13 malih navika koje potkopavaju čak i dobre veze

Kada je u pitanju veza, male i jednostavne navike mogu imati veliki, pozitivan efekat tokom vremena. Ali jedna stvar koju često zanemarujemo je da postoje svakodnevne navike koje tajno štete vezama. U ovom članku ćemo razbiti ove male, naizgled nebitne navike koje potkopavaju čak i dobre veze. Saznajte da li ste krivi za bilo koju od ovih ponašanja i šta možete učiniti da ih sprečite da oštete veliku vezu.

Hajde da počnemo.

1. Uzimanje partnera zdravo za gotovo

Kada ste poslednji put priznali svom partneru za svakodnevne stvari koje čine vaš život lakšim?

Kada ste uhvaćeni u vrtlogu dnevnih rutina, lako je zaboraviti da cenite male stvari koje vaš partner radi da olakša vaš teret.

Ali ne prepoznavanje njihovih napora može izazvati osećanja zlopamćenja.

Ne možete očekivati da ćete izgraditi pozitivnu povezanost tokom vremena ako ne priznajete svom partneru sav rad koju ulaže u vezu.

Veliki gestovi nisu potrebni. Često je dovoljno napraviti svesni napor da kažete hvala ili dati pohvalu da biste nekoga učinili da se oseća voljenim i cenjenim.

2. Ignorisanje interesa i potreba partnera

Dolazi do prekida veze kada fizički dodir ili interakcije u vezi postanu manje bitni.

Naravno, strastveni osećaji mogu izbledjeti, ali to ne znači da bi trebalo ostati tako.

Povremeno vraćanje malih dodira, kao što su brzi zagrljaj ili poljubac u obraz, pomažu pokazati koliko vam je stalo do te osobe.

Osim toga, vaš partner može se osećati neprihvaćeno ako ne priznate njihove strasti i interese. Pronađite male načine da pružite potrebnu podršku kada im je najpotrebnija.

3. Nepridavanje prioriteta kvalitetnom vremenu provedenom zajedno

Da li ti i tvoj partner namerno izdvajate vreme da uživate u onim malim, svakodnevnim trenucima?

Kada ste poslednji put imali intimne razgovore sa partnerom, one koji nisu o poslu ili listi namirnica?

Sreća i uzbuđenje koje ste imali na početku veze mogu izbledeti kada vi i vaš partner ne razgovarate o sebi i vašoj vezi.

Ostati radoznao je ono što vam pomaže da se međusobno bolje i dublje upoznate.

4. Gubljenje sebe u vezi

S druge strane, postoji i mnogo loših strana u tome da stalno budete zajedno i radite sve zajedno.

Kada izostavljate vreme samo za sebe i zanemarujete brigu o sebi, to može biti štetno ne samo za vašu vezu, već i za vaše celokupno blagostanje.

To je zato što ćete izgubiti svoj osećaj za sebe ako nemate život izvan veze.

Takođe trebate pronaći vreme za druge stvari koje vas ispunjavaju, kao što su druženje sa porodicom i prijateljima i ostvarivanje hobija i ciljeva.

5. Zanovijetanje, prigovaranje i kritikovanje

Nikada ne potcenjujte koliko oštre reči mogu naštetiti samopouzdanju vašeg partnera i stvoriti emocionalnu udaljenost između vas dvoje.

Naravno, neizbežno je da ćete se žaliti na neke kvalitete i ponašanja vašeg partnera.

Ali ako to izrazite na načine koji napadaju karakter i vrednosti vašeg partnera, to može biti vrlo destruktivno za vašu vezu.

Ako uvek prigovarate svom partneru s nizom izjava poput “uvek ti to radiš” ili “nikad ne radiš to što trebaš”, i žalite ih zbog pitanja koja vam smetaju, samo stvarate napetost i svađe.

6. Ne žele da slušaju

Da budemo iskreni: Svi želimo da budemo saslušani i da nas razumeju. Može biti vrlo frustrirajuće kada govorite, a vaš partner se ne trudi ni da vas sluša.

A može biti i gore: često smo previše zauzeti razmišljanjem o tome kako odgovoriti umesto da stvarno obratimo pažnju na ono što druga osoba govori.

Ovako stoje stvari: Veza neće rasti i napredovati bez efektivne i otvorene komunikacije. A ključni aspekt toga je aktivno slušanje, što vam omogućava da validirate i empatizirate s iskustvom svog partnera.

7. Kršenje obećanja

Ok, znam šta mislite: Ispunjavanje obećanja nije uvek jednostavno, a mogu postojati valjani razlozi za neuspeh u tome.

Ali kada imate naviku da kažete da ćete nešto učiniti, a onda ne ispunite svoju reč, to s vremenom smanjuje poverenje između vas i vašeg partnera.

Čak i kršenje malih obećanja će učiniti da vaš partner oseti da niste pouzdani i neverodostojni. A kada vas stalno iznevere, mogu odlučiti da naprave i plan izlaska.

8. Igranje igre okrivljavanja

Kada nešto pođe po zlu u vašoj vezi, da li automatski krivite svog partnera?

Da li često kritikujete svog partnera što vam ne pruža pažnju koju vam je potrebna u svakom trenutku?

Stvar je u tome da nije odgovornost vašeg partnera da se uvek osećate bolje.

Morate preuzeti odgovornost za svoje emocije i potražiti ono šta vam je potrebno umesto da krivite partnera.

Isto važi i za svađe. Umesto da pripisujete krivicu, najbolje je da shvatite šta je pošlo po zlu i šta možete učiniti da rešite problem.

9. Odbijanje da se izvini i oprosti

Oprost je ključni sastojak zdravih odnosa. Da, potrebno je vreme za zaceljivanje i oporavak od pogrešaka u odnosu.

Ali oprost je veština koja vam omogućuje da s partnerom prebrodite bolne situacije i stvorite jaču vezu u budućnosti.

Bez oprosta, konflikti su manje verovatno da će se rešiti. To je zato što jedna ili obe strane mogu držati zamerke koje mogu uzrokovati stres i anksioznost.

Takođe, teško je izgraditi snažan odnos ako vi ili vaš partner ne preuzmete odgovornost za pogreške i ne ispričate se kad pogrešite.

10. Čuvanje rezultata

Ovaj je malo složeniji. S jedne strane, znamo da partneri u zdravoj vezi daju sve bez očekivanja bilo kakve naknade.

Ali veze su takođe o davanju i uzimanju. Kako uspostaviti ravnotežu?

Pa, problem nastaje kada partneri broje svako dobro i loše delo – ‘ko je više učinio’ i ‘ko je više pogrešio’. Fokus veze je dati da bi se dobilo.

Sva ta emocionalna matematika iscrpljujuća je. Kada partneri često spominju karticu bodova u vezi, to može dovesti do osećaja krivnje i gorčine.

11. Izbegavanje sukoba

Da li se bojite teških razgovora sa svojim partnerom? Da li odlažete suočavanje sa problemima za kasnije ili još gore, izbegavate ih u potpunosti?

Ovde je kvaka: Sve veze prolaze kroz konflikte na jedan ili drugi način. Ćutanje ili ignorisanje problema može vam pomoći da održite mir neko vreme, ali će samo eskalirati napetost na duži rok.

Bez obzira na to kako pokušavate da sakrijete male neugodnosti i svakodnevne iritacije, one će se na kraju nakupiti, isplivati i oštetiti vezu.

12. Upuštanje u pasivno-agresivno ponašanje

Evo kako ovakvo ponašanje može izgledati u vezi:

– Ponašanje kao da ništa nije pogrešno, čak i kada je očito da nešto nije u redu

– Pronalaženje sitnih načina da iznervirate partnera umesto da kažete što vas muči

– Davanje prikrivenih komplimenata

– Stonewalling (odbijanje komunikacije ili ignoriranje partnera)

– Ponavljajući nedostatak odgovornosti

– Ponavljajuće prekomerne reakcije

Jednostavno rečeno: To je oblik suptilne manipulacije. Ponovno, problem je u nemogućnosti da se komunicira na direktan, poštovan i empatičan način.

13. Biti preterano ljubomoran

Inače, malo ljubomore u vezama je normalno. Ali dopuštanje da ta ljubomora preuzme kontrolu vodi lošim ponašanjima koja mogu s vremenom oštetiti vezu.

Proveravaš li mobilni telefon svog partnera bez pitanja? Jesi li uvek znatiželjan o tome s kim se tvoj partner dopisuje ili koga zove?

Da li često pratiš društvene mreže svog partnera? Često upoređuješ svog partnera (ili svoju vezu) s drugima?

Svi ovi znakovi su znakovi nesigurnosti i nedostatka poverenja u vezu. Umesto uključivanja u toksično ponašanje, najbolje je razgovarati s partnerom o svojim osećajima i brizi.

Zaključak

Važno je biti svestan mnogih nezdravih, svakodnevnih navika koje mogu više nego što shvaćate da to šteti vašoj vezu.

Dobra vest je da nikad nije kasno ispraviti ih.

Kultiviranje zdravih odnosa traje neko vreme, ali s poštovanjem, komunikacijom i tim malim dobrim navikama, moći ćete održati srećnu i zdravu vezu dugoročno.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.