Tajland – zanimljive činjenice

Tajland – verovatno znate da je dom nekih od najlepših plaža na svetu i najukusnijih jela. Smešten u jugoistočnoj Aziji, Tajland je zvanično poznat kao Kraljevina Tajland.

Ovi razlozi su dovoljni da posetite Tajland, ali nema ničeg poput činjenica koje pokazuju šta ga čini jedinstvenim. I verujte nam, ako ste mislili da je “Zemlja osmeha” kao nigde drugde na svetu pročitajte ove zabavne činjenice! Od znatiželjnih običaja do jezičke lingvistike, nastavite čitati da biste saznali više o svim ovim činjenicama o Tajlandu!

Pravo ime Bangkoka je pravi jezički izazov

Samo stranci nazivaju glavni grad Tajlanda Bangkokom. Na tajlandskom, pravo ime grada je Krung Thep. Ali čak i to je skraćena verzija punog imena grada: Službeno ime Bangkoka je jedno od najdužih imena na svetu! Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom. Pokušajte to izgovoriti nakon čaše SangSoma! Krung Thep se prevodi kao “Grad anđela”, dok Bangkok zapravo znači “selo divljih šljiva”.

tajland-zanimljive-cinjenice

Bangkok je nekada bio “Venecija Istoka”

Dok smo već kod Bangkoka/Krung Thepa, da li biste verovali da je grad nekada bio izgrađen na pilotima iznad kanala? Kao u Veneciji, ovi vodeni putevi ili “khlongovi” služili su kao glavni putevi za putovanje i transport u gradu. Većina ovih su kanala zatrpani, mada na periferiji grada i dalje postoje plutajuće pijace koje turisti i lokalci mogu uživati.

Tajlanđani obožavaju svoju kraljevsku porodicu

Tajlanđani gaje najveće divljenje i poštovanje prema svojoj kraljevskoj porodici. To je dobro, jer se smatra izdajom kada se kritikuje ili pokazuje nepoštovanje prema bilo kom članu monarhije. Takođe primetićete da se Dan majke u Tajlandu slavi na rođendan kraljice, dok se Dan očeva slavi na rođendan kralja. Oba dana se proslavljaju širom zemlje u čast njihovih voljenih monarha. Oko 95 odsto Tajlanđana su budisti Iako Tajland nema zvaničnu religiju, oko 95 odsto stanovništva su budisti. I kao “čuvar vere”, tajlandski kralj uvek mora biti budista.

tajland-zanimljive-cinjenice

Tajland je dom najveće zlatne statue

Jedan od najimpresivnijih prizora u Tajlandu svakako je zlatna statua Phra Phuttha Maha Suwana Patimakon, visoka 15 stopa. Iako su pljačkaši kroz vekove pljačkali hramove, ova statua je bila prekrivena štukaturom i spasena kao rezultat toga. Ako vidite samo jednu statuu Bude, neka to bude ova. I to ne samo zato što mnogo vredi, već zato što je možete naći u hramu Wat Traimit.

Većina Tajlanđana ima nadimak

Većina Tajlanđana ima dva imena – puno, zvanično ime i nadimak. Tajlandski nadimci su značajni i biraju ih roditelji pri rođenju. Tajlandski roditelji često biraju imena s posebnim značenjem na tajlandskom ili reči koje im se sviđaju zvukom na stranim jezicima. Uobičajeni nadimci uključuju Bank, Neung (jedan) i Benz za dečake, a Tangmo (lubenica), Chompoo (ruža jabuka) i Nan za devojčice.

Tajlandski jezik ima 76 slova

Ako volite da saznajete zabavne činjenice o jezicima, tajlandski ima mnogo jedinstvenih i interesantnih karakteristika. Tajlandski alfabet sadrži 76 slova, uključujući 44 suglasnika i 32 samoglasnika! Tajlandski jezik takođe ima pet tona, što ga čini veoma teškim za učenje. Za naše zapadne uši, mnogi tonovi zvuče isto, ali pogrešno naglašavanje može napraviti veliku razliku. Na primer, “s?ai” sa uzlaznim tonom znači lep ili sladak, ali “suai” sa srednjim tonom znači nesrećan. Za ne-tajlandskog govornika, lako je pomešati ove slične zvukove. Ali to bi vam moglo stvoriti probleme!

tajland-zanimljive-cinjenice

Majmuni vladaju u Lopburiju

Da li ste ikada želeli da posetite grad koji vode majmuni? Ako je tako, trebali biste se uputiti u Lopburi, gde majmuni vladaju u starom delu grada. Poslovi majmuna postaju još čudniji u novembru tokom godišnjeg “Festivala gozbe majmuna” u hramu Pra Prang Sam Jot u Lopburiju. Možda nije tako zabavno kao legendarni festival Songkran, ali gledati 600 majmuna kako se goste jelovnicima od pirinča, salata, tropskog voća, kobasica i čak sladoleda je pravi spektakl! Lokalci to održavaju kako bi zahvalili krznenim stvorenjima na turistima koje dovode u grad i zato što misle da će im doneti sreću ako se lepo odnose prema majmunima.

Sijam

Tajland se nekada zvao Sijam, a sijamske mačke potiču odande Tajland se nekada zvao Sijam sve do 1939. godine, kada je promenjen u Tajland. Međutim, vratio se nazad na Sijam na kratko u periodu od 1945. do 1949. godine, da bi se kasnije stabilizovao na sadašnje ime. Ali da li ste znali da sijamske mačke potiču iz Tajlanda? To objašnjava njihovo ime! Sijamske mačke se smatraju srećnim u Tajlandu.

Pirinač je osnovna namirnica

U svakom obroku Tajlanđanima je pirinač toliko osnovna namirnica da se posebno izdvaja kao svoja kategorija. Umesto vrste hrane, to je neizostavan deo svakog obroka, uključujući doručak. Zapravo, uobičajeni način pozdravljanja ljudi se prevodi kao “Jeli si pirinac?”, dok izraz “Gladan sam” na tajlandskom ima doslovno značenje “Želim da jedem pirinač”.

tajland-zanimljive-cinjenice

Tajland nikada nije bio kolonizovan od strane Evropljana

Kao što ova impresivna činjenica pokazuje, nasumične zabavne činjenice mogu biti i obrazovne! Za razliku od susednih zemalja jugoistočne Azije kao što su Laos, Mjanmar, Vijetnam, Kambodža i Malezija, Tajland nikada nije bio kolonizovan od strane Evropljana. Čini se prikladnim, stoga, što je ime Tajlanda na tajlandskom Prathet Thai, što znači “Zemlja slobodnih”.

Tajlanđani jedu kašikom i viljuškom

Prvi put posetioci Tajlanda često su iznenađeni zbog nedostatka palica. Ali istina je da Tajlanđani koriste palice samo kada jedu kinesku hranu. Inače, koriste kašiku kao glavni pribor za jelo i sečenje, dok viljušku koriste da bi gurali hranu na kašiku.

“Glave su svete, a noge su ponižene”

Tajlandska kultura smatra glavu najvažnijim delom tela. Zbog toga nikada ne treba dodirivati tuđu glavu, čak ni detevo. Na drugom kraju tela, Tajlanđani smatraju noge poniženim. Noge se smatraju simbolima naše povezanosti sa zemljom, vežući naša ljudska tela za patnju i borbu. Iz tog razloga, nikada ne bi trebalo stavljati noge na sto i pokazivati đonove obuće. Korišćenje stopala da biste pokazivali na drugu osobu ili statuu hrama smatra se vrhuncem nepristojnosti.

Državna himna se svira dva puta dnevno

Ako se ikada nalazite na javnom mestu u 8 sati ujutru ili 6 sati uveče, budite spremni da ustanete, zaustavite se u onome što radite i ostanete tihi dok se svira državna himna. Ta vremena označavaju podizanje i spuštanje tajlandske zastave, a smatra se uvredljivim pričati ili ostati seden kada se svira himna. Takođe obratite pažnju da se tajlandska državna himna svira pre svakog filma. Obezbedite da ustanete, gledate video koji ide uz nju i ostanete tihi.

Pržene bube su popularna užina

Tajland je popularno odredište za kulinarne avanture, i to s razlogom. Intenzivne kombinacije ukusa u tajlandskoj kuhinji čine da probanje lokalnih poslastica bude pravi užitak za sva čula. Ali, postoje neka tajlandska jela koja zahtevaju malo više navikavanja, uključujući pržene bube i druge insekte. Mnogi turisti ih isprobavaju na Khao San Road izazova radi, ali oni nisu samo marketinški trik kao što mnogi stranci misle. Na sajmovima i tržnicama širom zemlje, videćete Tajlanđane kako uživaju u vrećici prženih insekata na isti način na koji bismo mi jeli bombone ili čips.

Budite oprezni sa rukama

Nije samo pokazivanje ili gestikulacija nogama nepristojno u tajlandskoj kulturi. Korišćenje kažiprsta da biste pokazivali na drugu osobu takođe je neprihvatljivo. Tajlanđani takođe smatraju da je pozivni pokret koji koristimo na Zapadu nepristojan. Umesto da okrenete dlan prema gore i pokrećete prste da biste nekoga pozvali, trebali biste ljude zamoliti da vam priđu s dlanom okrenutim prema dole. Što se tiče rukovanja, iako nije nepristojno, nećete videti mnogo Tajlanđana koji to čine. Umesto toga, oni izvode “wai”, gde stavljaju dlanove zajedno i podižu ih do svojih lica spuštajući glave u naklon. Što više podižete ruke, to pokazujete više poštovanja.

Očekujte da zadržite odeću tokom tajlandske masaže

Iako ćete često videti masažne krevete na mnogim prometnim plažama u Tajlandu, tradicionalna tajlandska masaža se obično izvodi sa odećom koja je labava i udobna. Za razliku od drugih vrsta masaže, tajlandska tehnika uključuje istezanje i savijanje tela koristeći niz pokreta sličnih jogi. Često će terapeut koristiti težinu celog tela kako bi vas stavio u različite položaje i obradio celo telo za nezaboravno opuštajuće iskustvo.

Kuvanje kod kuće nije uobičajeno

Koliko vam se sviđa ova iznenađujuća činjenica? Tajlanđani retko kuvaju hranu kod kuće, posebno ako žive u velikim gradovima poput Bangkoka. Mnogi Tajlanđani žive u malim stanovima u kojima nema mnogo prostora za kuhinju osim sudopere i frižidera za osnovne namirnice. Štaviše, jedenje vani je veoma jeftino, pa je često isplativije jesti tipično jelo sa ulice nego kupovati sastojke i pripremati ih sami. I pošto Tajlanđani ne vole da jedu sami, često su motivisani da izađu i jedu u društvu, kao i zbog praktičnosti i cene.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.