Dijabetička retinopatija

Dijabetička retinopatija je komplikacija dijabetesa. Dijabetes je hronična bolest koja može oštetiti i oslabiti krvne sudove, uključujući one u mrežnjači na zadnjem delu oka. Mrežnjača beleži slike objekata i šalje informacije o slikama vašem mozgu radi interpretacije. Kod dijabetičke retinopatije, oslabljeni krvni sudovi mogu početi da curi krv ili tečnost i razvijaju se sitne, krhke grane i ožiljno tkivo koje može zamagliti vaš vid ili iskriviti informacije koje mrežnjača šalje mozgu.

Osobe koje boluju od dijabetičke retinopatije (DR) prijavljuju značajna ograničenja usled svoje bolesti.

Retinopatija obično pogađa oba oka (mada neujednačeno) istovremeno. Ako se ne leči, retinopatija može dovesti do slepila. Što duže imate dijabetes, veća je verovatnoća da ćete na kraju razviti retinopatiju. Mnogi ljudi koji imaju dijabetes više od 15 godina imaju određeni stepen retinopatije. Oštećenje vida uzrokovano ovom bolešću često dovodi do zavisnosti u svakodnevnim aktivnostima, društvene izolacije i smanjene fizičke aktivnosti.

Faze/vrste dijabetičke retinopatije

Postoje tri faze dijabetičke retinopatije, koje su karakterisane oštećenim krvnim sudovima i nepravilnim rastom krvnih sudova: neproliferativna, makularni edem i proliferativna.

Neproliferativna – takođe poznata kao pozadinska retinopatija, neproliferativna dijabetička retinopatija karakteriše oštećenje krvnih sudova i otok mrežnjače.
Makularni edem – karakteriše se nakupljanjem tečnosti u makuli (malom području na mrežnjači). Proliferativna – karakteriše je rast novih krvnih sudova na mrežnjači. Ti krvni sudovi se lome i krvare u staklasto telo (prozirna supstanca koja ispunjava centralni deo oka), što uzrokuje zamućenje vida. Osim toga, novi krvni sudovi mogu izazvati razvoj ožiljnog tkiva, što može dovesti do odvajanja mrežnjače i slepila.


Faktori rizika za dijabetičku retinopatiju uključuju:

  • Loša kontrola dijabetesa
  • Trudnoća (pročitajte, gestacijski dijabetes: uzroci, simptomi i upravljanje)
  • Dijabetes
  • Tip 1 dijabetesa
  • Tip 2 dijabetesa
  Što neko duže ima dijabetes, to je veća verovatnoća da će razviti dijabetičku retinopatiju. Skoro polovina svih osoba sa dijabetesom će tokom svog života razviti neki stepen dijabetičke retinopatije. Tokom trudnoće, dijabetička retinopatija takođe može biti problem za žene sa dijabetesom. Preporučuje se da sve trudnice sa dijabetesom imaju pregled očiju sa proširenim zenicama svakog tromesečja kako bi zaštitile svoj vid.

Simptomi

Dijabetička retinopatija može ne izazivati očigledne simptome u ranim fazama, ili možete primetiti postepeno zamagljivanje vida. Kako bolest napreduje, abnormalne krvne sudove mogu početi da krvari ili ispuštaju tečnost. Ovo ispuštanje može dovesti do zamućenja vida, možete videti tačkice pred očima ili iznenada potpuno izgubiti vid.

Dijagnoza

Jedini način da se otkrije retinopatija je pregled kod oftalmologa. Obavezno obavestite oftalmologa da imate dijabetes. On ili ona će redovno pratiti vaše oči radi promena koje su karakteristične za retinopatiju. Ako imate dijabetes, obavite pregled očiju svake godine (ili češće ako vam lekar preporučuje) kako bi se osiguralo da se eventualni problem može lečiti rano, pre nego što se vid pogorša.

Vaš lekar će pregledati vašu mrežnjaču oftalmoskopom kako bi pronašao eventualne abnormalne krvne sudove ili krvarenja. Da bi utvrdio da li neki krvni sudovi ispuštaju tečnost, može napraviti fotografije mrežnjače i krvnih sudova mrežnjače. Pre nego što napravi fotografije, lekar će ubrizgati posebnu boju u venu na vašoj ruci. Boja putuje kroz krvotok do očiju, gde ističe krvne sudove i može otkriti da li neki od njih ispuštaju tečnost.

Lečenje

Ako vam je dijagnostikovana dijabetička retinopatija, bićete potrebni redovni oftalmološki pregledi barem jednom godišnje kako bi se pratilo zdravlje vaših očiju. Održavanje strogog kontrolisanja nivoa glukoze u krvi može pomoći usporavanju napredovanja bolesti. U nekim slučajevima, preporučuje se hirurgija.

Pitajte svog lekara šta možete očekivati od takve hirurgije, uključujući vreme oporavka, nivo bola ili efekte na vaš vid.

Laserska fotokoagulacija

Oftalmolog može zapečatiti procurivanje krvnih sudova u retini koristeći male pulseve visokoenergetske svetlosti (laserske zrake). Ako je retinopatija uzrokovana abnormalnim rastom krvnih sudova, laserski pulsevi se raspršuju po površini retine kako bi zapečatili abnormalne krvne sudove i sprečili oštećenje oka. Ovaj postupak, koji je bezbolan, može se obaviti u ordinaciji lekara, ambulantnim centrima ili bolnici.

Krioterapija

Ako je providna, želeolika supstanca koja ispunjava oko (nazvana staklasti gel) zamućena zbog krvi koja proizlazi iz propuštajućih krvnih sudova, laserska operacija se ne može koristiti za lečenje retinopatije. Umesto toga, može se koristiti krioterapija (zamrzavanje) za zamrzavanje retine i smanjenje abnormalnih krvnih sudova. Ovaj postupak se obavlja uz lokalnu anesteziju i može se izvršiti u ordinaciji lekara, ambulantnim centrima ili bolnici. Može se javiti nelagodnost ili blaga bol.

Vitrektomija

Za dijabetičku retinopatiju koja je u uznapredovalom stadijumu, mikrohirurgija može ukloniti krvlju ispunjeni staklasti gel i zameniti ga čistim rastvorom. Ovaj postupak, nazvan vitrektomija, može povratiti izgubljeni vid uzrokovan nakupljanjem krvi u staklastom gelu. Vitrektomija se izvodi u operacionoj sali uz lokalnu ili opštu anesteziju. Postupak može trajati nekoliko sati i može izazvati nelagodnost. Vreme oporavka je veoma promenljivo i zavisi od toga koliko je ozbiljan problem bio pre operacije.

Ponovno pripajanje retine

Ako ožiljno tkivo vuče retinu i odvaja je od zadnjeg dela oka, može doći do slepila. Vaš oftalmolog može preporučiti hirurški zahvat za ponovno pripajanje retine. Ovaj postupak se obavlja u operacionoj sali uz lokalnu ili opštu anesteziju. Postupak može trajati nekoliko sati i može izazvati nelagodnost. Ova operacija se može kombinovati sa vitrektomijom ili laserskom operacijom.

Prevencija

Rano otkrivanje i lečenje retinopatije često mogu sprečiti ozbiljne probleme sa vidom. Ako imate dijabetes, najbolji način da sprečite retinopatiju može biti pažljivo kontrolisanje nivoa glukoze u krvi. Redovno proveravajte nivo glukoze u krvi pomoću dijabetičkih test traka i aparata za merenje glukoze u krvi, uzimajte lekove ako je potrebno, strogo se pridržavajte plana ishrane i redovno vežbajte. Takođe, trebali biste se pobrinuti da vam je krvni pritisak pod kontrolom. Osobe koje imaju i dijabetes i visok krvni pritisak imaju više problema sa očima.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.