Stvari koje možda ne znate da mogu uticati na vaše nerođeno dete

Nema sumnje da trudnoća može biti jedno od najuzbudljivijih i najanksioznijih razdoblja u životu žene. Tokom trudnoće, ono što ne uzimate ili ne izlažete svom telu jednako je važno kao i ono što radite.

Međutim, preterano brinuti o svakoj sitnici s kojom se susretnete može dovesti do dugotrajnih i neugodnih tromesečja. Nekoliko stvari, neke štetnije od drugih, zahtevaju dodatnu pažnju tokom trudnoće. Vaš lekar će vam reći šta treba izbegavati, značajno smanjiti ili pažljivo proceniti tokom trudnoće.

Evo nekoliko stvari koje mogu uticati na vašu nerođenu bebu:

Lekovi na recept i van recepta

Postoje mnogi lekovi koje ne smete koristiti tokom trudnoće. Čak i ako se čini da se radi o manjem problemu, razgovarajte sa svojim lekarom o tome koje lekove bez recepta i propisane lekove smete koristiti tokom trudnoće.

Zbog njihovih mogućih posledica na nerođeno dete, čak i obični lekovi bez recepta koji su dostupni mogu biti zabranjeni tokom trudnoće. Neki farmaceutski lekovi mogu štetiti razvijajućem fetus, međutim vrsta i nivo oštećenja zavisi od leka.

Tylenol proizvodi

Paracetomol (Acetaminophen), poznat i kao Tylenol, jedan je od najpopularnijih lekova protiv bolova i groznice koje koriste trudnice. Ova supstanca se obično smatra bezbednom tokom trudnoće. Međutim, prema nedavnim istraživanjima, njena dugotrajna upotreba može ozbiljno oštetiti nerođene bebe.

Kontinuirana upotreba Paracetomola (Acetaminophen) može povećati incidencu poremećaja deficita pažnje s hiperaktivnošću (ADHD) i autističnog spektra poremećaja (ASD).

Voda za piće sa česme

Takođe je važno zapamtiti da to što se voda nalazi u boci ne znači automatski da je sigurnija. Iako flaširana voda može imati bolji ukus, ona se pridržava istih EPA propisa kao i voda iz česme.

Različite studije ukazuju na to da hloroform, koji nastaje od hlora koji se koristi za čišćenje javne vode, povećava šansu za pobačaj i može oštetiti rast fetusa. Lekari su takođe zabrinuti zbog mogućnosti pesticida i vode zagađene olovom.

Veštački zaslađivači

Prenatalna upotreba veštačkih zaslađivača poput steviosida i acesulfama-K je bezbedna u umerenim količinama. Međutim, retko nasledno stanje može da spreči telo da razgradi supstancu fenilalanin u veštačkim zaslađivačima. U tom slučaju, trebalo bi potpuno izbegavati aspartam jer bi se stanje moglo preneti na vaše nerođeno dete.

Saharin, koji se nalazi u nekim namirnicama i malim pakovanjima, može da pređe kroz posteljicu i ostane u tkivu fetusa. Zabranjen je i zaslađivač ciklamat zbog zabrinutosti da bi mogao biti povezan s rakom.

Letenje

Letenje se ne preporučuje ženama sa određenim medicinskim problemima, kao što su visok krvni pritisak, krvni ugrušci, prevremeni porođaj i drugi problemi u trudnoći. U suprotnom, većina zdravih trudnica može putovati do mesec dana pre porođaja. Nakon toga je najbolje ostati blizu kuće u slučaju da morate da se porodite.

Savetuje se trudnicama da izbegavaju putovanja avionom na mesta sa visokim nadmorskim visinama, gde postoje epidemije bolesti ili gde se preporučuju određene vakcine za putovanje. Uvek razgovarajte sa svojim lekarom o planovima za dugotrajna putovanja koje imate tokom poslednjeg tromesečja trudnoće. Ako dobijete zeleno svetlo, raspitajte se o pravilima aviokompanija koja se odnose na putovanje avionom tokom trudnoće.

Ostavite komentar