10 proverenih zdravstvenih benefita tamne čokolade

Da li znate koji su benefiti tamne čokolade i da je dobro konzumirati je svakodnevno? Jeste, dobro ste pročitali, svakodnevno!

Osim ukusa, tamna čokolada nudi mnoštvo drugih koristi za vas.

U ovom članku, predstavićemo vam koji su to zdravstveni benefiti tamne čokolade koje dokazuju da nije tako loša kao što neki misle. Zapravo, tamnu čokoladu možete nazvati čak i zdravijim izborom u poređenju s mlečnom i belom čokoladom.

Dakle, hajde da vidimo šta možete očekivati od konzumiranja parčeta ukusne tamne čokolade. Evo 10 najvažnijih benefita dodavanja malo tamne čokolade u vašu ishranu.

Top 10 zdravstvenih benefita tamne čokolade – Razlozi za konzumiranje više čokolade!

1. Tamna čokolada može biti korisna za srce

Studije su pokazale da tamna čokolada može poboljšati elastičnost krvnih sudova. To je uglavnom zbog antioksidativnog dejstva kakao putera. Šta to znači za vas? Vaš rizik od srčanih bolesti će se smanjiti konzumiranjem tamne čokolade.

Međutim, treba napomenuti da morate konzumirati tamnu čokoladu sa najmanje 70% sadržaja kakaa da biste osetili ovaj benefit.

Visok sadržaj flavonoida u tamnoj čokoladi pomaže u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka i smanjenju visokog krvnog pritiska, jer može da opusti krvne sudove i poveća njihovu elastičnost.

Antioksidansi koji se nalaze u tamnoj čokoladi takođe pomažu u smanjenju rizika od koronarne srčane bolesti i moždanih udara.

2. Tamna čokolada vam može pomoći da izgubite težinu

Da li biste verovali da postoje istraživanja koja pokazuju da tamna čokolada pomaže u gubljenju težine? Da, zaista! Što se tiče onog što benefiti tamne čokolade rade za mršavljenje, postoje dva glavna razloga zašto to funkcioniše.

Prvo, zdrave masti koje se nalaze u tamnoj čokoladi, poput kakao maslaca, pomažu vam da se osećate siti duže vreme. Drugo, uzrokuje promene u nivou insulina koje vam mogu pomoći da izgubite težinu.

3. Tamna čokolada je dobra za vašu kožu

Akne su najčešći problem sa kožom s kojim se mnogi suočavaju barem jednom ili dva puta u životu. Tamna čokolada ima antiinflamatorne benefite zbog sadržaja kofeina.

Takođe sadrži antioksidanse i druge supstance koje utiču na aktivnost određenih enzima u telu, što je dobro za vašu kožu. Konzumiranje tamne čokolade može značajno zaštititi kožu od UV svetlosti.

4. Tamna čokolada vam može pomoći da se bolje koncentrišete

Neki kažu da konzumiranje tamne čokolade može pomoći da se bolje koncentrišete. Tamna čokolada sadrži kofein, što je osnova za ovu tvrdnju. Povrh više? Antioksidansi u kakao maslacu takođe pomažu sa koncentracijom i kognicijom poboljšavanjem cirkulacije krvi ka vašem mozgu.

5. Tamna čokolada poboljšava nivo holesterola

Smanjenje lošeg holesterola, odnosno LDL (low-density lipoprotein), dobro je poznat benefit tamne čokolade zato što sadrži flavonoide. Međutim, da li znate da takođe može pomoći i povećanju nivoa dobrog holesterola? To pomaže u poboljšanju vašeg celokupnog zdravlja i blagostanja.

6. Tamna čokolada sprečava propadanje zuba

Iako je poznato da tamna čokolada može izazvati propadanje zuba, zapravo smanjuje rizik od ovog zdravstvenog problema. Antioksidativna i antiinflamatorna svojstva kakao maslaca pomažu u sprečavanju karijesa tako što smanjuju nakupljanje zubnog plaka. Zato tamnu čokoladu možete smatrati delom vaše rutine dentalne higijene.

7. Tamna čokolada može pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi

Kao što smo ranije pomenuli, tamna čokolada sadrži kofein i antioksidanse koji zajedno deluju na smanjenje otpornosti na insulin i simptoma dijabetesa tipa 2. Takođe, studije pokazuju da tamna čokolada može smanjiti nivo šećera u krvi. Jedna štanglica tamne čokolade svakog dana može biti rešenje za vas.

8. Tamna čokolada poboljšava vaše raspoloženje

Naučnici su otkrili da čokolada stimuliše proizvodnju hormona serotonina, koji je odgovoran za osećaj zadovoljstva. To takođe može pomoći ljudima koji pate od depresije.

9. Tamna čokolada poboljšava rad vašeg mozga

Konzumiranje tamne čokolade svakog dana može vam pomoći da ostanete fokusirani, oštri i dobro raspoloženi, zato što sadrži kofein, antioksidanse i serotonin.

Naučnici veruju da konzumiranje tamne čokolade svakog dana može pomoći u odlagaju pojave Alchajmerove bolesti ili demencije, održavajući vaš mozak zdravim. Takođe se veruje da tamna čokolada poboljšava radnu memoriju zbog svog visokog sadržaja antioksidanata.

10. Tamna čokolada vam pomaže da se bolje odmarite

Ako imate problema sa uspavljivanjem ili zadržavanjem sna, tamna čokolada vam može pomoći. Naučnici su otkrili da neki tipovi tamne čokolade poboljšavaju kvalitet i trajanje sna jer sadrži kofein i kakao, koji je blagi stimulans.

Osim što opušta mišiće, kakao pruža organizmu magnezijum, mineral koji opušta krvne sudove i mišiće. Međutim, to ne znači da treba da preterujete i nekontrolisano jedete tamnu čokoladu. U svemu treba imati meru, pa tako i kod konzumiranja tamne čokolade.

Postoji mnogo pitanja o nutritivnoj vrednosti tamne čokolade kao što su: Koji je najbolje vreme za konzumiranje tamne čokolade? Koliki procenat tamne čokolade je zdrav? Koliko kockica tamne čokolade dnevno? Da li je tamna čokolada dobra za srce? Zdravstvene prednosti tamne čokolade za žene, itd.

Koliko tamne čokolade treba jesti svakog dana?

Da biste izbegli debljanje, preporučujemo da ne jedete više od 30g tamne čokolade dnevno.

Koji su zdravstveni benefiti konzumiranja tople čokolade?

Evo top 10 zdravstvenih benefita konzumiranja tople čokolade:

  • Antidepresiv
  • Stimulacija moždane aktivnosti
  • Antikancerogeno delovanje
  • Pomaže pri gubljenju težine
  • Briga o zubima
  • Briga o koži
  • Seksualni benefiti
  • Prevencija dijabetesa tipa 2
  • Smanjuje rizik od srčanih oboljenja
  • Reguliše cirkulaciju krvi

Da li je u redu jesti tamnu čokoladu svakog dana?

Da, u redu je. Preporučena doza je oko 30g, kažu stručnjaci. Ako se prejedete i konzumirate više od toga, možete uneti previše kalorija.

Zašto je tamna čokolada loša za vas?

Tamna čokolada je koncentrisan izvor kalorija i preterano konzumiranje može dovesti do unosa previše kalorija, što može dovesti do povećanja telesne težine.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.