Niskokalorična dijeta za gojazne

Dijeta bazirana na tečnosti koja je izuzetno restriktivna u energetskom unosu, sa unosom od oko 800 kalorija ili manje dnevno, smatra se veoma niskokaloričnom dijetom. Ove dijete su alternativna metoda koju umereno do teško gojazne osobe mogu razmotriti za značajno, kratkotrajno mršavljenje. Takva dijeta se preporučuje za relativno kratko vreme (3-6 meseci) i treba je pratiti samo pod medicinskim nadzorom.

Medicinski nadzor je neophodan:

 • Da bi se osiguralo da samo odgovarajući kandidati prate dijetu;
 • Da bi se osigurala adekvatna ishrana;
 • Da bi se pratio napredak.

Prosečno smanjenje telesne težine u ovom periodu je od od 4kg do 5kg. Ako se vežbanje uključi u ovaj program mršavljenja, prosečno smanjenje telesne težine povećava se na oko 9kg.

Promene koje se dešavaju u vašem telu dok ste ne niskokaloričnoj dijeti uključuju:

 • Usporavanje bazalnog metabolizma – Vaš metabolizam se usporava da bi sačuvao energiju jer telo misli da je gladno.
 • Razgradnja proteina kao izvora energije – Da bi dobio potrebne ugljene hidrate, organizam razgrađuje proteine. To dovodi do gubitka mišićne mase kao što su organi i mišićno tkivo. Važno je sačuvati mišićno tkivo, jer povećava bazalni metabolizam. Gubitak previše mišićnog tkiva povećava procenat masti u telu. Rezultat je smanjen metabolizam. To je jedan od razloga zašto je tako lako povratiti izgubljenu težinu kada brzo mršavite.
 • Gubitak masti – Kada ste na niskokaloričnoj dijeti (ili tokom gladovanja) otprilike polovina izgubljene težine je mast, a druga polovina je mišićno tkivo, kao što su mišići. Na umerenijoj dijeti, gubitak je oko 75% masti i 25% mišićnog tkiva.
 • Gubitak elektrolita i vode – Elektroliti su minerali koji se prirodno nalaze u telu, kao što su kalijum, kalcijum, natrijum i magnezijum. Elektroliti su potrebni za održavanje ravnoteže tečnosti u telu na odgovarajućem nivou i za održavanje normalnih funkcija, kao što su srčani ritam, kontrakcija mišića i funkcija mozga. Kada ste na niskokaloričnoj dijeti, može doći do nedostatka minerala i elektrolita. Ovi nedostaci mogu biti opasni po život. To je razlog zašto je medicinski nadzor potreban ako ste na niskokaloričnoj dijeti.
 • Gubitak kalcijuma – Gubi se masa kostiju. To je rizičnije za žene, jer češće drže dijete od muškaraca i takođe su podložnije razvoju osteoporoze.

Ko može imati koristi od niskokalorične dijete?

Niskokalorične dijete su generalno bezbedne kada se koriste pod odgovarajućim medicinskim nadzorom kod pacijenata sa indeksom telesne mase (BMI) većim od 30. BMI je matematička formula koja uzima u obzir visinu i težinu osobe. Niskokalorična dijeta kod pacijenata sa BMI-om od 27 do 30 treba biti rezervisana samo za one koji imaju medicinske komplikacije usled gojaznosti.

To ne uključuje decu, adolescente, trudnice ili žene koje doje, za koje niskokalorične dijete nisu prikladne osim ako su deo specijalizovanog programa. Takođe, osobe starije od 50 godina možda neće podnositi nuspojave povezane sa ovim dijetama zbog postojećih zdravstvenih problema ili potrebe za drugim lekovima.

Ove dijete se ne preporučuju ako imate srčane probleme, probleme sa zgrušavanjem krvi, bolest jetre, bolest bubrega ili karcinom ili ako ste imali moždani udar.

Koristi od niskokaloričnih dijeta

Niskokalorična dijeta može pomoći teško do umereno gojaznom pacijentu da izgubi oko 1 ili 2kg nedeljno, za ukupno prosečno smanjenje težine od 20kg tokom 12 nedelja. Takvo smanjenje težine može poboljšati zdravstvena stanja povezana sa gojaznošću, uključujući dijabetes, visok krvni pritisak i visok holesterol. Kombinacija niskokalorične dijete sa bihejvioralnom terapijom i vežbanjem takođe može povećati gubitak težine i usporiti ponovno dobijanje težine.

Međutim, niskokalorične dijete nisu efikasnije od umerenijih restrikcija ishrane u dugoročnom održavanju smanjene težine.

Nuspojave niskokaloričnih dijeta

Mnogi pacijenti koji su na niskokaloričnim dijetama od 4 do 16 nedelja prijavljuju manje nuspojave kao što su:

 • Umor
 • Zatvor
 • Mučnina i
 • Diareja

ali ovi simptomi se obično poboljšavaju u roku od nekoliko nedelja i retko sprečavaju pacijente da završe program.

 • Najčešća ozbiljna nuspojava koja se viđa kod pacijenata koji su na niskokaloričnoj dijeti je stvaranje kamena u žuči. Kameni u žuči, koji se često razvijaju kod gojaznih osoba, posebno žena, postaju još češći tokom brzog gubitka težine. Neka istraživanja ukazuju da brz gubitak težine smanjuje sposobnost žučne kese da proizvodi žuč.

Iako su VLCD-ovi efikasni za kratkotrajno mršavljenje, nisu efikasniji od drugih dijetetskih tretmana u dugoročnom održavanju smanjene težine. Zbog toga bi gojazni pacijenti trebali biti podstaknuti da se obavežu na dugotrajni tretmanski program koji uključuje trajne promene načina ishrane, redovnu fizičku aktivnost i pozitivan stav prema hrani, jer bez dugoročnog angažmana njihova težina će se ponovo povećati.

Iako su niskokalorične dijete efikasne za kratkotrajno mršavljenje, nisu efikasnije od drugih dijeteta u dugoročnom održavanju smanjene težine. Zbog toga gojazne pacijente treba podstaknuti da se posvete dugotrajnom programu koji uključuje trajne promene načina života kao što su zdravija ishrana, redovna fizička aktivnost i pozitivan stav prema hrani. Jer bez dugoročne posvećenosti, njihova težina će se ponovo povećati.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.