Novi trend zabavljanja „ghostlighting“-a

Na društvenim medijima sve više ljudi izveštava da su doživeli “ghostlighting” (u prevodu duhovno osvetljenje) u svetu upoznavanja.

Ne, ghostlighting je spoj dve stvari koje verovatno ne biste želeli da doživite u vezi, ali nažalost su veoma česte: nestajanje bez traga (ghosting) i podstrekavanje na sumnju (ghostlighting). Nestajanje bez traga se odnosi na nagli nestanak osobe koju viđate ili s kojom ste u vezi, bez upozorenja ili objašnjenja. Biti napušten na taj način je zbunjujuće i konfuzno. Možete potrošiti nenormalno mnogo vremena razmišljajući o tome šta ste mogli reći ili uraditi.

Podstrekavanje na sumnju je visoko manipulativna tehnika u kojoj neko daje obmanjujuće izjave tokom dužeg vremenskog perioda na način koji dovodi u pitanje vaš sud, percepciju o sebi, percepciju stvarnosti ili čak mentalno zdravlje. Primer: Nadređeni, koji po definiciji ima moć nad vama, vas maltretira tvrdnjama da vi maltretirate njega ili nju. Ili vaš partner postaje besan zbog vašeg nedostatka poverenja kada ste ga uhvatili u neverstvu.

Kako neko može da vas podstakne na sumnju i istovremeno vas “ghostlighting “? Pa, nakon što neko neočekivano nestane iz vašeg života, ta osoba može odlučiti da se jednog dana vrati, ali ne ponudi odgovarajuće izvinjenje ili objašnjenje. Umesto toga, ta osoba može čak poreći da vas je uopšte prethodno “ghostlighting-ovala”.

Na primer, ta osoba može reći: “Javljam ti se u vezi odlaska na film,” ne priznajući činjenicu da više nije moguće gledati premijeru filma “Kad jaganjci utihnu” iz 1991. godine u bioskopima. Još gore, ta osoba može okriviti vas. Na primer, može pitati: “Zašto me nisi nazvao/la ili poslao/la poruku?” ili reći “Jednostavno nisi dovoljno pokušao/la,” iako ste je pozvali 10 puta.

Zašto bi neko mogao da vas “ghostlighting”? Jedna mogućnost je da su se okolnosti u životu te osobe promenile na načine koje osoba nije spremna da otkrije ili prizna. U nekim slučajevima, te promene bi mogle biti legitimno osetljive i privatne prirode – na primer, zdravstveni ili finansijski problem. Ipak, ta osoba bi barem mogla da kaže da se suočava s nečim i da mora da se povuče, pre nego što ode.

I bez obzira na to, zašto vas podstrekava na sumnju nakon povratka? Čak i ako je ta osoba bila oteta od strane gomile članova kulta “Novi kuvani kupus dijeti” ili nečeg osetljivog poput toga, on ili ona i dalje može preuzeti odgovornost za situaciju. Sve ovo može biti znak da ta osoba nije baš dobar komunikator ili ima tendenciju izbegavajuće ličnosti.

Druga mogućnost je da je ta osoba zapravo bila zainteresovana za nekog drugog, ali nije uspela da “zaključi posao” i sada se vraća iz svemira svom rezervnom izboru, odnosno vama.

Treća mogućnost je da je ta osoba jednostavno manipulativna, nije joj stalo do vaših osećanja, urođeni je lažov ili neka kombinacija ovih osobina. Nemojte očekivati da ovo bude stabilan dugoročni odnos. Na kraju krajeva, ako je brak cilj, bračne zakletve obično ne glase: “da se manipuliše i bude manipulisan od ovog dana nadalje, za gore i za još gore.”

Ako otkrijete da neko nad vama vrši “ghostlighting”, postavite sebi pitanje da li uopšte želite imati posla s osobom koja bi mogla takvo nešto da uradi. Ponavljam, nestajanje bez traga je jedno, a podstrekavanje na sumnju je kao dodavanje uranijuma na već sumnjivu pitu. Iako vas može zanimati šta se dogodilo, možda nije vredno truda. Zapamtite, osobe koje podstrekavaju na sumnju specijalizovane su za zamagljivanje granica stvarnosti. Šanse da dobijete iskren odgovor mogu biti male. Zatvaranje vrata možda je najbolja opcija.

Ako se suoče s “ghostlighting”-om, važno je da pažljivo procene da li je osoba koja se ponaša na taj način vredna dodatnog truda i da li će takav odnos doneti zadovoljstvo i sigurnost. U krajnjem slučaju, postavljanje zdravih granica i zahtevanje iskrenosti treba da bude osnovno načelo u svakoj vezi.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.