Joga za poboljšanje vida

Stres i napredovanje u životnom dobu često slabe mišiće oko oka. Vid slabi nakon što mišići oko oka izgube elastičnost i postanu kruti, čime se smanjuje sposobnost fokusiranja na različite udaljenosti. Osim toga, napetost oko očiju utiče na mozak izazivajući stres i anksioznost. Joga je dobar način za poboljšanje vida.

Naš vid rezultat je svetlosti koju apsorbuju oči. Kada svetlost reflektuje sa objekta, ulazi u sočivo rožnjače. Rožnjača je odgovorna za lomljenje zraka svetlosti koji prolaze kroz zenicu. Iris deluje kao zaslon na fotoaparatu, postajući manji ili veći prema potrebi da propusti više ili manje svetlosti. Kada svetlost prođe kroz sočivo, stiže do retine. U retini se nalazi hiljade nervnih ćelija koje prepoznaju svetlost (nazvane štapići i čunjići) koji prenose tu svetlost u električne signale koje mozak može razumeti. Ti električni signali se konačno prevode u sliku i tako ‘vidimo’. Da bi štapići i čunjići, kao i ostali delovi oka, radili, moraju imati dovoljan protok krvi. Kako starimo, obično se pogoršava cirkulacija, osim ako ne preduzmemo nešto da to promenimo.

Postoje specifične vežbe joge koje održavaju sve delove oka da rade optimalno

Vežbanje očiju oslobađa napetost i pomaže opuštanju. Tokom vežbanja, držite glavu mirno i pomera samo oči. Gledajte napred. Zagledajte se u palac, zatim pogledajte u daljinu. Opustite se i ponovite. Pomaknite oči. Širokim pogledom pogledajte s desne na levu stranu 10 puta, zatim gore i dole 10 puta, a zatim dijagonalno 10 puta.

Zatvorite oči i okrećite oči okolo minut. Trljajte dlanove zajedno i blago ih pritisnite preko zatvorenih očiju oko minut. Ovo se naziva “palming” i vrlo je korisno za oči. Oči trebaju tamu da bi se regenerisale, a ova potreba se najbolje zadovoljava palmingom. Palming bi trebalo raditi posle svake vežbe za oči, da opusti oči, i povremeno tokom dana. Pogledajte prema gore na poziciju između obrva. Držite nekoliko sekundi, a zatim pomaknite pogled prema dole, ka nosu. Ovo se naziva Sambhavi mudra. Protok krvi ka očima i mozgu može se poboljšati vežbanjem inverznih položaja kao što su pas koji gleda nadole, stojeći na glavi, stojeći na rukama i položaj delfina.

Joga za poboljšanje vida

Počnite na rukama i kolenima. Vaše zapešća trebaju biti ispod ramena, a kolena ispod kukova. Udahnite dok prstima zakačite prste ispod peta. Zatim izdahnite da podignete kukove, dolazeći u obrnuti oblik slova “V” koji se naziva Pas koji gleda nadole. Raširite prste široko i napravite ravnu liniju između srednjih prstiju i lakata. Radite na ispravljanju nogu i spuštanju peta prema podu. Pete trebaju biti malo šire od prstiju, tako da spoljni rubovi vaših stopala budu paralelni sa spoljnim rubovima prostirke. Opustite glavu između ruku i usmerite pogled kroz noge ili prema pupku. Nastojte zadržati 5 udisaja.

Sirsasana (Stojeći na glavi)

Prepletite prste da formirate šolju sa dlanovima. Stavite podlaktice i zapešća na preklopljeni ćebad. Stavite vrh glave na pod s blagim naglaskom težine prema čelu. Pomaknite stopala prema glavi i nežno podignite kolena prema gore. Ispričene noge. Produžite oba dela rebarnog koša. Pritisnite pupčanu tačku unutra. Repna kost se proteže prema petama. Lopatice široke i lebdeće prema bubrezima da bi se oslobodio pritisak na vrat. Nastavite sa Položajem ramena prema dole ili Položajem deteta. Uvek održavajte mirno i ravnomerno disanje.

Adho Mukha Vrksasana (Stojeći na rukama)

Dodatne joga vežbe za poboljšanje vida

Dođite u položaj psa koji gleda nadole s rukama oko jednog metra udaljenim od zida. Pomaknite noge bliže rukama, tako da ramena budu bliže zidu. Savijte jedno koleno i gurnite se drugom nogom, dovodeći pete do zida iznad glave. Vežbajte podizanje peta sa zida i ravnotežu. Spuštajte jednu nogu po jednu i odmorite se pre nego što pokušate gurnuti drugu nogu da ostanete u ravnoteži.

Makarasana (Položaj delfina)

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.