Analiza krvi: Važan korak u dijagnosticiranju i praćenju bolesti

Analiza krvi omogućava dijagnosticiranje i praćenje bolesti, pružajući važne informacije o zdravstvenom stanju pacijenta. Analiza krvi je standardni aspekt preventivne medicine. Koristi se za praćenje zdravlja i dijagnostikovanje eventualnih medicinskih problema koji mogu nastati. Ovi testovi su obično jednostavni, ne predstavljaju veliku opasnost i uzrokuju malu nelagodnost.

Šta analiza krvi može otkriti?

Analiza krvi uključuje slanje uzorka vaše krvi u laboratoriju radi provere različitih ćelija i jedinjenja. Količina, veličina i koncentracija ćelija i hemikalija često se opisuju brojčano i porede sa standardnim ili idealnim vrednostima.

Primeri onoga što se može testirati u krvi uključuju:

 • Glukozu (šećer u krvi)
 • Vrste ćelija, poput belih krvnih zrnaca, crvenih krvnih zrnaca i trombocita
 • Minerali, poput kalijuma, kalcijuma i gvožđa
 • Masti i holesterol
 • Vitamini, poput vitamina B12 i vitamina D
 • Hormoni, poput hormona štitne žlezde i estrogena
 • Markeri upale, poput brzine sedimentacije eritrocita (BSE) i antinuklearnih antitela (ANA)
 • Tumorski markeri, poput CA 125
 • Genetski markeri
 • Toksini, poput olova
 • Lekovi ili medikamenti
 • Nivoi kiseonika i ugljen-dioksida

Analize krvi se mogu koristiti za otkrivanje znakova zdravstvenih rizika, infekcija i ravnoteže tečnosti i minerala u krvi. Takođe se mogu koristiti kao procena fizičkih funkcija.

Vrste analiza krvi

Ako vam je zakazana analiza krvi, dobićete uputstvo u kojem su navedeni testovi koje trebate uraditi. Za neke analize krvi potrebna je priprema kako bi se dobili odgovarajući rezultati. Primer pripreme su post (bez jela ili pića) u određenom vremenskom periodu pre testa ili promena određenih lekova.

Tokom analize se uzima uzorak krvi i stavlja u epruvete koje odgovaraju vrsti testa koji se vrši. Nekoliko epruveta sadrži supstance koje održavaju komponente koje se ispituju na mestu. Uzorak se potom šalje u laboratoriju radi analize.

Kompletna analiza krvi (CBC)

Potpuni broj krvnih ćelija je popularna vrsta testa krvi koja broji količinu krvnih ćelija i procenat svake vrste krvne ćelije.

Test potpunog broja krvnih ćelija uključuje sledeće stavke:

 • Crvena krvna zrnca (CRV): CRV prenose kiseonik i ugljen-dioksid po celom telu. Beleži se količina CRV-a, njihova veličina, nivo hemoglobina (proteina koji prenosi kiseonik) i hematokrit (udeo zapremine krvi koji čine CRV-i).
 • Trombociti su sitne ćelijske čestice koje pomažu zgrušavanju krvi, što poboljšava zarastanje i sprečava prekomerno krvarenje.
 • Bela krvna zrnca (BKV): BKV različitih vrsta, poput neutrofila, monocita i eritrocita, pomažu telu u borbi protiv infekcija i oporavku od bolesti.

Potpuni broj krvnih ćelija takođe pruža informacije o veličini svake vrste krvnih ćelija. Rezultati mogu pomoći u otkrivanju anemije (nizak broj zdravih crvenih krvnih zrnaca), infekcije ili pokazatelje drugih stanja.

Šta je BMP?

BMP je skraćenica od Osnovni metabolički panel (Basic Metabolic Panel), a takođe uključuje proteine, albumin (vrsta proteina) i testove funkcije jetre. Glukoza, kalcijum, natrijum, kalijum, hlorid, kreatinin, azot ureje u krvi (BUN) i bikarbonat (CO2) se mere u osnovnom metaboličkom panelu analize krvi.

Nivoi kreatinina i BUN-a mogu ukazivati na to koliko dobro funkcionišu bubrezi. Elektroliti (naelektrisani minerali) poput natrijuma, kalijuma, hlora i kalcijuma moraju biti održani u ravnoteži u krvotoku tela. Bikarbonat ukazuje da li postoji neravnoteža kiselina i baza u krvi.

Lipid Panel

Trigliceridi (vrsta masti), lipoprotein niske gustine (LDL), lipoprotein visoke gustine (HDL) i ukupni holesterol se mere u lipidnom panelu. Lipoproteini prenose holesterol, voskastu supstancu potrebnu telu, ali koja može da se nagomila u krvnim sudovima i stvori probleme.

Značajni nivoi većine vrsta lipida obično su povezani s značajnim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara (prekida protoka krvi ili krvarenja u mozgu). S druge strane, niski nivoi HDL-a (takozvani dobar holesterol) smatraju se faktorom rizika za bolesti srca i moždani udar.

Druge analize krvi

Analize krvi mogu identifikovati hormone, proteine, enzime ili markere u krvi koji ukazuju na različite bolesti. Ovi testovi se mogu koristiti za dijagnostikovanje i praćenje bolesti, kao i za procenu terapijskih opcija.

Ljudi često pitaju zašto se koriste različite epruvete za sakupljanje krvi. Koje epruvete se koriste određuje test, jer neki zahtevaju određene dodatke u epruveti. Zbog toga što se šalju u različite delove laboratorije ili u drugim laboratorijama, moguće je da se uzima više od jedne iste vrste epruvete.

Koliko se često trebaju raditi krvne analize?

Čestoća testiranja krvi može varirati. Vrste testova krvi koje vam mogu biti potrebne, kao i raspored sakupljanja, će biti određeni. Hronično oboljenje, novi simptomi ili potreba za medicinskim pregledima su faktori koji se uzimaju u obzir.

Čestoća vađenja krvi zavisi od razloga za vađenje krvi. To može uključivati:

 • Redovne analize krvi: U zavisnosti od vašeg uzrasta i faktora rizika, lipidni panel može biti potreban kao deo redovnog održavanja zdravlja kako bi se utvrdilo da li su nivoi lipida koji su vam karakteristični možda izložili riziku od bolesti.
 • Trudnoća: Analize krvi se obavljaju radi praćenja nivoa glukoze u krvi trudnice.
 • Pracenje bolesti ili reakcije na terapiju: Redovni intervali mogu biti potrebni za obavljanje krvnih testova radi pracena bolesti ili reakcije na terapiju. Pretpostavimo da primate terapiju za sistemski lupus eritematozus (najčešći oblik lupusa). U takvoj situaciji, mogu biti potrebni periodični krvni testovi kako bi se proverio broj belih krvnih zrnaca (WBC) i brzina sedimentacije eritrocita (ESR).
 • Analize krvi mogu biti potrebni kako bi se pomoglo u dijagnostikovanju sumnjivog medicinskog problema. Ako imate nepojasnjeno povećanje telesne mase, nedostatak energije i osećaj hladnoće, mogu biti potrebni krvni testovi za štitnu žlezdu kako bi se dijagnostikovala bolest štitne žlezde.

Razumevanje rezultata

Rezultati ovih analiza često se prikazuju kao brojevi. Izmerena vrednost, kao što je kalcijum ili hemoglobin, upoređuje se sa standardnom ili idealnom vrednošću.

Rezultati vašeg krvnog testa često nisu dovoljni za postavljanje dijagnoze. Vi i vaš zdravstveni radnik će trebati da razgovarate o vašem opštem zdravstvenom stanju kako biste statistiku stavili u kontekst i razumeli šta to znači za vaše zdravlje.

Kako vaša krvna grupa utiče na zdravlje?

Analiza krvi može odrediti vašu krvnu grupu, između ostalog. Krvna grupa se određuje pomoću dva tipa markera: ABO i Rh. Prisustvo ili odsustvo ovih markera detektuje se krvnim tipiziranjem.

Oznaka plus (+) označava Rh markere, dok oznaka minus (-) označava Rh-negativne markere.

Sledeći tipovi krvi postoje:

A+ A- B+ B- AB+ AB- O+ O-

Svi ovi tipovi krvi su potpuno zdravi. Važnost ovih tipova krvi je u tome što, ukoliko vam je potrebna transfuzija krvi, krv koja vam se daje mora biti pravilno usklađena sa vašim tipom kako bi se izbegla imunološka reakcija, koja može biti smrtonosna.

Pre transfuzije, krv primaoca treba proveriti u odnosu na jedinice donatorske krvi (to se naziva testom prelapanja).

Donatorska krv sa A, B ili Rh+ markerima, uopšteno, može biti donirana samo onima koji imaju iste markere. Svi mogu primiti donatorsku krv tipa O-. Međutim, van kriznih situacija, preferirano je donirati tip-specifičnu, prelapanu krv.

Rezime

Analize krvi se obavljaju radi procene različitih komponenti krvi, a rezultati su pokazatelj zdravlja. Analize krvi mogu biti potrebne kao deo redovnog održavanja zdravlja, za ispitivanje određenih simptoma ili praćenje razvoja bolesti i terapije.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.