Sokovi za zaštitu od raka

Studije ukazuju na to da beta-karoten ima snažna dejstva protiv raka i može zapravo preokrenuti prekancerozna stanja kao što je oralna leukoplakija, oblik nepravilnog rasta ćelija koji često vodi ka raku usta kod osoba koje žvaću duvan. Dodatne studije ukazuju na to da i drugi članovi porodice karotena mogu imati sličan potencijal za borbu protiv raka.

Ljudsko telo je tako kompletno, ali bez simptoma i zadivljujuće biće da i dalje ostaje misterija medicinskom svetu. Uprkos kontinuiranim istraživanjima i neumornim naporima mnogih naučnika, bolesti poput raka, hipertenzije, AIDS-a, stresa i napetosti i dalje pružaju otpor tretmanima. Nije da metode i načini lečenja nisu adekvatni da se suoče sa izazovom koji postavljaju smrtonosne bolesti. Ali pravi problem i nesreća leže u kasnom otkrivanju, a kada se bolesti otkriju (a to se dešava samo slučajno), do tog trenutka, bolest je već nanela štetu nesagledivog/neraskidivog karaktera. U takvom tužnom i bolnom stanju, lekarima i pacijentima je potrebno da vode izgubljenu bitku, da spasu i zaštitu ono što je ostalo i kako da zaustave dalju štetu. Teško je ispraviti i nadoknaditi već nanetu štetu, ali dalja šteta može biti zaustavljena, iako samo privremeno.

Kao što je slučaj sa dijabetesom, i kod raka postoji mnogo hipotetičkih teorija, uzročnika i faktora koji doprinose i izazivaju bolest, a i dalje izmiče potpunoj terapiji, da ne pominjemo izlečenje. Svaki rast maligne prirode naziva se rak ili kancerogeni rast. Faktori koji doprinose mogu biti stres, ishrana, naslednost, infekcija virusima, upotreba droga, hormonalna neravnoteža, prekomerna upotreba začina, adstrigentnih supstanci, alkohola, duvana, drugih opojnih sredstava, hronična iritacija, profesionalni rizici i udisanje otrovnih zagađivača, atmosferskih i hemijskih karcinogena.

Sedište kancerogenog rasta u ljudskom organu uglavnom određuje uzroke koji su izazvali rak. Na primer, kod žena, hronični vaginalni sekret, kancerogeni rastovi na materici, ponovljene trudnoće, tumori dojke dovode do kancerogenog malignog rasta. Nos, grlo, usta, usne, jezik, larinks, farinks, jednjak mogu imati rak usled upotrebe duvana, previše vruće i previše oštre hrane. Rak jetre, creva, želuca, slezine mogu biti izazvani upotrebom alkohola, droga ili određenih lekova i namirnica. Rak u mozgu, očima, kostima i drugim organima svoj izvor duguje mnogim od navedenih i nekim drugim faktorima. Svaka rana koja luči gnoj i ima maligni izgled takođe se može ispoljiti u obliku raka.

Priroda je toliko ljubazna prema svim ljudskim bićima da nastavlja slati signale upozorenja tela umu. Međutim, kada se takvi signali upozorenja ignorišu i zanemaruju, otvoreno ili prikriveno, pacijent se izlaže većoj opasnosti od ozbiljnog poremećaja. Već na samom početku neobičnog ili ponavljajućeg simptoma(ta), odmah potražite pomoć svog doktora, a kada simptomi budu razumljivi i utvrđeni poremećaji, ne treba gubiti vreme već treba odmah pristupiti određenoj liniji tretmana. Odlaganje će samo zakomplikovati stvari.

Prvi korak treba da bude ublažavanje bola i ograničavanje daljeg širenja bolesti na susedna tkiva i organe. Sledeći korak treba da bude lečenje samog poremećaja. Prava i iskrena veza između pacijenata i lekara ne može se poreći ili zanemariti. Primećeno je da čak i nakon tzv. izrezivanja (uklanjanja) kancerogenog rasta, susedna tkiva i dalje mogu biti pogođena i napadnuta postoperativnim latentnim rastom koji često ostaje uspavan i neotkriven. Zbog toga su pravilna opreznost, adekvatan i neophodan tretman i mere praćenja veoma važni kako bi se suzbila bolest. Uvek treba usmeriti napore ka sprečavanju daljeg širenja bolesti na druge zdrave organe tela.

Terapija sokovima

Hirurški zahvati, radioterapija i hemoterapija odgovorni su za oslabljivanje opšte otpornosti i imunološkog sistema tela. Snažan i zdrav imunološki sistem pomaže telu da se izbori sa kancerom. Koliko god skup ili bezbedan bio tretman, ukoliko ne uspe da održi i čuva imunološki sistem tela, nijedan tretman neće uspeti da se izbori sa bolestima. Promena ishrane je neophodna za lečenje raka. Ishrana bogata proteinima, mastima, šećerom, mesom treba da bude zamenjena prirodnim hranljivim materijama koje se nalaze u voću i povrću. Prvi preduslov je da se telo očisti od toksičnih elemenata i zaustavi proizvodnju takvih toksina u budućnosti. Beta-karoten se navodi kao supstanca koja sprečava rak i zaustavlja dalji napredak ovog poremećaja. Zelene i crvene voćke i povrće obiluju beta-karotenom, telo pretvara beta-karoten u vitamin A. Pijte barem 1-2 puta dnevno čašu soka od šargarepe, jer on deluje kao zaštitni štit protiv raka. Svakodnevno konzumirajte kupus, kelj, karfiol, repu (kao i klice hrane), sok od brokolija kako biste izlučili karcinogene. Oštre začinske biljke poput belog luka, đumbira i luka imaju sposobnost da se bore protiv raka. Tumori u dojkama mogu biti potpuno izlečeni upotrebom ribljih ulja.

Luk koji ima snažan ukus može biti problematičan za društveni život, ali može biti izuzetno koristan u borbi protiv raka. Istraživači sa Univerziteta Kornel su u preliminarnim laboratorijskim studijama otkrili da članovi porodice luka predstavljaju najbolje sorte za inhibiranje rasta ćelija raka jetre i kolona.

Gvožđe, beta-karoten, selen, vitamin C, kalcijum, kalijum, vitamin E lako se mogu dobiti od soka od jabuke, španaća, zelene paprike, peršuna, belog luka, repe, kelja, narandže, brokolija, šargarepe, kelja i svih navedenih hranljivih sastojaka koji su preventivni i lekoviti za rak. Oni zaustavljaju dalje širenje kancerogenog rasta.

Hranljive materije poput cinka, gvožđa, vitamina B-6, povrća bogatog vlakna, selena su svi neophodni sastojci koji obezbeđuju imunitet i pomažu u njegovom obnavljanju, štite jetru od toksina i disfunkcije, podstiču slobodno kretanje creva i proces eliminacije organizma, održavajući ga slobodnim od toksina i stranih materija. Regulacija ishrane treba da služi za eliminaciju toksina, usporavanje daljeg napredovanja bolesti i konačno izlečenje.

Hrana koju treba izbegavati

Pacijenti bi trebali da izbegavaju, koliko je god moguće, namirnice bogate kvascem; sve vrste slatkiša, smrznutu i ​​konzerviranu hranu, kristalni (rafinisani) šećer ili, u stvari, šećer u bilo kom obliku (čak i saharozu i fruktozu). Sušeno meso, perad, riba, kikiriki, mlečni proizvodi treba koristiti umereno (osim jogurta ili putera, ali i to samo u ograničenoj količini).

Sveže je najbolje

Važno je napomenuti da kada stručnjaci preporučuju sokove, ne misle na sokove koji se prodaju u supermarketima unapred pakovanim pakovanjima. Prerađeni sokovi vrlo malo podsećaju na svež sok, ni nutritivno ni estetski.

Iako sveži sokovi i unapred pakovani sokovi mogu početi jednako, svi sokovi koji se kupuju u prodavnici su pasterizovani, postupak koji podrazumeva zagrevanje soka na vrlo visokim temperaturama kako bi se maksimizirao rok trajanja. Iako je pasterizacija neophodna da bi se sprečilo kvarenje, uništava mnoge osetljive vitamine i enzim soka. Iako sokovi kupljeni u prodavnici su bolji za vas od kola, kafea ili alkohola, ne smatraju se da imaju veliku terapijsku vrednost.

Da biste ostvarili maksimalnu korist, popijte sok odmah nakon što ga napravite; najbolje je unutar pola sata. Sokovi koji se čuvaju u frižideru brzo gube svoju nutritivnu vrednost. Čim voće ili povrće bude procesuirano u vašem sokovniku, prirodni enzimi u soku počinju da razgrađuju druge hranljive materije. Budući da povrće sadrži više enzima od voća, njihovi hranljivi sastojci se brže iscrpljuju.

Nacionalni institut za rak preporučuje konzumiranje najmanje pet porcija voća i povrća dnevno.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.