Atrakcije koje treba posetiti u Marakešu

Ako planirate putovanje u Marakeš, Maroko, ovaj vodič je idealan za početak. Ovde će biti predstavljeno 8 bitnih atrakcija u Maroku.

Četvrti najnaseljeniji grad u Maroku je prvi po broju turista. Njegova blizina Španiji znači da mnogi ljudi iz susedne zemlje prelaze Gibraltarski moreuz da ga posete.

Njegova mitska medina (stari deo grada) sa ogromnim trgom Djemaa El-Fna, džamije sa visokim minaretima sa kojih se može čuti poziv na molitvu. Takođe, gastronomija i lokacija između planina Atlas i pustinje su neki od razloga koji privlače toliko putnika.

Šta raditi u Marakešu, Maroku?

Marakeš je podeljen na dva glavna dela: medinu, koji je stariji i najinteresantniji deo u pogledu turizma; i moderni deo (Guéliz ili Ville Nouvelle). Sve što ste videli na turističkim fotografijama nalazi se u medini.

Nešto što moram da Vas upozorim ako je ovo vaš prvi put u Maroku je da su prevare turista stalna pojava. Budući da je najpopularnija destinacija u zemlji, mnogi žele da zarade prevarom posetilaca, a nažalost ima i mnogo onih koji slepo nasedaju na ove prevare. Oni nisu navikli na prevare u zemljama iz kojih dolaze.

Ne želim da kažem da treba da budete sumnjičavi prema celom Marakešu, ali budite oprezni i ne verujte onima koji vam prilaze da pričaju na previše “prijateljski” način na turističkim područjima, niti se plašite agresivnih prodavaca. Takođe, pre nego što nešto kupite ili rezervišete turu, potražite cenu i cenjkajte se, jer se to očekuje.

1. Djemaa El-Fna trg

To je srce medine Marakeša i najveći tradicionalni trg u Maroku.

Od sumraka do noći trg se pretvara u vrelinu, puni se štandova sa hranom i svakovrsnim uličnim predstavama, kao što su pripovedači (na berberskom ili arapskom jeziku), mađioničari, muzičari i plesači. Naravno, svaku fotografiju ili video koji napravite pratiće zahtev za novcem.

Da biste imali dobro iskustvo u potrazi za mestom za večeru, izbegavajte mesta koja angažuju izuzetno nametljive ljude koji vas jure vičući kako bi vas naterali da jedete kod njih. Radije se udaljite od takvih mesta i potražite mirnija mesta sa pisanim cenovnikom. Uvek, kada vam donesu nešto što niste naručili, pitajte da li je uključeno u cenu, jer će vam kasnije naplatiti za to.

2. Suk pijaca

Suk (“suuk” na arapskom) je istorijska pijaca u Marakešu koja se prostire od trga Djemaa El-Fna i proteže se nekoliko kilometara. Predstavlja ogroman natkriven lavirint gde se prodaje sve, od najšarenijih začina do zlatnog nakita.

Moja preporuka je da ga posetite kao šetnju kako biste videli jedno od najživahnijih tržišta na svetu, ali ako želite nešto da kupite, bolje to uradite negde drugde, jer su cene prilično precenjene za turiste i moraćete mnogo da se cenjkate, iako ne dosegaju nivo Kaira i tržnice Khan El-Khalili.

Da biste ga videli u punom sjaju, najbolje je da ga posetite ujutru.

3. Koutoubia džamija

Nastavljajući šetnju kroz medinu, prilazimo visokom minaretu koji se može videti sa gotovo svih mesta, a koji pet puta dnevno obaveštava muslimane da je došlo vreme za molitvu.

Koutoubia džamija (ili Kutubijska) je najveća džamija u gradu i jedno od nekoliko svetskih kulturnih dobara Maroka. Trenutna struktura potiče iz 1158. godine, a njen čuveni minaret, koji je poslužio kao inspiracija za Giraldinu kulu katedrale u Sevilji, datira iz 1195. godine.

Loša vest je da samo muslimani mogu ući u džamiju, ali barem ćete moći da vidite bašte. Najviše što ćete moći da vidite od unutrašnjosti ako nećete da se molite je izvana kada se vrata otvaraju petkom, što je dan najvećeg okupljanja jer je najvažniji dan u nedelji za islam.

4. Grobnica Saadi

Sultan Ahmad al-Mansur je sahranjen u grobnici koja liči na njegov raskošni dvorac. On je naredio izgradnju ove raskošne nekropole tokom svog vladanja (1578-1603). Pored njegovig groba, nalaze se i grobovi njegove majke, prvog sina, žene i unučadi.

Sa padom Saadi dinastije, ulaz je zazidan kako niko ne bi imao pristup grobnici. One nisu uništene niti opljačkane kao što su palate, verovatno iz sujeverja. Kompleks je ponovo otkriven tek 1917. godine, i nakon dugog rekonstrukcijskog rada otvoren je za javnost.

Ukrasi mauzoleja, gde se ističu centralna dvorana sa dvanaest kolona od Carrara mermera i detaljni ulazni lukovi, čine ga jednim od najboljih primera marokanske arhitekture.

5. Palata Bahia

Na engleskom, takođe poznata kao Bahia Palace, njeno ime nema nikakve veze sa geografskim položajem, već “bahia” na arapskom znači sjajno. Veruje se da je al-Bahia (sjajna) bilo ime omiljene žene Ba Ahmada, koji je proširio palatu započetu od strane svog oca Si Muse 1859. godine.

Intrikatna dekoracija i detalji dizajna soba, sa arapskim natpisima, geometrijskim figurama i arabeskama, su izvanredni. Glavna atrakcija je centralno dvorište od 1500 m² sa podom od Carrara mermera.

Iako je javni prostor veoma veliki, samo deo ove ogromne palate od 8 hektara i 150 soba je otvoren za javnost.

6. Vrt Majorel

Ako želite da se na trenutak udaljite od ulica medine, ovaj privatni vrt koji je u vlasništvu francuskog dizajnera Iv Sen Lorana je odlično mesto.

Kupljen je 1980. godine od strane Iv Sen Lorana i njegovog partnera Piera Beržea. Otvorili su ga za javnost i očuvali ga onako kako ga je koncipirao francuski slikar Majorel, prvobitni vlasnik vrta. On je u njemu izlagao biljne vrste sa svih pet kontinenata (čini se da su kaktusi bili njegovi omiljeni).

U centru parka se nalazi bivši atelje Majorela. Ova elegantna zgrada obojena je električno plavom bojom, u kojoj sada radi Berberski muzej.

Nemojte misliti da je Vrt Majorel oaza mira jer ćete biti razočarani. Zapravo, to je jedno od najposećenijih mesta u Maroku. Da biste izbegli gužve i dugačke redove za ulaz, najbolje je ići odmah po otvaranju, u 8 sati. Od petka do nedelje je otvoren do 18:00, a od ponedeljka do četvrtka do 17:00.

7. Agdal vrtovi

Nekoliko metara južno od palata Badia, nalaze se Agdal vrtovi. To je jedan od najposećenijih parkova u Marakešu.

Pristup njemu je besplatan i mesto je idealno za piknik, šetnju, trčanje ili jednostavno odmor u hladu drveća.

Vrtovi datiraju iz 12. veka i jedno su od najvećih nasleđa Almohad dinastije. Njegova površina od 400 hektara čini ga pravim zelenim plućima grada.

8. Grobnica Marinidesa

Za kraj, jedna od lokacija koju treba posetiti u Marakešu je grobnica dinastije Marinides, koja je vladala Marokom od 13. do 15. veka.

Grobnica je smeštena van medine, na severu grada. Radi se o raskošnom mauzoleju koji sadrži grobnice sultana i članova njihove porodice. Posebno impresivno su masivna vrata od cedra i mermerni ulazi. Interesantni su i dekorativni paneli od gipsa i keramike.

To su samo neka od nezaobilaznih mesta koja treba posetiti u Marakešu. Naravno, grad ima još mnogo toga da ponudi, uključujući muzeje, druge džamije, palate i tradicionalne hamame (marokanske kupke). Ovih osam atrakcija su idealno mesto za početak istraživanja ovog fascinantnog grada.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.