Najprljavija mesta u vašem domu (i kako ih očistiti)

Lako je primetiti očigledno prljave delove u domu, poput prosutih namirnica na kuhinjskim radnim površinama, kamenca u tušu ili gomile prljavog veša. Ali šta je sa mestima koja možda ne izgledaju kao najprljavija mesta, ali zapravo mogu uticati na zdravlje vaše porodice? Iznenadjujuće, najprljavija soba nije kupatilo, već kuhinja, prema istraživanju Nacionalne fondacije za sanitaciju (NSF).

Pogledajmo vaš dom sobu po sobu i istražimo skrivenu prljavštinu i bakterije, kao i kako da se oslobodite njih:

Kuhinja

Kuhinja je jedna od najprometnijih prostorija u većini domova i takođe i najprljavija. Svi elementi koji podstiču rast bakterija – toplota, vlaga i hrana – su lako dostupni. Dodajte tome sve elemente iz spoljašnje sredine, poput sirovog mesa, neopranih voćki i povrća, kao i bakterije sa torbi i ruksaka svih članova porodice, i kuhinja je prepuna štetnih bakterija kao što je E. Coli.

Ključna mesta zabrinutosti u kuhinji su:

  • Sudopere
  • Radne površine
  • Ručke kuhinjskih elemenata
  • Frižideri
  • Mali aparati i kuhinjski alati

Kako očistiti: Imajte dezinfekciona sredstva pri ruci kako biste obrisali sudopere i radne površine nakon svake upotrebe. Dasku za sečenje treba prati u toploj sapunici, dobro isprati i osušiti peškirom svaki put nakon upotrebe. Mali aparati i kuhinjski alati koji su korišćeni, poput blendera ili mernih čaša, treba prati u toploj sapunici, dobro isprati toplom vodom i temeljno osušiti.

Kupatilo

Nažalost, određena količina bakterija ostaje u kupatilu nakon svake upotrebe.

Kako očistiti: Da biste osigurali kontrolu svih vrsta koliformnih bakterija, obratite posebnu pažnju na prekidače za svetlo, kvake na vratima i ručke slavina. Imajte pri ruci dezinfekciona maramica za lako svakodnevno čišćenje.

Bade-mantili i prostirke treba prati u toploj vodi najmanje jednom nedeljno i dozvoliti im da se potpuno osuše. Ručnici za ruke treba menjati nekoliko puta nedeljno.

Kupatilske sudopere treba svakodnevno obrisati dezinfekcionim maramicama, a držači za četkice za zube i čaše treba čistiti jednom nedeljno.

Prilikom čišćenja očigledno prljavih područja kade, vrata tuš kabine i wc šolje, posvetite vreme i očistite ravne površine poput zidova blizu wc šolje sa dezinfekcionim proizvodima.

Prostorije gde se boravi često

Bilo da je to dnevni boravak, soba za medije ili igre, gde god se porodica okuplja, postoje skrivena prljavština i bakterije. Zamislite koliko puta neko dodirne sve daljinske upravljače, kontrolere za igre, tastature, tablete, slušalice i mobilne telefone u vašem domu. Da li uvek imaju čiste ruke?

Kako očistiti: Svi ti tasteri i kontroleri trebaju biti svakodnevno obrisani dezinfekcionom maramicom koja je sigurna za upotrebu na elektronici. Ako neko ima prehladu ili virus, trebaju se očistiti nakon svake upotrebe. I ne zaboravite prekidače na lampama, prekidače na zidovima i kvake na vratima.

Još jedno mesto gde se bakterije i alergeni razmnožavaju je presvlaka na nameštaju. Tkanina je izložena kijavici, neopranim rukama, perju i dlakama kućnih ljubimaca i prljavštini sa stopala i obuće. Mnoge vrste bakterija mogu preživeti nekoliko dana na ovim površinama.

Najmanje jednom nedeljno, površine presvlaka treba usisati ručnim usisivačem ili pomoću nastavka za presvlake većih aparata za usisavanje. Očistite i ispod i između jastuka gde se mogu zadržavati hrana i dlake kućnih ljubimaca. Zatim osvežite i očistite dezinfekcionim sprejem sa mirisom ili bez mirisa.

Ako neko u vašem domu ima virus ili osip na koži, prekrijte presvlake tkaninom ili perivim navlakama koje se mogu često menjati i prati radi dezinfekcije.

Spavaća soba

Ta prelepa, opuštajuća oaza koju ste stvorili u svojoj spavaćoj sobi može skrivati ​​gljivice, bakterije i hiljade grinja i insekata. Većina ovih opasnosti zapravo vreba baš u vašem krevetu. Najprljavija mesta u vašoj sobi mogu se naći na raznim lokacijama.

Kreveti se koriste za spavanje, seks, druženje, jelo, rad i sve između. Ako posteljina – čaršavi, ćebad, prekrivači i jorgani – nisu često prani, mogu sakupljati prljavštinu koja može izazvati:

  • Iritaciju kože, ekcem i akne
  • Gljivične i bakterijske infekcije poput atletskog stopala i MRSA
  • Alergije i probleme sa disanjem

Kako očistiti: Da biste sprečili sve ovo, posteljina bi trebalo menjati najmanje jednom nedeljno i prati na pravilan način. Studije su pokazale da nakon samo jedne nedelje, posteljina sadrži više bakterija nego kvaka na vratima kupatila. Ako ste ikada izvukli “čiste čaršave” iz ormana za posteljinu i osetili da su ustajali, to je zato što su još uvek u vlaknima tkanine ostale masnoće tela i prljavština.

Jastuci, dušeci i sanduci dušeka trebaju biti zaštićeni pokrivkama koje se mogu skinuti, oprati i koje štite od alergija, kako bi se sprečila infestacija grinja koje se hrane ćelijama kože koje mi odbacujemo.

Najprljavija mesta koja zanemarujete

Hajde da pogledamo najprljavije stvari koje ste zaboravili da očistite u svom domu, ali koje biste odmah trebali očistiti:

Igračke i posude za hranjenje ljubimaca

Vašem ljubimcu su potrebne čiste posude za hranu i vodu. One bi trebalo da se peru svakodnevno u mašini za pranje sudova ili ručno u vrućoj sapunici, dobro isprati i ostaviti da se osuše na vazduhu kako bi se sprečio rast štetnih bakterija. Igračke za kućne ljubimce mogu sadržati bakterije, kvasce i plesni. Tvrdim igračkama treba čistiti vrućom sapunicom (najmanje jednom nedeljno), a mekane igračke se mogu ručno ili mašinski prati u vrućoj vodi sa dezinfekcionim sredstvom.

Ključevi, torbe i novčanici

Predmeti koje svakodnevno dodirujete skupljaju bakterije i mikrobe kojima ste izloženi svakodnevno. Očistite svoje ključeve, torbe i novčanike. Torbe su obično najprljavija mesta. One padaju na pod i zatim završe na radnim površinama u vašem domu. Držite tkaninske i kožne torbe van poda i redovno ih čistite – uključujući unutrašnjost!

Rančevi i torbe za teretanu

Rančevi su neophodni za predškolsku decu do odraslih. Bez obzira da li nosite kamp opremu, trenerku ili knjige, ranac ili torba za teretanu će na kraju trebati da se očisti i dezinfikuje.

Ostavite komentar