Danas i sutra biće najtopliji dani od početka leta: Kako preživeti vruće dane

Leto je divno vreme za uživanje na suncu, ali ponekad nam vrućina može zadati probleme. Visoke temperature mogu biti iscrpljujuće i neugodne. Preživeti vruće dane nije lako, ali pokušajte da ostanete hidrirani i boravite u hladovini koliko god je moguće. U ovom tekstu pružićemo vam nekoliko korisnih saveta kako preživeti vruće dane i osigurati udobnost tokom letnjih vrućina.

Pazite na znake toplotne iscrpljenosti

Pazite na simptome iscrpljenosti toplotom, koji uključuju jako znojenje; hladna, bleda i lepljiva koža; brz, slab puls; mučnina ili povraćanje; grčevi u mišićima; umor; vrtoglavica; ili glavobolje i nesvestice. Ako osetite ove simptome, pijuckajte vodu, premestite se na hladnije mesto ako je moguće, olabavite odeću ili pokušajte da se ohladite ili stavite hladne, mokre krpe na telo. Odmah potražite medicinsku pomoć ako povraćate ili ako se simptomi pogoršaju ili traju duže od sat vremena.

Pijte puno i puno vode

Hidratacija je ključna kada vaše telo pokušava da održi homeostazu, ili regulisano stanje (u ovom slučaju, na pristojnoj temperaturi). Znojenje, iako je ponekad neprivlačno, način je vašeg tela da vas ohladi.

Suprotno popularnom verovanju, dok je ledena voda vaš najsigurniji način da vas rashladi, stvari poput pop ili energetskih pića takođe će vam pomoći da se ohladite. Bilo koja tečnost je bolja nego bez tečnosti. Uzimajući to u obzir, uverite se da ne pijete kafu, jer je diuretik i može imati dehidrirajući efekat.

Rashladite svoje „vruće zone“

Vaše tačke pritiska su vaš tajni ključ sreće! Nanošenje malog paketa leda ili flaše napunjene ledenom vodom pomoći će vam da se odmah ohladite.

Ove tačke pritiska su:

  • Gležnjevi
  • Iza kolena
  • Ručni zglobovi
  • Pregibi u laktovima
  • Vrat
  • Slepoočnice

Pravite česte pauze za odmor u hladu

Ovo će ograničiti vaše izlaganje suncu. To je takođe odlična prilika da se odmorite i rashladite. Ako imate dug radni dan da pređete, česte pauze će smanjiti mogućnost pregrevanja i savršeno vreme za pauzu za piće.

Rashladite svoj dom

Nastojte da rashladite prostor u kome živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32°C danju, a 24°C noću. To je posebno važno za decu, osobe starije od 60 godina ili osobe sa hroničnim zdravstvenim problemima. Koristite hladniji noćni vazduh da rashladite svoj dom. Ako je moguće, otvorite sve prozore ili podignite roletne tokom noći i ranih jutarnjih sati, kada je spoljašnja temperatura niža.

Izbegavajte boravak na suncu

U periodu od 10-17 sati, naročito deca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s hroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.)

Važno je prilagoditi svoje navike i pratiti mere zaštite da biste preživeli vruće dane. To uključuje hidrataciju, boravak u hladovini i brigu o svom telu.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.