Veštačka inteligencija na dežurstvu: Inovativne aplikacije na američkim izborima 2024

U eri ubrzanog tehnološkog razvoja, veštačka inteligencija je postala neizostavna snaga koja transformiše gotovo svaki aspekt ljudskog života. Moć analize podataka koja se pokreće veštačkom inteligencijom postala je očigledna tokom izbornih kampanja u Sjedinjenim Američkim Državama 2012. i 2016. godine. Tim Baraka Obame je 2012. koristio veštačku inteligenciju i velike količine podataka kako bi inovirao ciljanje birača. Tim Donalda Trampa je 2016. koristio istu tehnologiju kako bi identifikovao specifične segmente birača i prilagodio strategije za privlačenje istih.

Ranije se veštačka inteligencija koristila za dostavljanje personalizovanih poruka kampanje i pisanje emailova. Međutim, sa brzim razvojem veštačke inteligencije, generativni alati veštačke inteligencije će biti značajno prisutni na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama 2024. godine. Oni mogu ponuditi nekoliko prednosti političkim strankama i kandidatima, uključujući prediktivnu analizu, automatizovane aktivnosti, personalizovanu reklamu, itd. I već sada vidimo njihov uticaj (o čemu se raspravlja u nastavku).

Fleksibilnost, efikasnost u troškovima i brzina generisanja sadržaja putem veštačke inteligencije će naterati političke stranke da iskoriste ovu tehnologiju kako bi razvile i kreirale uticajne kampanjske materijale. Na primer, generativni alati veštačke inteligencije kao što su “deep fake” tehnike i generisanje zvuka mogu se koristiti za kritiku konkurenata kroz satiru, sarkazam i propagandu.

Prema članici Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, Jvet Klark, generativna veštačka inteligencija će imati značajan uticaj na izbore. Nedavno je izjavila: “Predstojeći ciklus izbora 2024. će biti prvi put u istoriji Sjedinjenih Američkih Država gde će veštački generisani sadržaji biti korišćeni u političkim oglasima od strane kampanja, stranaka i Super PAC-ova. Ako veštački generisani sadržaji mogu manipulisati i obmanjivati ljude u velikoj meri, to može imati razarajuće posledice po našu nacionalnu i izbornu bezbednost.”

Hajde da istražimo kako će generativna veštačka inteligencija potencijalno uticati na predsedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama 2024. godine.

1. Kampanje generisane veštačkom inteligencijom

Trenutno, politički inženjeri kako iz Republikanske tako i iz Demokratske stranke vode takmičarsku trku u iskorišćavanju najnovijih alata veštačke inteligencije pre svojih rivala.

Nedavno je Republikanski nacionalni komitet (RNC) koristio veštačku inteligenciju za generisanje umetničkog dela radi kreiranja reklame koja prikazuje distopijsku budućnost pod slabim vođstvom Bajdena nakon najave njegove nedavne ponovne kandidature.

Ovo pokazuje kako političke organizacije mogu iskoristiti AI tehnologiju na vreme i efikasan način kako bi efektivno preneli svoju priču.

Generativna veštačka inteligencija u politici oslobađa političke radnike od ponavljajućih zadataka kako bi se usredsredili na važnije aspekte kampanje. Međutim, zlonamerni akteri mogu koristiti iste alate za generisanje dezinformacija radi mešanja u izbore.

2. Precizno ciljanje publike

Izborne kampanje su posebno usmerene na uključivanje neopredeljenih birača ili birača koji se lako mogu preobratiti i podstaći ih da glasaju kako bi se sprečilo iznenađenje na izborima.

Istraživanje iz aprila 2023. godine pokazuje da je 6% birača bilo neodlučno, dok je 43% podržavalo Bajdena, 41% Trampa, a 10% je preferiralo druge kandidate. Stoga se očekuje da će neodlučni birači igrati značajnu ulogu na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama 2024. godine.

Veštačka inteligencija koja koristi ciljanje publike može iskoristiti detaljne informacije o preferencijama, ponašanju i verovanjima pojedinaca kako bi maksimizirala uključenost birača.

Nedavno je Demokratska stranka testirala veštačku inteligenciju za generisanje prvih verzija poruka za prikupljanje sredstava kako bi ciljala specifične publike. Iznenadjujuće, ove verzije su pokazale mnogo bolje rezultate nego one koje su sastavljene samo od strane ljudi.

Međutim, upotreba veštačke inteligencije za ubedljive tehnike koje se oslanjaju na ranjivosti birača i utiču na njihove političke naklonosti predstavlja zabrinutost među širom javnošću.

3. AI Chatbotovi

Chatbotovi koji koriste veštačku inteligenciju, posebno oni izgrađeni koristeći velike modele učenja kao što je ChatGPT, trenutno su veoma popularni. Oni mogu imati nekoliko korisnih političkih primena. Na primer, na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, chatbotovi pokretani veštačkom inteligencijom mogu se koristiti za precizno odgovaranje na pitanja birača, čime se štedi mnogo vremena osoblju kampanje.

Politički chatbotovi mogu iskoristiti algoritme obrade prirodnog jezika (Natural Language Processing – NLP) kako bi u realnom vremenu razumeli tekst. Na taj način, mogu pomoći u odgovaranju na upite birača pružajući tačne i personalizovane odgovore 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, bez narušavanja partijske priče.

Osim toga, iskorišćavanje interakcija birača omogućava prikupljanje informacija o njihovim preferencijama, simpatijama i antipatijama. Ovi uvidi mogu pomoći u oblikovanju politike o relevantnim izbornim pitanjima, razvoju ciljane političke angažovanosti i poboljšanju širenja uticaja.

Chatbotovi mogu pomoći u generisanju personalizovanih inicijativa za prikupljanje sredstava i motivisati birače da prikupljaju sredstva za svoje kandidate kako bi se osigurala transparentnost finansiranja kampanje. Osim toga, veliki modeli učenja mogu se koristiti za sprovođenje mikro-anketa i testiranje poruka. Kandidati mogu prikupiti perspektive i svedočanstva političke publike na velikoj skali kako bi se osiguralo da njihove politike i vizija odgovaraju očekivanjima većine ljudi.

Chatbotovi mogu pružiti pomoć u registraciji birača i pružanju informacija o izborima, kao što je navodno bio slučaj sa izbornom kampanjom Hilari Klinton 2016. godine. Za korisnike, chatbotovi mogu pomoći u objašnjavanju političkih ideologija kandidata i voditi razgovore o politikama kako bi proširili i depolarizovali svoje stavove.

Iako je pažljivo praćenje važno radi eliminisanja netačnosti u kampanji, politički botovi mogu poboljšati izgradnju narativa i protok informacija, kao i borbu protiv dezinformacija.

4. Demokratizacija informacija zasnovana na veštačkoj inteligenciji

Sa lako dostupnim alatima za generativnu veštačku inteligenciju, ljudi mogu lako kreirati i konzumirati audio/video informacije. Alati veštačke inteligencije smanjuju prepreke pristupa što može biti od koristi kandidatima sa ograničenim sredstvima za kampanje. Osim toga, demokratizacija veštačke inteligencije može omogućiti volonterima da razviju moćna rešenja za analizu stavova birača, istraživanje protivnika i personalizaciju poruka.

Godine 2019. korišćena je AI-powered komunikaciona platforma pod nazivom NaMo na indijskim izborima kako bi se komuniciralo sa biračima. Ideja lansiranja AI aplikacije bila je da se u realnom vremenu odgovara na pitanja javnosti. Pored toga, takođe je korišćena i holografska tehnologija koja je pokretana veštačkom inteligencijom kako bi se istovremeno održali skupovi na različitim lokacijama širom Indije. Ovo je odličan primer kako veštačka inteligencija demokratizuje informacije i omogućava Modiju da dosegne mnoge birače širom zemlje.

Međutim, demokratizacija veštačke inteligencije nosi rizik od “shadow AI” koji može ugroziti podatke birača. Nedostatak transparentnosti u političkim kampanjama može dovesti do gubitka kontrole nad podacima. Osim toga, bilo ko može koristiti veštačku inteligenciju za generisanje sadržaja koji promoviše lažne pristrasne narative i širi dezinformacije. Stoga je neophodno regulisati upotrebu veštačke inteligencije u politici kako bi se sprečila nefer i neetička iskorišćavanja.

Veštačka inteligencija u politici: Etičke implikacije i ograničenja

Mogućnosti generativne veštačke inteligencije brzo napreduju. Implikacije veštačke inteligencije u politici, posebno na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, još uvek nisu u potpunosti istražene. Stoga je neophodno regulisati etičke implikacije i ograničenja kako bi se sprečile eventualne ozbiljne posledice.

*Nedostatak smernica ili zahteva za objavljivanje koji razlikuju prave vesti od lažnih može stvoriti nejasnoću i zavesti javnost. To može predstavljati ozbiljnu pretnju integritetu izbora u Sjedinjenim Američkim Državama 2024. godine.

*Zakonodavstvo Sjedinjenih Američkih Država omogućava kandidatima da zadrže privatnost svoje upotrebe AI-generisanog sadržaja. Bilo kakva nejasnoća može ugroziti demokratski proces. Stoga je od ključne važnosti razviti snažan regulatorni okvir koji promoviše transparentnost i štiti integritet predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama.

*Pored toga, sve veća upotreba veštačke inteligencije u politici krši privatnost podataka birača jer u mnogim slučajevima korisnici ne daju pristanak za prikupljanje i analizu ličnih informacija.

*Veštačka inteligencija može učiniti izbore neujednačenom arenom za kandidate, gde jedan kandidat koji ima pristup naprednim AI alatima može steći nefer prednost u odnosu na druge. Osim toga, pristrasnost algoritama je još jedna slabost veštačke inteligencije koja nehotice može dovesti do odlučivanja koje se ne zasniva isključivo na meritu.

*Na kraju, širenje dezinformacija putem “deepfake” tehnologije od strane zlonamernih aktera tokom izbora može komplikovati politički pejzaž.

Generativna veštačka inteligencija je uticala na političke kampanje i u drugim zemljama poput Nemačke, Indije, Francuske i Kanade, pre svega kako bi se slale personalizovane poruke ciljnim grupama birača radi povećanja angažmana i donacija.

Političke stranke mogu iskoristiti ovu tehnologiju u svoju korist. Ali njeni rezultati ostaju neizvesni. Zakonodavstvo o veštačkoj inteligenciji može biti odgovor. Može osigurati etičku upotrebu veštačke inteligencije u političkim kampanjama. Međutim, potrebno je uložiti napor kako bi se raspravljalo o etici i regulativi za korišćenje veštačke inteligencije u politici.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.