9 stvari u vašoj dnevnoj sobi koje su veoma prljave a da to i ne znate

Pogledajte 9 veoma prljavih stvari u vašoj dnevnoj sobi koje su prljavije nego što mislite i koje možda zahtevaju dodatnu pažnju prilikom sledećeg čišćenja.

Naša dnevna soba je mesto gde se porodica okuplja, oporavlja posle teškog dana i jednostavno opušta. Iako možda ne razmišljate o njoj kao o prostoriji u kojoj se nalaze prljavi predmeti, nažalost, to je tačno.

Daljinski upravljači

Daljinski upravljači za TV, muziku, igračke i ventilatore se dodiruju desetinama puta svaki dan. Da li je svako u vašem domu potpuno oprao ruke svaki put pre nego što ih je dodirnuo? Naravno da nije.

Daljinski upravljači i drugi elektronski dodaci kao što su tastature i slušalice privlače prljavštinu i bakterije. Ako je neko u porodici bolestan, ima još više bakterija koje čekaju da zaraze sledećeg korisnika.

Koristite dezinfekcionu maramicu odobrenu za upotrebu na elektronici svakodnevno kako biste obrisali daljinske upravljače i dodatke. Ako je neko bolestan, posvetite vreme brisanju nakon svake upotrebe pre nego što predate sledećoj osobi na korišćenje.

Tepih

Čak i ako ste pedantni i usisavate svakodnevno, tepih od zida do zida privlači prljavštinu. Ali zamena starijeg tepiha novijim tepihom nije uvek najbolje rešenje.

Ako imate tepih od zida do zida, redovno ga čistite usisivačem sa HEPA filterom, povremeno ga profesionalno čistite i razmislite o tome da ga zamenite manjim prostirkama koje se lako mogu oprati.

Osveživači vazduha

Osveživači vazduha često doprinose zagađenju unutrašnjeg vazduha. Proizvodi za miris u kući, sveće i neka ulja za difuzore često sadrže hemikalije poput naftnih destilata, limonena, formaldehida, estera i alkohola koji mogu izazvati otežano disanje, glavobolje i nadražaj očiju.

Umesto komercijalnog proizvoda koji jednostavno prekriva loše mirise umesto da ih eliminiše, otvorite vrata i prozore i pustite svež vazduh da uđe. Ili stavite posude sa sodom bikarbonom, aktivnim ugljem ili destilovanim belim sirćetom po sobi kako biste apsorbovali mirise. Ako volite dodatak mirisu, napravite sopstveni osveživač od sušenog cveća i dodajte eterična ulja.

Sveće

Sveće mogu dodati miris i dekorativan dodir dnevnoj sobi i određenu atmosferu kada se zapale. Nažalost, budući da su većina sveća napravljene od parafinskog voska koji se proizvodi od nafte, mogu takođe oslobađati hemikalije poput ketona i benzina koji iritiraju disajni sistem.

Ne morate se potpuno osloboditi sveća, ali birajte one napravljene od sojinog ili pčelinjeg voska. Potražite fitilje koji ne sadrže žicu ili metal i izbegavajte jako mirisne sveće.

Ventilacioni otvori za grejanje i klimatizaciju

Grejanje i klimatizacija su neophodni u većini domova, ali filteri i otvori mogu postati puni prašine. Filtere bi trebalo redovno menjati, a filter koji hvata fine čestice je najbolji. Otvore bi trebalo svakodnevno čistiti od prašine, a kanale za ventilaciju bi trebalo čistiti godišnje.

Usisivač

Usisivač je jedan od osnovnih alata za čišćenje kako bi se prostori za život oslobodili prašine i prljavštine, ali ako ne čistite svoj usisivač, sva ta prašina i prljavština će ostati. Potražite usisivač sa HEPA filterom i redovno čistite ili menjajte filter, a kesu ili posudu ispraznite nakon svake upotrebe kako biste uklonili prljavštinu iz vašeg doma.

Ljubimci

Iako volimo i cenimo naše ljubimce, oni mogu da nas razbole. Kao i ljudi, mačke i psi osipaju mikroskopske deliće mrtve kože zvane ljubimčeva perut koja može izazvati alergijske reakcije kod nekih ljudi. Ljubimci takođe mogu unositi štetočine poput krpelja i bakterija sa spoljnog prostora gde se igraju i obavljaju nuždu.

Najbolja praksa je da držite ljubimce van tepiha i u njihovim sopstvenim krevetima. Ako je to nemoguće, redovno čistite i usisavajte kako biste sprečili zdravstvene probleme.

Drva za potpalu

Korpa puna drva za potpalu su praktična. Međutim, uskladištena drva mogu uneti štetočine u dom. Ostavite drva napolju dok ne budu potrebna i odmah očistite kamin od pepela i čađi.

Vaše cipele

Razmislite o tome gde su vaše cipele bile tokom dana. Da li želite to na svom tepihu ili presvučenim površinama? Vaše cipele će uneti prljavštinu i druge čestice sa spoljnih površina i rasprostreti ih po celoj vašoj dnevnoj sobi i dalje. Najlakši način da to sprečite je da svi skinu cipele na ulaznim vratima. Često perite prostirke na ulazu.

9-veoma-prljavih-stvari

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.