Kako prepoznati probleme sa štitnom žlezdom i kako poboljšati njeno zdravlje

Tvoja štitna žlezda, ili tireoidna žlezda, nalazi se na prednjoj strani vrata neposredno ispod Adamove jabučice. Iako je mala, ova žlezda je odgovorna za nekoliko važnih metaboličkih procesa u tvom telu, uključujući stvaranje energije. Ona je deo tvojeg endokrinog sistema i može uticati na regulaciju metabolizma, rast važnih hormona, tvoj raspored spavanja, rast kose, količinu znojenja, osećaj anksioznosti i dobijanje ili gubljenje težine. Ova mala žlezda takođe može doprineti gubitku pamćenja, zatvoru i nepravilnim menstruacijama.

Prepoznajte problem sa štitnom žlezdom

Kako možeš znati kada simptomi ukazuju na probleme sa štitnom žlezdom? Evo nekoliko simptoma na koje treba obratiti pažnju:

Debljanje koje se javlja kada bi trebalo održavati ili gubiti težinu može biti rezultat hipotireoidizma. To se događa jer tvoje telo ne stimuliše odgovarajuće metabolizam. Neočekivani gubitak težine, posebno ako je to velika promena, takođe je znak problema. Promene raspoloženja su simptom hipotireoidizma. Možeš doživeti anksioznost, depresiju, hiperaktivnost, nemir i razdražljivost.

Hormonalni disbalansi, neplodnost, neredovne menstruacije i smanjenje želje za seksom ukazuju na problem sa štitnom žlezdom. Neke žene mogu imati veoma obilne, teške menstruacije ili menstruacije koje se ne javljaju redovno. Nizak nivo gvožđa je jedan od rezultata hipotireoidizma i može uzrokovati nizak nivo energije. Obilne menstruacije takođe mogu izazvati anemiju. Hipertireoidizam i hipotireoidizam mogu izazvati probleme sa vidom.

Jedan određeni problem nastaje kada su masno tkivo i mišići iza očiju prenapregnuti. Nesanica koja se javlja uz ubrzano kucanje srca i osećaj nervozne energije može biti znak hipertireoidizma. Moguće je da ovi simptomi mogu dovesti i do napada panike. Takođe možeš osećati pritisak na grudima koji te tera da ustaneš i krećeš se. Promene u radu srca mogu ukazivati na hipotireoidizam ili hipertireoidizam. Koristi zdravstveni uređaj za praćenje zabeleži promene.

Postoji mnogo uzroka karpalnog tunela u rukama, prstima i zglobu, ali ako imaš i druge simptome sa ovog spiska, stanje može biti rezultat problema sa štitnom žlezdom. Akne, lomljivi nokti, otok na vratu, gubitak ili povećanje kose i fluktuacije temperature možda ne deluju kao ozbiljni problemi, ali njihovo prisustvo može ukazivati na to da tvoja štitna žlezda nije zdrava. To je posebno tačno ako se ovi simptomi javljaju zajedno sa drugima sa ovog spiska. Većinom, ovi uslovi su rezultat prekomerne proizvodnje hormona štitne žlezde (hipertireoidizam) ili nedovoljne proizvodnje (hipotireoidizam). Primetit ćeš da se mnogi od ovih simptoma mogu javiti i zbog drugih problema.

Ko ima najveći rizik

Žene su pet puta više izloženije riziku od problema sa štitnom žlezdom u odnosu na muškarce. Ako postoji porodična istorija bolesti štitne žlezde ili drugih stanja kao što su Gravesova bolest, dijabetes tipa 1 ili postpartalni tireoiditis, rizik od komplikacija kod štitne žlezde se povećava. Za žene koje imaju ove dodatne faktore rizika, starost takođe može povećati rizik od javljanja problema.

Lečenje

Nije uvek potrebno uzimati lekove za tretiranje stanja štitne žlezde. Možete naći olakšanje od nekih simptoma povećanjem unosa povrća i voća, prelaskom na nemasne proteine i ribu, i zamenu masnoća zdravijim opcijama kao što su avokado i orašasti plodovi. Izbegavajte prerađenu hranu i sirovo povrće iz porodice krstašica (poput karfiola, kupusa i kelja). Ako volite da jedete ove namirnice, jednostavno ih lagano prokuvajte da bi se deaktivirale štetne hemikalije. Dodaci ishrani za štitnu žlezdu mogu vam pomoći da izbegnete nedostatak joda i gvožđa, ali se uvek posavetujte sa svojim medicinskim pružaocem usluga o korišćenju ovih suplemenata. Ako već unosite previše joda, povećanje njegovog nivoa može biti opasno. Potražite suplemente koji sadrže selen ili vitamin D.

Većinu vremena nećete mnogo razmišljati o maloj žlezdi u obliku leptira, ali kada se osećate iscrpljeno ili iznenada dobijete puno na težini, možete postati vrlo zainteresovani za svoju štitnu žlezdu. Dobro je razgovarati o svom opštem zdravlju i načinu života sa svojim lekarom kako biste identifikovali stanje štitne žlezde i odredili tretman.

Ostavite komentar