Kako masaža grudi ima prednosti!

Masaža dojki je nešto što bi većina žena trebala probati. To je zato što masaža dojki ima mnoge koristi. Samo pratite ove korake da biste saznali kako masirati svoje dojke. Kada idemo u spa centar ili koristimo usluge kućne masaže, fokusiramo se na ramena, leđa, ruke i noge. Ne razmišljamo mnogo o masaži dojki. Neki misle da su previše osetljive, a drugi brinu da bi masaža dojki mogla uticati na dojenje. Neki čak misle da je to samo način da se otkrije rak dojke. Ispostavlja se da masaža dojki ima mnoge koristi. Samo treba znati kako pravilno masirati dojke.

Neki ljudi veruju da redovna masaža dojki može pomoći u sprečavanju ili smanjenju rizika od raka dojke, ali nema naučnih dokaza koji podržavaju ovo tvrđenje. Međutim, postoje neke moguće koristi od masaže dojki:

Masaža dojki može pomoći u smanjenju osetljivosti dojki

Stručnjak kaže da masaža dojki može poboljšati protok krvi i limfnu drenažu, što može pomoći u smanjenju osetljivosti, bola i otoka dojki. Takođe može pospešiti opuštanje i smanjenje stresa.

Masaža dojki može poboljšati izgled dojki

Nekatere žene koriste masažu dojki da bi njihove opuštene dojke izgledale bolje. Obično koriste maslinovo ulje koje pomaže zatezanju dojki, poboljšava elastičnost i čvrstinu kože.

Masaža dojki može biti korisna za majke koje doje

Masaža dojki može biti odlična za žene koje doje, jer može poboljšati protok mleka i ublažiti oticanje dojki.

Studija iz 2004. objavljena u časopisu Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition otkrila je da su istraživači utvrdili da masaža dojki pomaže poboljšanju kvaliteta majčinog mleka kada se vrši u prvoj godini nakon porođaja.

U drugoj studiji, koja je objavljena 2011. godine u časopisu Journal of Korean Academy of Nursing, grupi novopečenih majki koje su dojile pružene su dve masaže dojki koje su trajale 30 minuta. Masaže su izvršene u periodu od 10 dana nakon porođaja. Utvrđeno je da su ove majke, u poređenju sa grupom koja nije dobila masažu dojki, iskusile manje bolova u dojkama tokom hranjenja svojih beba.

Nauka izgleda podržava ove tvrdnje. Međutim, dr Bajaj kaže da majke koje doje trebaju biti oprezne prilikom primene prevelikog pritiska na dojke.

Sada kada znate da masaža dojki može biti korisna za vas, hajde da vidimo kako je pravilno izvesti:

  • Počnite zagrevanjem dojke laganim kružnim pokretima.
  • Koristite dlanove da blago pritisnete dojku, krećući se spolja ka centru.
  • Koristite prste da pravite male kružne pokrete oko dojke, uključujući areolu i bradavicu.
  • Koristite čvršći pritisak da masirate tkivo dojke, ali budite oprezni da ne vršite preveliki pritisak.
  • Koristite nežno stezanje da pomaknete tečnost ili kvržice prema bradavici i izvan tkiva dojke.

Možete ponoviti ove korake za masažu druge dojke. Ko bi trebalo da izbegava masažu dojki

Ako je nešto dobro za jednu osobu, ne znači da će čudesa učiniti i za vas. Isto važi i za masažu dojki, pa neke žene trebaju da je izbegavaju.

Dr Bajaj kaže da žene koje su se oporavile od raka dojke trebaju razgovarati sa svojim lekarom pre nego što pokušaju sa masažom dojki, jer to može biti nesigurno za njih. Žene sa određenim stanjima dojki, poput fibrocističnih dojki ili implanta dojki, takođe trebaju izbegavati masažu dojki ili se obratiti svom lekaru pre nego što je pokušaju. Trudnice ili žene koje imaju istoriju raka dojke takođe trebaju biti oprezne i razgovarati sa svojim lekarom pre nego što pokušaju sa masažom dojki. Ako tokom ili nakon masaže osetite bol, nelagodnost ili neobične promene u dojkama, odmah prestanite i konsultujte se sa svojim lekarom.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.