12 lakih načina da spremite pržena i kuvana jaja

Postoje sve vrste hranljivih, pristupačnih i ukusnih sastojaka oko nas, pri čemu su skromna jaja na vrhu liste. Kao najsvestranija prava hrana, postoji mnoštvo načina za pripremu jaja. Mogu se pržiti, pržiti na oko, kuvati i kuvati na pari, ili biti deo bilo kog pečenog proizvoda – lista je beskrajna.Kuvana jaja su veoma popularna jer su takođe izvanredan izvor proteina i drugih hranljivih sastojaka. I iako ih često možete videti u odeljku sa mlečnim proizvodima, jaja nisu mlečni proizvod! Dakle, bezbedna su za one koji imaju intoleranciju na laktozu.

Sve što je rečeno je da ako imate jaja u kuhinji, rešili ste dileme za doručak, ručak i večeru! Evo 12 različitih, ali jednostavnih načina pripreme jaja koji će potvrditi našu tvrdnju.

12 brzih i ukusnih načina pripreme jaja

Imamo nekoliko trikova u rukavu kako bismo jaja pretvorili u omiljena jela kao iz restorana, s kremastim i pahuljastim teksturama. Dakle, pripremite jaja i isprobajte ova 12 jednostavna načina kako da ih pripremite. Uskoro ćete samouvereno pripremati ukusne verzije najboljih jela sa jajima iz restorana, bez mnogo truda!

Tvrdo kuvana jaja

Hajde da počnemo sa verovatno najjednostavnijim načinom pripreme jaja: potapanjem u ključalu vodu (sa ljuskom još uvek netaknutom) dok žumance nije savršeno skuvano. Postoje različiti nivoi prokuvanosti jaja, uključujući tvrdo kuvana i meko kuvana jaja. Za razliku od uobičajenog mišljenja, tvrdo kuvano jaje ne znači prekuvavanje. Prekuvana jaja imaju zelenkast prsten oko žumanceta i gumastu konzistenciju. S druge strane, tvrdo kuvano jaje treba da ima nežan beli deo sa svetložutim čvrsto skuvanim centrom.

Ubacite tvrdo kuvana jaja u svoju ishranu ako vam treba dodatni unos proteina. Možete ih uživati kao međuobrok, jer su već sami po sebi ukusna. Ili ih naseckajte i dodajte u salatu. Takođe su odličan dodatak sendvičima, posebno kada se kombinuju sa svežim povrćem.

Kako da ih skuvate: Priprema tvrdo kuvanih jaja je veoma jednostavna. Samo stavite jaja u lonac i prelijte ih dovoljnom količinom vode (oko jedan do dva centimetra iznad jaja). Kada voda provri, isključite vatru i kuvajte jaja 12 do 15 minuta. Nakon što su skuvana, stavite jaja u posudu sa ledenom vodom kako biste ih lakše oljuštili.

Meko kuvana jaja

Tačno je da se tvrdo kuvana i meko kuvana jaja stavljaju u ključalu vodu i kuvaju do željene prokuvanosti. Međutim, kako sugeriše ime, meko kuvana jaja kuvaju se kraće vreme. Dok tvrdo kuvana jaja imaju čvrsto skuvano žumance, meko kuvana jaja rezultiraju čvrstim, sjajnim belancetom i kremastim, zlatno-žutim žumancetom.

Meko kuvana jaja idealno su za dodavanje na vrh ramena, tosteva i salata. Iako su već ukusna sami po sebi, možete ih jesti direktno iz ljuske sa malo začinjenog sosa ili prstohvatom soli.

Kako da ih skuvate: Kao i kod tvrdo kuvanih jaja, počinjete tako što vodu dovedete do ključanja. Zatim, smanjite temperaturu kada voda proključa. Pažljivo stavite jaja u lonac i kuvajte ih lagano ne duže od šest minuta kako biste postigli pravu teksturu. Ponovno pripremite posudu s ledenom vodom kako biste ih lakše oljuštili nakon kuvanja.

Đavolja jaja

Oljuštite tvrdo kuvana jaja, prepolovite ih po dužini i napunite različitim punjenjima, i dobićete ukusna đavolja jaja. Možda se pitate zašto se nazivaju “đavolja” jaja? “Đavolja” je termin koji se koristi da opiše veoma začinjeno jelo. Ukratko, đavolja jaja se nazivaju tako jer su punjena ukusnim začinima.

Vreme za užinu će biti mnogo ukusnije sa ovim punjenim jajima! Osim što su zdrava užina tokom svakodnevice, često se mogu naći na prazničnim zabavama i drugim društvenim okupljanjima. Takođe ih možete videti u jelovnicima za zajedničke večere i piknike.

Kako ih pripremiti: Skuvajte tvrdo jaja, oljuštite ljusku i prepolovite ih po dužini. Zatim, izvadite žumanca i pomešajte ih sa vašim omiljenim punjenjima. Koristimo i senf i neke uzbudljive dodatke za punjenje, uključujući hrskave kriške slanine, beli luk i sušeni luk. Na kraju, kašikom vratite smesu nazad u belanca jaja i poslužite!

Jaja na oko

Jaja na oko su pržena samo sa jedne strane, sa zlatnim žumancetom u centru. Ovo jelo od jaja ima nežno belance i rastopljeno žumance. Osim što je hranljivo, ovo jelo bogato proteinima je ukusno bez obzira kako ga poslužili. Učinite svaki doručak vrednim tako što ćete ga upotpuniti sa kriškama avokada. Ili obogatite svoj ručak sa prženim jajima i dinstanim pečurkama na strani.

Kako da ih pripremite: Priprema jaja nikada nije bila jednostavnija! Izvadite jaja, maslinovo ulje i tiganj, i spremni ste za pripremu! Obično, korišćenje dobrog tiganja sa neprianjajućim premazom sprečava da se jaja zalepe za dno tiganja i stvaraju nered. Nemate tiganj sa neprianjajućim premazom pri ruci? Nema problema! Možete koristiti tiganj od livenog gvožđa. Samo se pobrinite da koristite više ulja kako biste prekrili površinu tiganja.

Jaja sa mekim žumancetom

Jaja sa mekim žumancetom su slična jajima na oko, savršeno pržena sa tečnim žumancem. Međutim, trebalo bi znati da se jaja na oko prže samo sa jedne strane, dok se jaja sa mekim žumancetom preokrenu kako bi obe strane bile pečene. Termin “meko” opisuje stepen prokuvanosti žumanceta, dok “preokrenuto” (over easy) se odnosi na preokretanje jajeta. Kod ovog načina pripreme, žumance treba da lepo procuri kada prerežete jaje na pola. Poslužite ovo jelo za doručak uz hleb tost ako želite da isprobate kako se ukusno umakanje slaže sa ovim jelom.

Kako ih pripremiti: Za pripremu jaja sa mekim žumancetom, sve što vam je potrebno je tiganj sa neprianjajućim premazom, puter ili ulje, so i biber. Pržite jaja kao što biste pržili jaja na oko, ali ne zaboravite da preokrenete jaja kada rubovi postanu smeđi i da drugu stranu kratko pržite još nekoliko sekundi. Na ovaj način dobićete kremasto žumance i čvrsto belance.

Jaja sa polutvrdim žumancetom

Između jaja “na oko” i jaja “sa polutvrdim žumancetom” lako je postati zbunjen. Ali evo kako to ide: kada pravite jaja sa polutvrdim žumancetom, pržite jaja, preokrenite ih, i kuvajte drugu stranu malo duže nego što biste to uradili kod jaja “na oko”. Kod ovog načina pripreme, žumance je delimično kuvano, ima kremastu teksturu, ali nije potpuno tečno. Ivica jajeta je takođe smeđa.

Ovo kuvano jaje često se koristi u sendvičima za doručak. Osim toga, obogaćuje jutra, posebno kada se kombinuje sa tostom. Zbog stepena prokuvanosti žumanceta, prženo jaje ovog tipa čini ukusan umak za umakanje hleba, ali nije previše vodenasto.

Kako ih pripremiti: Kako pripremiti jaja sa polutvrdim žumancetom? Jednostavno! Prvo, zagrejte malo putera na srednje niskoj temperaturi. Ako ste u žurbi, uvek možete koristiti obično ulje. Nakon što dodate jaje u tiganj, pospite ga po želji začinima. Kuvajte dva do tri minuta, zatim ga preokrenite i kuvajte drugu stranu još jedan minut, sve dok belanca jajeta ne postanu dovoljno čvrsta.

Tvrdo pržena jaja

Za razliku od drugih tipova prženih jaja, kako belance tako i žumance kod dobro pečenih jaja (ili potpuno pečenih jaja) su potpuno skuvani. To znači samo jedno: neće biti više razlivanja po vašem tanjiru za doručak! Ovaj tip prženih jaja savršeno se slaže sa sendvičima i tostom od avokada. Takođe se često može videti na rezancima sa susamom ili uz pečeno povrće.

Kako ih pripremiti: Kada pripremate jaja da budu dobro pečena, potrebni su vam puter ili ulje, jaja (po mogućstvu sveža za bolje rezultate) i tiganj sa neprianjajućim premazom. Kao i kod pripreme jaja sa polutvrdim žumancetom, preokrenite jaje kada belanca postanu dovoljno čvrsta (oko dva do tri minuta). Međutim, ovaj put drugu stranu pržite mnogo duže, oko četiri do pet minuta. Slobodno razbijte žumance ili pritisnite ga špatulom pre nego što preokrenete jaje.

Tvrdo pržena kajgana


Dobro pržena kajgana je jedan od načina pripreme omleta. Ovo jaje se dobija kada se žumance i belance izmuti zajedno, rezultirajući mekanim grudvicama. Ovde su kuvana jaja potpuno skuvana i obično su suva. Probajte upariti ove pahuljaste pržene jaja sa slaninom, kobasicama i krompirom za zasitan doručak.

Kako ih pripremiti: Veoma je jednostavno, samo nekoliko koraka vas deli od uživanja u pahuljastom jajetu prženom do kraja. Razbijte jaja u posudu, dodajte malo začina i umutite ih. Zatim, kuvajte umućena jaja u tiganju dok se potpuno ne stegnu i postanu suva.

Meko pržena kajgana

Meko pržena kajgana je suprotnost tvrdo prženoj kajgani – vlažna je i lagana. Jaja se kuvaju na srednje jakoj vatri i samo kratko vreme. Zato su rezultat blago vlažno skuvana jaja. Ukratko, meko pržena kajgana je mekša i kremastija od tvrdo pržene. Možete je uživati sa slaninom ili na tostu. U svakom slučaju, izuzetno je ukusna! Međutim, najbolje je pojesti je odmah jer je ponovno zagrevanje nije preporučljivo.

Kako je pripremiti: Na srednje niskoj temperaturi, sipajte umućenu smesu jaja u tiganj. Kada se rubovi počnu stegnuti, pomerajte jaja po tiganju dok ne dobijete mekane grudvice. Radite to dva do tri minuta i postići ćete meku i kremastu konsistenciju za koju je meko pržena kajgana poznata!

Jaja kuvana na pari

“Jaja kuvana na pari” je hranljiv rezultat kada kuvate jaja bez ljuske u ključaloj vodi. Jaja kuvana na pari trebaju imati čvrsto belance i tečko žumance. Postoje različiti načini na koje možete kuvati jaja na pari. Možete koristiti dubok lonac sa vodom ili mikrotalasnu pećnicu. Jaja kuvana na pari često se mogu videti na tostu od avokada i mogu biti odlično punjenje za palačinke.

Kako ih pripremiti: Pravljenje savršeno okruglih jaja kuvanih na pari sa tečnim žumancetom i neprozirnim belancetom može biti malo izazovno. Prvo je važno koristiti sveža jaja jer imaju čvršće belance od starijih jaja. Napunite svoj najbolji tiganj sa neprianjajućim premazom sa 5cm (ili nekoliko više) vode i stavite da lagano proključa. Ako želite čvršće belance, možete dodati sirće i so u vodu. Kada voda počne da stvara nekoliko mehurića, razbijte jaje u malu posudicu. Zatim pažljivo sipajte jaja u tiganj i kuvajte ih oko pet minuta. Najbolje od svega je što možete unapred pripremiti jaja kuvana na pari. Takođe, mogu trajati do dva dana u frižideru! Ako želite brži metod, možete koristiti mikrotalasnu pećnicu za kuvanje jaja na pari.

Jaja kuvana metodom sous-vide

Metod sous-vide podiže različita jela na viši nivo. Na primer, jaja kuvana metodom sous-vide imaju bogata i tečna žumanceta, kao i potpuno skuvana belanca. Zamislite jaja kuvana na pari, ali još mekša. Jaja kuvana metodom sous-vide mogu se odlično upariti sa tostom ili hrskavim krompirom uz ukusni sos holandez.

Kako ih pripremiti: Kada pripremate jaja metodom sous-vide, treba da obratite pažnju na tri ključne promenljive: temperatura, vreme kuvanja i završna obrada jaja. Ključ za savršeno pripremljena jaja metodom sous-vide zavisi od temperature. Ako želite gušće i kremastije žumance i belance, kuvajte jaja duže na višoj temperaturi.

Pečena jaja

Jaja iz rerne (ili jaja poširana u rerni), kako samo ime sugeriše, su jaja koja se kuvaju u rerni. Ovo jelo je jedan od najboljih recepta za doručak koji možete pripremiti unapred. Zabava počinje kada jaja iz rerne prelijete raznim dodacima, uključujući slaninu i sir.

Kako ih pripremiti: Pečenje jaja je veoma jednostavno, jer im je potrebno manje od 30 minuta da se pripreme. Međutim, vreme kuvanja može varirati u zavisnosti od željenog stepena prokuvanosti. Ako želite tečko žumance, 15 minuta će biti dovoljno. Kuvajte ih duže ako želite potpuno skuvano žumance.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2025. All rights reserved.