sa lekarom pre nego što krenete u teretanu ili izvodite vežbe kod kuće.

Sveopšte zdravlje majke i deteta

Samo 20 minuta vežbanja, 4 dana nedeljno, može biti dovoljno da ostanete aktivni i održavate cirkulaciju krvi.

Vežbe poput prenatalne joge su niskog intenziteta i mogu vam pomoći da održavate zdravu posturu i promovišete mišićnu snagu. Vežbanje ove vrste takođe može smanjiti višak stresa i energije, pomažući vam da bolje spavate tokom noći.

Drugi benefiti

Dobra snaga trbušnih mišića i redovna vežba mogu značajno poboljšati vašu sposobnost da se nosite s porođajem.

Porođaj je možda najnapornija prirodna vežba kroz koju ljudsko telo prolazi, pa će stanje snažnog fizičkog zdravlja, teorijski, bolje pripremiti vaše telo za ono što dolazi.

Osim toga, dobra i dobro uspostavljena rutina vežbanja povećava šanse da budete motivisani da nastavite s vežbanjem nakon porođaja. To će osigurati da se višak težine dobijen tokom trudnoće brže smanji, omogućavajući vam da se vratite u prethodnu formu

Koje vežbe treba izbegavati

Vežbanje tokom trudnoće nikada ne bi trebalo da bude preterano naporno. Vežba bi trebalo da bude dovoljno da poveća puls, a da pri tome ne dovede do iscrpljenosti ili nedostatka daha.

Aktivnosti u kojima postoji rizik od pada treba uvek izbegavati, kao i bilo koji sportovi koji uključuju fizički kontakt ili upotrebu tvrdih rekvizita, poput palica, reketa ili lopti.

Takođe treba izbegavati vežbanje u izuzetno toplim ili vlažnim okruženjima. Kao i vežbe koje uključuju intenzivno skakanje ili naglo odbijanje od podloge.

Još neke stvari koje se trebaju uzeti u obzir

Ishrana je od suštinske važnosti, zato se pobrinite da unesete potreban broj kalorija kako biste zadovoljili zahteve vaše trudnoće. Izbegavajte konzumiranje hrane sat vremena pre početka vežbanja.

Održavajte dovoljan unos tečnosti tokom celog dana, posebno tokom vežbanja, i nosite udobnu odeću koja nije tesna.

Vežbajte na ravnoj i udobnoj površini. To će vam pomoći da sprečite povrede i omogućiti vam da efikasnije vežbate. Kada ustajete, polako se podižite kako biste smanjili osećaj vrtoglavice koji ponekad može nastati kada se previše brzo ustajete.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.