Bićete siromašni ako radite ovo: 7 finansijskih grehova

Da li vam je dosadilo da živite od plate do plate i da se pitate gde je otišao sav vaš novac? Pa, imam vesti za vas – ako nastavite da činite ovih sedam finansijskih grehova, ostaćete siromašni! Dakle, hajde da počnemo i vidimo šta možete uraditi da promenite svoju finansijsku situaciju ako ste krivi za ove finansijske grehe i zaglavljeni u neizvesnosti sa novcem.

Šta je finansijski greh

Finansijski greh je greška ili ponašanje koje može oštetiti vaše finansijsko zdravlje i sprečiti vas da postignete svoje finansijske ciljeve. Odstupanje od zdravih finansijskih principa i praksi koje mogu dovesti do finansijskog stresa, dugova, pa čak i siromaštva. Postoji mnogo vrsta finansijskih grehova, ali neki od najčešćih uključuju život iznad svojih mogućnosti, nedostatak štednje za hitne situacije, ignorisanje dugova, nedostatak ulaganja za budućnost, impulzivno kupovinu, nepraćenje potrošnje i nedostatak finansijskih ciljeva.

Ove finansijske grehe možete izbeći usvajanjem zdravih finansijskih principa i praksi. Međutim, svako mora shvatiti da lične finansije zavise jednako od psihologije kao i matematike. Većina finansijskih problema proizlazi iz nedostatka samokontrole, problema sa egom, zavisti i pohlepe, a ne samo matematike.

Hajde da vidimo kako tradicionalni sedam grehova mogu izazvati finansijske grehe:

Gordost može dovesti do prekomerne potrošnje i želje da se održi određena slika ili stil života, čak i ako to znači ulazak u dugove. Takođe može sprečiti ljude da traže finansijske savete ili pomoć, jer mogu smatrati da je to nepotrebno.

Zavist može dovesti do prekomerne potrošnje na materijalna dobra, poput novog automobila ili dizajnerske odeće, da bi se održao korak sa drugima ili izgledalo uspešnije. To može rezultirati dugovima i finansijskim stresom.

Požuda može se manifestovati u prekomernoj potrošnji hrane, izlascima ili alkoholu, što dovodi do finansijskih pritisaka i lošeg zdravlja.

Lenjost može rezultirati nedostatkom motivacije za radom ili štednjom, što dovodi do finansijske nesigurnosti i nestabilnosti.

Gnev može dovesti do impulsivnih odluka o kupovini, poput “osvetničke kupovine”, da bi se osoba osećala bolje. To može rezultirati prekomernom potrošnjom i dugovima.

Pohlepa može se manifestovati u želji za bogatstvom i materijalnim stvarima bez obzira na cenu, što dovodi do prekomerne potrošnje, dugova i ne etičkih finansijskih praksi.

Požuda može dovesti do prekomerne potrošnje na lično zadovoljstvo, poput raskošnih odmora ili hobija, što dovodi do finansijskog pritiska i zanemarivanja drugih finansijskih obaveza.

Bacimo sad pogled na finansijske grehe –

Živeti iznad svojih mogućnosti

Ovo je najveći greh od svih. Nikada nećete napredovati ako trošite više novca nego što zarađujete. Ako želite izgraditi bogatstvo, morate živeti ispod svojih mogućnosti. To znači smanjiti nepotrebne troškove, izbegavati dugove i napraviti budžet kojeg se možete pridržavati. Nebitno koliko zarađujete; ako sve potrošite, ostaćete bez novca.

Ne štedite za neplanirane situacije

Život je nepredvidiv, i hitne situacije mogu se dogoditi u bilo koje vreme. Ako nemate fond za hitne slučajeve, moraćete se oslanjati na kreditne kartice ili zajmove kako biste pokrili neočekivane troškove. To može dovesti do dugova i finansijskog stresa. Osigurajte da imate najmanje 3-6 meseci životnih troškova na računu za hitne slučajeve. Fondovi za hitne slučajeve pružaju zaštitu između vas i vaših računa i finansijski mir. Fondovi za hitne slučajeve mogu prekinuti ciklus duga.

Ignorisanje dugova

Kada govorimo o dugovima, to je još jedan veliki greh. Ako imate dugove sa visokim kamatnim stopama, poput dugova na kreditnim karticama, morate ih odmah otplatiti. Inače, samo bacate novac na kamate. Planirajte da prvo otplatite dugove pre nego što počnete ulagati. Možete početi sa dugom koji ima najvišu kamatnu stopu ako želite da se fokusirate na matematiku, ili početi sa najmanjim dugom da biste postigli brzu pobedu i mentalni zamah.

Ne investiranje u budućnost

Možda vam štednja za penziju deluje daleko, ali što ranije počnete, bićete bolje pozicionirani. Ne čekajte da se približite penziji da biste počeli ulagati. Moć kamatnog računanja znači da što pre počnete, više vremena će vaš novac imati za rast. Razmotrite ulaganje u 401(k) ili IRA. Više nema mnogo penzionih planova u privatnom sektoru; vaš finansijski ishod je u vašim rukama.

Impulsivno kupovanje

Da li ikada kupujete stvari koje vam nisu potrebne ili koje ne možete priuštiti? To je impulsivno kupovinom, i to je greh. Pre nego što kupite nešto, pitajte se da li vam je to potrebno ili želite odmah. Izbegavajte impulsivno kupovinu tako što ćete napraviti listu za kupovinu i pridržavati se budžeta. Impulsivna kupovina je zavisnost koja uništava lične finansije većine ljudi. Ovo je najveći greh za većinu ljudi koji pokušavaju da štede i ulažu, i mora biti prevaziđen.

Ne praćenje troškova

Ako ne znate gde vam novac odlazi, nećete moći donositi informisane odluke o svojim finansijama. Zato je važno pratiti svoje troškove. Koristite aplikaciju za budžetiranje ili tabelu da biste pratili svoje prihode i troškove. Možda ćete biti iznenađeni koliko novca trošite na stvari koje vam nisu potrebne. Možete promeniti samo ono što pratite i kvantifikujete.

Nemati finansijske ciljeve

Konačno, poslednji greh je nemati finansijske ciljeve. Ako nemate plan za svoj novac, nikada nećete znati da li ste na putu da ostvarite svoje finansijske snove. Posvetite malo vremena da razmislite o tome šta želite postići finansijski, bilo da se radi o otplati dugova, štednji za kupovinu kuće ili ranijem penzionisanju. Zatim napravite plan za postizanje tih ciljeva. Ako nemate jasno definisane pisane finansijske ciljeve, šanse su da ćete završiti gde vas vode vaši impulsi i okolnosti.

Zaključak

Da biste uspeli u svojim finansijama, morate izbegavati ove sedam finansijske grehe. Živeti iznad svojih mogućnosti, ignorisati dugove i nemati finansijske ciljeve samo će dovesti do finansijskog stresa i poteškoća. S druge strane, ako živite ispod svojih mogućnosti, štedite za hitne slučajeve, investirate za budućnost i postavite finansijske ciljeve, bićete na dobrom putu ka postizanju finansijske slobode i ostvarenju života o kojem ste oduvek sanjali.

Zato pažljivo sagledajte svoj finansijski stil, identifikujte bilo koje od ovih grehova koje možda činite i planirajte da ih izbegnete. Zapamtite, finansijski uspeh ne zavisi od toga da budete savršeni; radi se o svakodnevnom napretku. Stoga nastavite učiti, rasti i težiti postizanju svojih finansijskih ciljeva. Vi to možete!

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.