Folna kiselina – bitna u svakom dobu

Folna kiselina, sintetički oblik folata, najpoznatija je kao dodatak ishrani tokom trudnoće koji se koristi za smanjenje šansi da plod razvije defekte neuralne cevi. Žene koje ne planiraju da imaju decu ili su prošle reproduktivno doba mogu biti sklonije da izostave ovaj dodatak iz svoje rutine. Međutim, ovaj dodatak nije koristan samo za žene reproduktivne dobi.

Folat je posebno važan za naše zdravlje kako starimo. Stariji pojedinci mogu imati poteškoća sa apsorpcijom folata usled postojećih medicinskih stanja ili promena u načinu života. Dodavanje folske kiseline, bilo putem obogaćene hrane ili dodataka ishrani, efikasan je način da se unese dovoljno folata. Folska kiselina je bogata korisnim efektima za zdravlje žena i muškaraca svih dobnih grupa, uključujući poboljšanu probavu, kognitivne funkcije i mentalnu agilnost. Takođe smanjuje rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i osteoporoze.

Folate i folna kiselina

Iako je uobičajeno videti izraze folat i folna kiselina koji se koriste naizmenično, postoji razlika između njih. Folat je B vitamin, vitamin B9, koji se prirodno nalazi u mnogim namirnicama. Visok nivo folata se nalazi u lisnatom zelenom povrću poput prokelja, spanaća i špargli, kao i u nekim mahunarkama poput kikirikija, crnog pasulja i zelenog graška. Životinjski proizvodi koji sadrže veće količine folata uključuju jetru, rakove, školjke i jaja.

Folna kiselina je sintetički oblik dodatka folata, kako u vidu vitamina, tako i kao dodatak mnogim namirnicama. Folat je prirodan, dok folna kiselina ne postoji prirodno. Sledeće namirnice verovatno su obogaćene folnom kiselinom:

  • Hleb
  • Doručak žitarice
  • Kukuruzno brašno
  • Kukuruzne pahuljice
  • Testenine
  • Pirinač
  • Pšenično brašno

Regulativa koja je dodala ove suplemente ovim proizvodima kreirana je 1998. godine kako bi se smanjio broj neuralnih defekata kod novorođenčadi. Iako je dobro poznato da trudnice zahtevaju više folne kiseline od proseka, štetni efekti se često javljaju rano u trudnoći, pre nego što majka uopšte sazna da je trudna. FDA procenjuje da su koristi ove regulative veće od troškova najmanje 24 prema 1.

Evo nekih od koristi koje dodatak folne kiseline pruža osim sprečavanja neuralnih defekata.

Folna kiselina je dobra za kardiovaskularni sistem

Od 1970-ih godina sprovedeno je brojno istraživanje o uticaju folne kiseline na kardiovaskularni sistem. Jedan od najprimetnijih efekata je njen uticaj na nivoe homocisteina. Homocistein je proizvod koji se nalazi u krvi nakon razgradnje proteina. Visoki nivoi homocisteina u krvi povezani su sa većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Folat, posebno kada je kombinovan sa vitaminima B6 i B12, pomaže u pretvaranju homocisteina u metionin, esencijalnu aminokiselinu.

Dodavanje folne kiseline kao dodatka ishrani radi povećanja nivoa folata kod osoba sa niskim nivoima folata može smanjiti rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i hipertenzije. Čini se da nema tako dubok efekat kod osoba koje su već pretrpele moždani udar ili kod osoba sa adekvatnim nivoima folata.

Folna kiselina pospešuje rad mozga

Niski nivoi folata takođe mogu uticati na kognitivne funkcije. Iako su istraživanja dala različite rezultate, konsenzus ukazuje na to da nedostatak folata može povećati rizik od demencije ili Alchajmerove bolesti. Ovo može ponovo biti posledica visokih nivoa homocisteina. Povećani nivoi ove nusprodukta su povezani sa više vrsta demencije. U većini slučajeva, dodavanje folne kiseline izgleda da pruža zaštitu od ovih poremećaja kod osoba sa niskim nivoom folata.

Međutim, važno je konsultovati se sa svojim lekarom pre nego što dodate bilo koji dodatak ishrani. Osobe sa niskim nivoima vitamina B12 mogu imati suprotan efekat. Vitamin B12 je takođe esencijalni nutrijent koji se ne može proizvesti u telu. Kao i ostali vitamini B grupe, vitamin B12 se mora unositi u organizam putem hrane ili dodataka ishrani. Dok uzimanje folne kiseline ne smanjuje količinu vitamina B12 u telu, u nekim slučajevima visoke doze suplementacije mogu prikriti nedostatak vitamina B12, što može dovesti do pogoršanja mentalne kognicije.

Ali ima kompikovan odnos sa rakom


Pravilni nivoi folata pomažu u olakšavanju i regulisanju regeneracije ćelija, što je ključni faktor u formiranju kancera. Nedavna istraživanja su pokazala da visoki nivoi folata, bilo prirodnog ili suplementarnog porekla, mogu uticati na formiranje i razvoj određenih tipova kancera. Nažalost, taj efekat može biti ili pozitivan ili negativan, u zavisnosti od količine i vremena suplementacije.

Suplementacija folnom kiselinom čini se da blokira početno formiranje nekih tipova kancera, uključujući melanom. To je posebno slučaj kod osoba sa nedovoljnim nivoom folata. Druga istraživanja su pokazala da veće doze folne kiseline zapravo mogu podsticati rast prekanceroznih i kancerogenih ćelija koje već postoje. Jedno istraživanje sprovedeno u Teksasu 2018. godine pokazalo je da suplementacija folnom kiselinom takođe značajno povećava rizik od ponovnog javljanja kod pacijenata koji su bili dijagnostikovani sa ne-mišićno-invazivnim karcinomom bešike.

Zaključak:

Folat je važan vitamin za žene svih godišta. Nedovoljni nivoi folata mogu imati štetan uticaj na kardiovaskularni sistem i mentalnu kogniciju. Uključivanje obogaćene hrane ili dodavanje vitamina koji sadrže folnu kiselinu u dnevnu rutinu ishrane je efikasan način da se folat unese u ishranu. Dodavanje suplementarne folne kiseline u ishranu promoviše zdravo starenje smanjujući rizik od hroničnih bolesti.

Pre nego što dodate bilo koji dodatak ishrani u svoju dnevnu ishranu, važno je da o tome razgovarate sa svojim lekarom. Niske do umerene doze folne kiseline obično su korisne. Međutim, kod osoba koje već imaju adekvatne nivoe folata, koristi od dodavanja suplementarne folne kiseline su manje izražene. Međutim, veće doze folne kiseline mogu prikriti druge poremećaje i mogu stimulisati ponovno javljanje prethodnih kancera i rast prekanceroznih i kancerogenih ćelija.

Ostavite komentar