4 opcije za lečenje srčanog udara

Srčani udar je situacija u kojoj deo srčanog mišića ne prima dovoljno krvi. Sa ovim prekinutim snabdevanjem, srčani mišići mogu oslabiti i umreti. Bez hitnog tretmana za obnavljanje cirkulacije krvi, ova srčana tkiva će doživeti nepovratna oštećenja koja mogu izazvati dugoročne zdravstvene rizike ili čak smrt.

Zbog toga je neophodna hitna medicinska pomoć kako bi se popravila cirkulacija krvi i odmah vratio nivo kiseonika. Stoga je članovima porodice srčanih pacijenata i bliskim rođacima potrebno dovoljno znanja da im pomognu da prežive ovo stanje.

4 najčešćih opcija za lečenje srčanog udara

Ovaj članak vam pruža četiri najčešće opcije lečenja srčanog udara koje će vam pomoći da budete dobro informisani u slučaju da se to dogodi vama ili vašoj voljenoj osobi.

Intraosalna kanulacija

Intraosalna kanulacija je medicinska procedura u kojoj alati kao što su opruge i napredne bušilice omogućavaju ubacivanje igle kroz debelu kortikalnu kost. Ova metoda obezbeđuje vaskularni pristup ako je intravenski pristup nemoguć zbog kardiovaskularnog kolapsa. Takav postupak je neophodan za isporuku tečnosti i lekova pacijentu sa srčanim udarom.

Lekari koriste sisteme za intraossealni pristup kao što je SAM IO kako bi omogućili postizanje većih brzina protoka, posebno kada koriste iglu za infuziju tečnosti. Pored ovog alata, oni takođe koriste i druge proizvode kao što su sterilni fiziološki rastvor, rukavice, peškiri, antiseptički rastvori, tečnosti za intravensko povezivanje i špricevi kako bi osigurali efikasnost ove opcije.

Pre uzimanja ovog tretmana, pacijent ili njegovi staratelji moraju obavestiti lekara o svim lekovima koje uzimaju i o svim svojim alergijama. Tokom dana zahvata, pacijent mora poneti ogrtač koji će nositi dok čeka na medicinsku aktivnost i toaletne potrepštine koje će im trebati da bi boravak učinili ugodnijim. Tokom testa, lekar će ubrizgati lek za utrnuće ispod kože pomoću male igle i može zamoliti pacijenta da okrene glavu kako bi pomogao u pozicioniranju katetera.

Balonska angioplastika

Druga standardna opcija lečenja srčanog udara je manja operacija koja se zove balonska angioplastika. Ova procedura otvara začepljene srčane arterije korišćenjem malog balona dilatatora kako bi se omogućilo da se proširi i poboljša cirkulaciju krvi u srcu. Umesto da pacijent ima operaciju na otvorenom srcu, ova minimalno invazivna procedura smanjuje suženje arterije, omogućavajući pacijentu da se vrati svojim svakodnevnim aktivnostima ubrzo nakon tretmana.

Tokom zakazane aktivnosti, pacijent mora striktno da poštuje uputstva o tome kada treba da prestane da jede i pije jer nepoštovanje ovih propisa može da primora lekara da otkaže lečenje. Pored toga, od pacijenta može da se traži da ukloni metalne predmete pričvršćene za njegovo telo, uključujući svoje zubne aparate, ručni sat, naočare, slušne aparate i pirsing. Nakon zahvata, pacijent treba da se pobrine da ima nekoga ko će ga odvesti kući jer bi anestezija mogla da učini nesigurnim da sam vozi.

Ugradnja stenta

Blokirana arterija može izazvati zdravstvene probleme koji su potencijalno opasni po život, sprečavajući kritične organe da dobiju neophodan kiseonik za održavanje života i funkcionisanja organizma. Srećom, ugradnja stenta nudi spasonosni tretman za teška medicinska stanja poput moždanog udara i srčanog udara, smanjujući anginu i druge simptome srčanih oboljenja. Osim što smanjuje rizik od srčanih oboljenja, ova procedura može obnoviti cirkulaciju krvi u nogama i poboljšati rad bubrega. Stentovi su sitne metalne cevi koje služe kao skela za održavanje arterije otvorenom. Ova procedura se može uraditi nakon balonske angioplastike radi dugotrajnijeg lečenja.

Da bi se pripremio za postavljanje stenta, pacijent mora da ostane hidriran, da komunicira sa svojim lekarom o tome koje lekove treba izbegavati i da se dogovori o budućim tretmanima. Lekar će utrnuti to područje tokom ove procedure, ali neće koristiti opštu anesteziju. Nakon tretmana, pacijent se može vratiti svojoj rutini, ali mora izbegavati ekstremne fizičke aktivnosti koje zahtevaju podizanje teških predmeta najmanje jedan dan.

Koronarna bajpas hirurgija

Operacija bajpasa koronarne arterije je standardni tretman koji uključuje hirurga koji uzima krvne sudove iz drugog dela pacijentovog tela kako bi obišli blokiranu arteriju. Ova procedura ponovo povećava kiseonik i cirkulaciju krvi u srcu. Shodno tome, može smanjiti rizik od srčanih problema i učiniti da se pacijent oseća bolje tako što će mu omogućiti da se vrati svojim svakodnevnim aktivnostima. Međutim, pacijent i dalje treba da sledi zdravu ishranu, da uzima lekove u toku i da radi minimalne vežbe kako bi sprečio još jednu moguću blokadu.

Pre operacije, pacijent mora da prođe kroz rendgenske snimke grudnog koša uz koji se koristi posebna boja koja pokazuje kretanje krvi kroz arterije, nekoliko analiza krvi i elektrokardiogram (EKG). Pored toga, hirurg će ih savetovati da promene način života i ishranu nekoliko dana pre zahvata u slučaju da njihovi trenutni lekovi utiču na rizik od krvarenja. Tokom aktivnosti, pacijent će spavati ceo period dok mu cev za disanje ostaje u ustima jer je pričvršćena za ventilator da bi im omogućila da dišu.

Zaključak

Ako neko od vaših bližnjih pokazuje rizik od simptoma srčanih bolesti, morate da steknete dovoljno znanja o mogućim procedurama koje se mogu preduzeti u budućnosti. Trebalo bi da upoznate sebe i druge članove vaše porodice sa četiri opcije lečenja srčanog udara. Kada to uradite, možete članovima svoje porodice pružiti neophodne smernice dok budu prolazili kroz ovaj proces u budućnosti i obezbediti uspešan tretman.

Odricanje od odgovornosti
Sadržaj nije namenjen da bude zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili lečenje. Uvek tražite savet svog lekara ili drugog kvalifikovanog zdravstvenog radnika o svim pitanjima koja imate u vezi sa zdravstvenim stanjem.

1 Comments

Ostavite komentar