20 zabavnih činjenica o safirima

Safiri su poznati po svojoj sjajno plavoj boji, ali šta još treba znati? Ove zabavne činjenice o safirima sigurno će vas iznenaditi!

Kada razmišljamo o najpopularnijim draguljima, nekoliko nam odmah pada na pamet. Sjajni dijamant, očaravajući rubin, luksuzni smaragd i naravno, prelep safir. Ali koliko zaista znamo o safirima?

Pa, za početak, safiri su plave. To svi znaju! Ali sačekajte malo. Dok je plava najčešća boja za safire, da li ste znali da safiri takođe mogu biti žuti, ružičasti, narandžasti i ljubičasti?

Ovo je samo jedno od nesporazuma o ovom dragocenom dragulju koje ćemo otkriti uz ove zabavne činjenice o safirima.

Ako nas činjenica “safiri nisu uvek plavi” nije već zadivila, šta kažete na ovo? Safirski kristali su toliko otporni na ogrebotine da se koriste u Apple Watch uređajima i za izradu prozora.

Oh, i tek smo počeli sa činjenicama o safirima. Tu je još mnogo toga za sve vas ljubitelje safira. Hajde da saznamo šta imaju zajedničko drevni Persijanci i savremeni kraljevski članovi. I da li su safiri antidot za otrove?

Dođite, sigurno ste sada zainteresovani! Vreme je da se uronimo u svet sjajnih safira.

Pozdrav za bebe rođene u septembru

Tako je, ako imate sreće da se rodite u mesecu septembru, tada je safir vaš rođendanski kamen. Ako vidite nekoga sa safirskim prstenom ili ogrlicom, velika je verovatnoća da su rođeni u septembru.

Svaka boja duginih boja

Hajde da dublje istražimo različite boje safira.

Tragovi različitih minerala, pored korunda, mogu potpuno promeniti boju safira. Gvožđe stvara žute safire, hrom stvara ružičaste safire, a kombinacija oboje stvara narandžaste safire.

Kada safir postane rubin

Govoreći o tragovima elemenata, ako safir ima toliko hroma da postane duboko crven, tada se više ne smatra safirom, već rubinom. Dakle, jedina boja koja safir ne može biti je crvena.

I onda je došla plava

Gvožđe i titanijum su najčešći tragovi minerala koji daju klasičnom safiru njegovu plavu boju. Međutim, hrom, bakar i magnezijum takođe mogu uticati na nijansu.

Najtraženija je duboko kornfloversko plava boja, ali raspon boja može ići od svetloplave do duboko indigo.

Snažni safiri

Safiri su jedna od najjačih prirodnih supstanci na Zemlji. Evo jedne od intrigantnijih činjenica o safirima: jedino što može ogrebati safir je dijamant.

Na Mohsovoj skali tvrdoće, safiri i rubini imaju ocenu 9.0. A dijamant? 10.0.

Najpoznatiji safir

Najveći isečeni safir na svetu otkriven je na Madagaskaru 1995. godine. Poznat je kao Milenijumski safir i ima neverovatnih 6.500 karata!

Safir je vešto izrezbaren i prikazuje velike izumitelje i stvaraoce iz istorije, uključujući Ajnštajna, Mocarta i Šekspira. Kako je to kul!?

Deset Božjih zapovesti

Ko bi rekao da određeni tip kamena može biti toliko kontroverzan? Većina hrišćana veruje da su Deset Božjih zapovesti urezane na obične ploče sive stene. Međutim, u rabinskom judaizmu, veruje se da su urezane na safirski kamen.

Safir i tehnologija

Poznate po svojoj otpornosti na ogrebotine, safirske kristale koristimo u mnogim svakodnevnim situacijama koje ne uključuju skupoceni nakit.

Zapravo, ekran naših Apple Watch uređaja sadrži safirske kristale, a mnoga staklena vrata i prozori takođe sadrže nepoderive safire!

Elitno društvo

Kako smo otkrivali tokom našeg putovanja kroz svet safira, nema mnogo drugih dragulja koji imaju takav ugled, istoriju i vrednost kao safir.

Safiri se smatraju jednim od šest dragulja plemenite vrednosti. Možete li nabrojati ostalih 5? Pomoći ćemo vam. Dijamant, rubin, opal, biser i smaragd.

Gde mogu doći do safira?

Tri najpoznatije regije za rudarenje plavih safira na svetu su Kašmir, Mijanmar i Šri Lanka. Madagaskar i druge zemlje jugoistočne Azije takođe su deo trgovine safirima.

Ako tražite najviši kvalitet i najbolji plavi safir, Kašmir ima najbolji ugled.

Pogledajte zvezde

Zvezdasti safiri su prizor koji treba videti i jedan od naših omiljenih zanimljivih činjenica o safirima.

Asterizam je efekat koji nastaje posebnim sečenjem safira. Nakon sečenja, jasni uzorak šestokrake zvezde pojavi se kao magija kada safir pogodi određeno svetlo.

Plavi kamen

Reč safir dolazi od grčke reči “sappheiros”, što znači plavi kamen. Zanimljivo je da kad su Grci smislili tu reč, nisu opisivali safire, već drugi plavi dragulj koji je bio obilniji u to vreme, lapis lazuli.

Zašto je nebo plavo?

Safir se cenio kao dragulj još od oko 800. godine pre nove ere i smatran je svetim kamenom epskih proporcija. Drevni Persijanci čak su verovali da je nebo plavo od refleksije safirskih kamenova.

Kraljevski dragulj

Safiri nisu bili cenjeni samo od strane Persijanaca i Katoličke crkve, već i engleska kraljevska porodica ima bogatu istoriju sa ovim draguljem.

Jedan od najpoznatijih safira bio je verenički prsten koji je princ Charles dao Dajani. Isti verenički prsten sada nosi princeza Kejt Midlton.

Simbolika safira

Safiri su tokom proteklih 10.000 godina predstavljali mnoge različite stvari!

Naravno, pomenuli smo Persijance i nebo i raj. Ali danas se safiri smatraju simbolom istine, dobrog zdravlja, vernosti i zaštite.

Poklon safira

Safiri su više od poklona za osobe rođene u septembru. U stvari, prema tradicionalnom običaju povodom godišnjice, safir je očekivani poklon za 45. godišnjicu braka.

Nema pogrešnog vremena za davanje safira. Dolaze u toliko mnogo boja da postoji safir za svakoga!

Kakva cena!

Najskuplji safir ikada poznat je kao “Zvezda Adama”. Otkriven je na Šri Lanki 2016. godine i težak je neverovatnih 1.400 karata. Koliko će vas ovaj safir koštati? Svega 100 miliona dolara.

Ne pokušavajte ovo kod kuće

Činjenice o safirima bi mogle biti najneverovatnija. U srednjem veku verovalo se da se safir može samleti i konzumirati kao protivotrov za otrov.

Popularan u veštičarenju, takođe se smatralo da nošenje safira može izlečiti sve bolesti.

Najređi safir

Jeste li spremni za dugu reč? Ne, ne za protivotrov safira, već za Padparadšu. Ovaj najređi od safira nalazi se samo u rekama Šri Lanke i ima prelep breskvasto-roze boju. Smatra se jednim od najređih lepota u svetu dragulja.

Topi se!

Ne iznenađuje, s obzirom na njegovu gustinu i tvrdoću, safiri imaju izuzetno visoku tačku topljenja. Jedini način da se safir otopi je u loncu pri temperaturi od 3711,2 stepeni Farenhajta (2053,5 stepeni Celzijusa). To je pravo rastopljeno stanje! U poređenju, maslac se topi na 28 stepeni Celzijusa (82,4 stepena Farenhajta).

Bez obzira da li privlače pažnju zbog svoje intenzivne plave boje ili nas fasciniraju svojom neobičnom površinom, safiri ostaju izazov za istraživanje i divljenje. Ove zabavne činjenice o safirima nas podsećaju na to da priroda ima svoje tajne i da svaki dragulj nosi sa sobom priču koja čeka da bude otkrivena.

Ostavite komentar